Amfipoli News: Πώς κυλάει η ζωή των κατοίκων της Μεσολακκιάς γύρω από τον Τύμβο Καστά...

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Πώς κυλάει η ζωή των κατοίκων της Μεσολακκιάς γύρω από τον Τύμβο Καστά...

  


   Τα αμύγδαλα ωριμάζουν ανάλογα με την ποικιλία από τα τέλη Αυγούστου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Τα αμύγδαλα είναι κατάλληλα για συγκομιδή όταν ανοίγει το περικάρπιο αφού έχει ξεραθεί μερικώς. Η συγκομιδή στη Μεσολακκιά του Δήμου Αμφίπολης,όπως και σε άλλες περιοχές,γίνεται με το λεγόμενο "τρύγο",το ράβδισμα των κλαδιών για την αποκόλληση των καρπών και την επακόλουθη συγκέντρωση των αμυγδάλων επάνω σε πανιά που απλώνονται στη βάση των δέντρων.
  


Στη συνέχεια ακολουθεί αποφλοίωση με την απομάκρυνση του περικαρπίου σε αμυγδαλοσπαστήρα και άπλωμα στον ήλιο για το στέγνωμα των αμυγδάλων.

   Αύριο πρόκειται να προβληθεί από το alpha channel εκτεταμένο ρεπορτάζ για τη όλη τη διαδικασία που ακολουθούν οι Μεσολακκιώτες, από τη συγκομιδή μέχρι το στέγνωμα των καρπών.


Η παράδοση και η αμυγδαλιά


   «Ζούμε σε μια ευλογημένη χώρα που κάθε πέτρα και κάθε δένδρο έχει το μύθο του»,αναφέρει στο paron.gr ο δικηγόρος κ.Γαρούφας Δημήτρης. 
   Εξάλλου,όσοι επισκέπτονται τον Τύμβο Καστά στην Αρχαία Αμφίπολη μπορούν να παρατηρήσουν ότι σε όλη την ευρύτερη περιοχή του ταφικού μνημείου υπάρχουν πολλές αμυγδαλιές.
    Συγκεκριμένα,ο κ.Γαρούφας αναφέρει πως ο αρχαιοελληνικός μύθος δίνει την εξής εξήγηση: «Γυρνώντας από την Τροία, ο γιος του Θησέα βγήκε με το καράβι του στην παραλία της Αμφίπολης. Εκεί γνώρισε κι ερωτεύθηκε τη Φυλλίδα, κόρη του βασιλιά της Βισαλτίας. Της υποσχέθηκε ότι θα πάει στην Αθήνα αλλά θα επιστρέψει γι' αυτή.Έφυγε για την Αθήνα, αλλά δε γύρισε ποτέ κι έτσι η Φυλλίδα μόλις έμπαινε η άνοιξη πήγαινε στην παραλία και περίμενε τον καλό της…Ο Δίας τη λυπήθηκε και τη μεταμόρφωσε σε αμυγδαλιά, που μόλις μπει η άνοιξη ανθίζει από χαρά προσμένοντας τον αγαπημένο της».Γι'αυτό κι η περιοχή λέγεται επαρχία Φυλλίδας, ενώ ο μύθος έδινε μια υπερφυσική και ιδιαίτερη εξήγηση στο γεγονός ότι το μικροκλίμα της περιοχής ευνοεί την καλλιέργεια αμυγδαλιάς που και σήμερα κυριαρχεί στην περιοχή μαζί με την ελιά.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου