Amfipoli News: Καθηγητές «βλέπουν» και άλλους χώρους στον τύμβο - Οι «εκπλήξεις» που θεωρούν ότι κρύβονται στο κέντρο του τάφου

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Καθηγητές «βλέπουν» και άλλους χώρους στον τύμβο - Οι «εκπλήξεις» που θεωρούν ότι κρύβονται στο κέντρο του τάφου



Την εκτίμηση ότι το ταφικό μνημείο είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι μπορεί κανείς να φανταστεί και εκτείνεται πέραν των χώρων που έχει επιβεβαιώσει μέχρι τώρα η αρχαιολογική σκαπάνη έκαναν την Κυριακή δυο καθηγητές, ένας εκ των οποίων, μάλιστα, έχει κάνει στο παρελθόν έρευνα στον τύμβο με γεωραντάρ.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega ο καθηγητής γεωπληροφορικής του ΤΕΙ Σερρών Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου -ο οποίος έκανε έρευνα στον τύμβο με γεωραντάρ πριν από τέσσερα χρόνια- άφησε να εννοηθεί, ότι υπάρχουν περισσότεροι χώροι στο μνημείο από αυτούς που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Ο κ. Παπαθεοδώρου σημείωσε ότι για να υπάρχει πλήρης εικόνα του μνημείου θα πρέπει να ανασκαφεί ότι υπάρχει εντός του ταφικού περιβόλου που έχει εντοπιστεί. «Έχουμε πολλά να δούμε ακόμη νομίζω ότι αυτά που έχουμε δει δεν είναι τίποτα - έχω την αίσθηση ότι είναι πρέπει να είναι κάτι το οποίο να είναι κάτι αρκετά περισσότερο από κάποια δωμάτια και κάποιους χώρους», πρόσθεσε.

Στο ίδιο κλίμα και ο καθηγητής γεωτεχνικής μηχανικής του ΑΠΘ Κυριαζής Πιτιλάκης, ο οποίος μιλώντας στην ίδια εκπομπή, δεν απέκλεισε να βρεθούν περισσότεροι θάλαμοι όσο η ανασκαφή προχωρά προς το κέντρο του τύμβου. Ο καθηγητής μάλιστα, αναφέρθηκε και σε τάφο που έχει βρεθεί στην Πέλλα με επτά θαλάμους. «Έχει δημοσιευθεί μία άλλη ανασκαφή στην Πέλλα με έχει το κεντρικό διάδρομο με παράλληλους χώρους και οδηγεί σε ένα χώρο με εφτά χώρους τρεις σε κάθε πλευρά και ένας στην κορυφή. Κάνω μία υπόθεση ενδεχομένως μπορεί κανείς να συναντήσει κάποιες τέτοιες καταστάσεις όσο πλησιάζει προς το κέντρο, πράγμα το οποίο περιπλέκει ακόμη παραπάνω την κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πιτιλάκης.


Πηγή: iefimerida.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου