Amfipoli News: Μενδώνη: «Η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδος διά του μνημείου της Αμφιπόλεως στο προσκήνιο - Οι αρχικές εκτιμήσεις μπορεί να αναθεωρηθούν»

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Μενδώνη: «Η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδος διά του μνημείου της Αμφιπόλεως στο προσκήνιο - Οι αρχικές εκτιμήσεις μπορεί να αναθεωρηθούν»



Συνέντευξη στον Χρήστο Μαζάνη 


   Στη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, αλλά και του σπουδαίου ταφικού μνημείου της Αμφίπολης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σε χθεσινή συνέντευξή της στο zougla.gr.

   Παράλληλα, διευκρίνισε πως οι τελικές ανακοινώσεις για τα ευρήματα του λόφου Καστά θα διαμορφωθούν κατά τη διάρκεια ενός επιστημονικού διαλόγου, που θα διεξαχθεί στο μέλλον. Στη συζήτηση θα συμμετάσχει ένα πολύ μεγάλο μέρος της αρχαιολογικής επιστημονικής κοινότητας από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό.


Η Αμφίπολη έφερε στο προσκήνιο την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας

   Όπως σημείωσε η κ.Μενδώνη: «Είναι φανερό ότι ο πολιτισμός και η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδος διά του μνημείου της Αμφιπόλεως έχει επανέλθει στο προσκήνιο. Ομολογώ ότι μας ξάφνιασε όταν πρωτοσέλιδα εφημερίδων από την Αυστραλία, την Κίνα, την Ιαπωνία την Αμερική, ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο μνημείο. Ο επιστημονικός κόσμος, αρχαιολόγοι, συνάδελφοι από πολλές χώρες έχουν επικοινωνήσει και επικοινωνούν σε τακτά χρονικά διαστήματα θα έλεγα σχεδόν με όλα τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής. Υπάρχει ένα συνεχές ενδιαφέρον».



   Η Γ.Γ. πρόσθεσε ότι: «δόθηκε μια εξαιρετικά καλή ευκαιρία να έρθει η πολιτιστική κληρονομιά στο προσκήνιο. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής προεδρίας, μια από τις δράσεις που είχαμε ως Υπουργείο Πολιτισμού, ήταν ένα συνέδριο το οποίο οργανώσαμε με όλα τα κράτη-μέλη με τίτλο: "Η πολιτιστική κληρονομιά στο προσκήνιο"». Το συγκεκριμένο εύρημα της Αμφίπολης έρχεται πραγματικά να επαληθεύσει όλα όσα ελέχθησαν στο συγκεκριμένο συνέδριο. Ανάμεσα στα θέματα τα οποία μας απασχόλησαν ήταν ο πολιτισμός ως εργαλείο οικονομικής, περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης».



Η ανάπτυξη της περιοχής και οι επιχειρηματικές ευκαιρίες 

   «Το συγκεκριμένο μνημείο μπορεί να λειτουργήσει αναπτυξιακά για την περιοχή της Αμφίπολης και όχι μόνο. Αυτή τη στιγμή, νέοι άνθρωποι ρωτάνε για τυχόν εργασίες που μπορούν να κάνουν, να αναλάβουν πρωτοβουλίες επιχειρηματικές στην ευρύτερη περιοχή. Είναι πολύ συγκινητικό να βλέπει κάποιος, αυτή τη στιγμή, να έρχονται άνθρωποι όλων των ηλικιών και από όλες τις χώρες στο μουσείο της Αμφίπολης. Όσον αφορά στο αρχαιολογικό, πολιτιστικό και ιστορικό όφελος, το ίδιο το μνημείο είναι πάρα πολύ σημαντικό, καθώς στη σύνθεσή του έχουμε μοναδικά χαρακτηριστικά τα οποία συνθέτουν ένα σύνολο που βλέπουμε όλοι για πρώτη φορά», συμπληρώνει η διακεκριμένη αρχαιολόγος.





Οι ανασκαφές στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα υποχρηματοδότησης


    Ερωτηθείσα για τη χρηματοδότηση των ανασκαφών στον τύμβο Καστά, αλλά και για την πιθανότητα οικονομικής στήριξης από ιδιώτες σε ανασκαφές η Λίνα Μενδώνη αναφέρει: «Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει διαθέσει πόρους για την συγκεκριμένη ανασκαφή από το 2012 και μετά. Το 2014 έχουν διατεθεί 150.000 ευρώ. Για τα δεδομένα των εθνικών πόρων είναι ένα σημαντικό ποσό. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να εξασφαλίσουμε τη συνέχιση της ανασκαφής και την απόλυτη προστασία του μνημείου. Η ιδιωτική χορηγία είναι μια σκέψη. Πάντως, όλο το ανασκαφικό έργο στον τύμβο Καστά αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα υποχρηματοδότησης. Η ιδιωτική χορηγία είναι πάντως κάτι που το σκεφτόμαστε σοβαρά, αλλά θα πρέπει να λυθούν κάποια θεσμικά προβλήματα. Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να συζητήσει κάποιος με τον χορηγό, για να καταλάβει ότι βεβαίως θα προβληθεί μέσα από μια σειρά δράσεων αλλά οι δράσεις αυτές σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προσβάλλουν το μνημείο και την ηθική του μνημείου».




Πώς και πότε θα γίνουν οι οριστικές ανακοινώσεις για τα ευρήματα του τύμβου

Ερώτηση: Χρονικά, σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις, σε λίγους μήνες, θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε περισσότερα για το ταφικό μνημείο. Οι τελικές ανακοινώσεις για το τι είναι αυτό το μνημείο ή ενδεχομένως και για τον ένοικο ή τους ενοίκους που θα γίνουν κάποια στιγμή από την υπεύθυνη αρχαιολόγο, μπορούν να αμφισβητηθούν και σε ποιο βαθμό; Πότε δηλαδή η αρχαιολογική έρευνα καταλήγει κάπου χωρίς αμφισβητήσεις; Υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία;


Λ. Μενδώνη: Η επιστήμη προχωρεί μέσα από την αμφισβήτηση, μέσα από τις διαφωνίες, πάρα πολλές φορές, μέσα από έναν διαρκή διάλογο. Από τη στιγμή που ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης ανασκαφής η επιστημονική κοινότητα θα τοποθετηθεί επ’ αυτού. Τώρα υπάρχουν οι ανακοινώσεις που γίνονται σήμερα, ενώ είναι σε εξέλιξη η ανασκαφή, αλλά αυτές είναι ανακοινώσεις οι οποίες βασίζονται στην πρώτη εντύπωση των ανασκαφέων. Οι ανασκαφείς είναι αυτοί οι οποίοι έχουν την πλήρη εικόνα. Από κει και πέρα δίνουν την πρώτη τους εκτίμηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι όταν θα μελετήσουν και οι ίδιοι σχολαστικά τα ευρήματά τους δεν θα αναθεωρήσουν ενδεχομένως ορισμένες εκτιμήσεις. Σε κάθε περίπτωση ο επιστημονικός διάλογος για τόσο σοβαρά μνημεία συνήθως παίρνει κάποιες δεκαετίες.
Ερώτηση: Ποιες θα είναι λοιπόν οι τελικές ανακοινώσεις;

Λ. Μενδώνη: Οι τελικές ανακοινώσεις θα είναι το αποτέλεσμα του επιστημονικού διαλόγου που θα γίνει. Εκεί θα συμμετάσχει ένα πολύ μεγάλο μέρος της αρχαιολογικής επιστημονικής κοινότητας από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό.

Πηγή: zougla.gr
Διαβάστε επίσης:



1 σχόλιο :

  1. Εν ολίγοις η κυρία μας λέει ότι δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για το σε ποιόν ανήκει το μνημείο και ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν "Σε κάθε περίπτωση ο επιστημονικός διάλογος για τόσο σοβαρά μνημεία συνήθως παίρνει κάποιες δεκαετίες". Μάλιστα, άνθρακες ο θησαυρός και ετοιμαστείτε να θερίσετε οργή γιατί μας έχετε βάλει όλους τους αρχαιολάτρες να περιμένουμε καθημερινά νέα και ανεπανάληπτα ευρήματα ενώ ξέρετε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν τέτοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή