Amfipoli News: Αποκαλύφθηκαν προκαλώντας παγκόσμιο θαυμασμό οι ολόσωμες Καρυάτιδες! (ΔΕΙΤΕ ΝΕΕΣ ΦΩΤΟ)

Κυριακή, 21 Σεπτεμβρίου 2014

Αποκαλύφθηκαν προκαλώντας παγκόσμιο θαυμασμό οι ολόσωμες Καρυάτιδες! (ΔΕΙΤΕ ΝΕΕΣ ΦΩΤΟ)

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ:
 Με την αφαίρεση τριών σειρών από τους πωρόλιθους του τοίχου σφράγισης, μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, αποκαλύφθηκαν ολόκληρες οι Καρυάτιδες, οι οποίες έχουν ύψος 2,27μ. Φορούν ποδήρη χιτώνα και μακρύ κροσσωτό ιμάτιο με πλούσιες πτυχώσεις. (Φωτογραφία 1, 2). Φέρουν κοθόρνους, οι οποίοι είναι διακοσμημένοι με κόκκινο και κίτρινο χρώμα, ενώ τα ακροδάχτυλα των ποδιών τους έχουν αποδοθεί με εξαιρετική λεπτομέρεια. (Φωτογραφία 3, 4).


 Στέκονται επάνω σε μαρμάρινα βάθρα μήκους 1,33μ. και πλάτους 0,68μ., τα οποία έχουν αποκαλυφθεί, προς το παρόν, σε ύψος περίπου 0,30μ. (Φωτογραφία 5). Η όψη των βάθρων είναι διαμορφωμένη με στέψεις και ορθοστάτες. Ακολουθούν δηλαδή, τον τύπο της μαρμάρινης επένδυσης των τοίχων όλων των θαλάμων. Η απόσταση μεταξύ των δύο βάθρων είναι 1,68μ., όσο και το θυραίο άνοιγμα του πρώτου διαφραγματικού τοίχου με τις Σφίγγες. (Φωτογραφία 6, σχέδιο). Στην επιφάνεια του βάθρου της ανατολικής Καρυάτιδος, διακρίνεται κόκκινο χρώμα. Επίσης, κατά την αφαίρεση της αμμώδους επίχωσης πλησίον των Καρυάτιδων βρέθηκαν τμήματα των χεριών τους.  Στον τρίτο χώρο πραγματοποιήθηκε γεωτρητικός δειγματοληπτικός έλεγχος, με χειροκίνητο γεωτρύπανο, σε προεπιλεγμένες θέσεις. (Φωτογραφία 7). Έτσι, εντοπίστηκε μαρμάρινο θύρωμα, ανοίγματος 0,96 μ. , στο βόρειο τοίχο του. (Φωτογραφία 8).

   Στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις ως προς την περιεκτικότητα του αέρα, στο εσωτερικό του και προέκυψε ότι η περιεκτικότητα σε στοιχεία οξυγόνου και μονοξειδίου του άνθρακα βρίσκεται σε κανονικά επίπεδα. Αυξημένη είναι μόνο η σχετική υγρασία (87%), ενώ η θερμοκρασία κυμαίνεται από 21,5 – 22,70C.

   Οι παραπάνω συνθήκες του μικροκλίματος του τρίτου χώρου δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα στους εργαζόμενους στο εσωτερικό του.

Τεχνικές εργασίες 

    Η πρόσβαση στον τρίτο χώρο του μνημείου για την τοποθέτηση αντιστήριξης- υποστύλωσης και η συνέχιση της ανασκαφικής διαδικασίας προετοιμάζεται συστηματικά με παράλληλες ενέργειες , οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.Αποφασίστηκε από την διεπιστημονική ομάδα η είσοδος στον τρίτο χώρο, να μην γίνει από την οπή στο άνω δυτικό μέρος του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, αλλά διά της αρχαίας εισόδου. (Φωτογραφία 9). Επομένως, πριν από οποιαδήποτε άλλη εργασία θα αφαιρεθεί επίχωση από τον δεύτερο χώρο, θα απομακρυνθεί το πεσμένο τμήμα του υπέρθυρου και θα υποστυλωθεί το θύρωμα μεταξύ δεύτερου και τρίτου χώρου, με ξύλινα στοιχεία. (Φωτογραφία 10).

Θα ενισχυθεί η αντιστήριξη στο δεύτερο χώρο, σε κατώτερη στάθμη, ώστε να αναληφθούν οι πρόσθετες εξωτερικές ωθήσεις γαιών, μετά από την απομάκρυνση της επίχωσής του.
Προετοιμάζεται δάπεδο εργασίας, με την απομάκρυνση χώματος από τον δεύτερο χώρο, ώστε να είναι δυνατή η είσοδος μεγάλου μήκους μεταλλικών στοιχείων αντιστήριξης και υποστύλωσης του τρίτου χώρου. Επίσης θα αφαιρεθούν πρόσθετοι λίθοι από τον τοίχο σφράγισης, μπροστά από τις Καρυάτιδες, για την τοποθέτηση της μεταφορικής ταινίας απομάκρυνσης χώματος και της γερανογέφυρας μεταφοράς λίθων, από τον τρίτο χώρο. (Φωτογραφία 11).
Απομάκρυνση χώματος, κατά 1μ., από τον πρώτο χώρο (σχεδόν ως το δάπεδο) και επέκταση της αντιστήριξης και υποστύλωσης του, επίσης λόγω της αλλαγής στάθμης της εσωτερικής επίχωσης.
Οι εργασίες καταβιβασμού της επίχωσης, εξωτερικά και πάνω ακριβώς από το μνημείο, θα πραγματοποιηθούν μετά την πρώτη φάση προσωρινής αντιστήριξης-υποστύλωσης του τρίτου χώρου, πριν δηλαδή, να ξεκινήσει η απομάκρυνση της επίχωσης.
Είναι σε εξέλιξη η μελέτη των μέτρων αντιστήριξης και υποστύλωσης του τρίτου χώρου, ώστε να καθορισθούν οι ποσότητες και οι θέσεις τοποθέτησης των στοιχείων αντιστήριξης-υποστύλωσης, καθώς και οι φάσεις τοποθέτησης, σε συνάρτηση με την ανασκαφική εργασία.
Για την αντιμετώπιση της απορροής των ομβρίων, από την περιοχή του μνημείου, σχεδιάστηκε η τοποθέτηση αγωγού, κατά μήκος της μεγάλης αύλακας, έξω από τον περίβολο.
Πραγματοποιείται γεωτεχνική έρευνα στην περιοχή του μνημείου για την διαπίστωση της σύστασης και των γεωτεχνικών ιδιοτήτων των απαντώμενων γεωϋλικών. Η έρευνα θα γίνει με επαρκή αριθμό γεωτρήσεων και εργαστηριακών δοκιμών.
Διαβάστε επίσης:8 σχόλια :

 1. Ειναι πραγματικα τοσο ομορφες. Ομως ειναι εξοργιστικο να μη γινεται καμμια αναφορα στην οπη του νεου διαφραγματικου τοιχου στα ανατολικα του. Οπη που διακρινεται καθαρα στο σχεδιο του Μ. Λεφαντζη. Μα γιατι; γιατι δεν αναφερουν τιποτα για κατι τοσο σημαντικο τη στιγμη που ολος ο ελληνισμος κρεμεται απο τα χειλη τους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα.Νομίζω πώς δεν υπάρχει κάποια οπή στον τελευταίο τοίχο..

   Διαγραφή
  2. Επειδή είμαι άσχετος,γιατί είναι τόσο μεγάλο θέμα Η οπη;

   Διαγραφή
 2. Η αληθεια ειναι, πως ο Λεφαντζης με το σχεδιο του και την πρωτη φορα μας αποκαλυψε την ιδεα οτι οι καρυατιδες ειναι ολοσωμες. Στη συνεχεια μας δειχνει κατι σαν οπη στον τριτο θαλαμο...ναι, ειναι μυστηριο αυτο. Παντα μας δινει κατι παραπανω απο τις επισημες ανακοινωσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αυτό που ίσως δεν αντιληφθήκατε στη σωστή του διάσταση είναι, πως η "οπή" στο σχέδιο του Λεφαντζή εμφανίζεται πάνω στον τέταρτο διαφραγματικό τοίχο! Δηλαδή στον απέναντι ακριβώς τοίχο του Γ΄θαλάμου στον οποίον δεν έχουν μπει καλά-καλά! Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, αν όντως υπάρχει τρύπα εκεί τι σημαίνει αυτό; Ότι υπάρχει και συνέχεια, παραμέσα. Εγώ τουλάχιστον, δικαιώνομαι, αφού στα σχέδια που παρουσίασα πριν από ημέρες, έκανα αναφορά και σε πιθανή ύπαρξη τετάρτου θαλάμου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σωστα κ Γερολυμάτο. Πολύ ορθό το σχέδιο σας. Για την ώρα συμμετρία δεν υπάρχει , άρα περιμένουμε πολλά ακόμα . Η αποψη σας για τον Ενοικο ?

   Διαγραφή
  2. Tα νεα θελουν οτι τελικα στον 5 θαλαμο τον νεκρικο ειναι το φερετρο του Μιτσοτακη και τελικα θα αποδεικτη οτι ειναι βρυκολακας !!!

   Διαγραφή
 4. Στη φωτο της δεξιας καρυατιδας, στο υψος της μεσης και αριστερα του χιτωνα, φαινεται ενα μικρο ανοιγμα του μαυρου μουσαμα. Στο ανοιγμα διακρινω εντονο πορτοκαλι χρωμα στο χωρο πισω απο τις καρυατιδες, στον τριτο θαλαμο. το χρωμα διαφερει απο το χωμα και τα δοκαρια. ειναι αποτελεσμα του φωτισμου;

  ΑπάντησηΔιαγραφή