Amfipoli News: Η βροχή τρομάζει τους αρχαιολόγους στον τάφο της Αμφίπολης

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Η βροχή τρομάζει τους αρχαιολόγους στον τάφο της Αμφίπολης

 

      Μαζί με το φαραωνικό μέγεθος του τάφου της Αμφίπολης, έρχεται άλλος ένας παράγοντας που ανεβάζει τον πήχη δυσκολίας και την αγωνία για το πότε θα μάθουμε τα μυστικά του τύμβου Καστά. Ο καιρός, και συγκεκριμένα η βροχή είναι αυτή που βάζει τους επιστήμονες σε δίλημμα.

   Όπως είχαμε γράψει παλαιότερα, ο τάφος της Αμφίπολης αποτελεί μία μεγακατασκευή της
οποίας οι αρχαιολόγοι έχουν αποκαλύψει ένα μικρό μόνο μέρος της. Στα σχέδια του σχεδιαστής-ζωγράφος, Γεράσιμου Γερολυμάτου φαίνεται πως η πρόοδος που έχει γίνει στο εσωτερικό του τύμβου εν συγκρίσει με την συνολική του διάμετρο είναι πραγματικά μικρή.

   Συγκεκριμένα από τα 158 μέτρα της διαμέτρου, οι αρχαιολόγοι έχουν προχωρήσει λιγότερα από 30. Αυτό βέβαια είναι όχι μόνο σωστό αλλά και λογικό αφού προέχει η ασφάλεια και η διατήρηση του τάφου, παρά η αποκάλυψη του «ενοίκου». Ο τάφος έχει εμβαδόν σχεδόν 20 στρεμμάτων, με τους αρχαιολόγους να μας έχουν αποκαλύψει μόλις λίγα δεκάδες τ.μ.

   Ωστόσο όσο προχωρά η ανασκαφή τόσα περισσότερα προβλήματα προκύπτουν. Το «κακό» της υπόθεσης είναι πως φύγαμε από το καλοκαίρι και μέρα με την ημέρα ο καιρός θα επιδεινώνεται. Αυτό σημαίνει πως η ηλιοφάνεια θα δώσει την θέση της στις συχνές βροχές, οι οποίες όχι μόνο θα κάνουν δυσκολότερο το έργο της ανασκαφής αλλά και πιο επικίνδυνο.

   Δεδομένου του όγκου χώματος που καλύπτει το μνημείο δημιουργούνται τεράστιες πιέσεις στα τοιχώματά του. Ήδη στον δεύτερο θάλαμο ακριβώς μετά τις Καρυάτιδες, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν μία οροφή καταπονημένη την οποία και έσπευσαν να ενισχύσουν με έργα αντιστήριξης. Σε αυτήν την πίεση εάν υπολογιστεί το πολλαπλάσιο βάρος που θα δέχεται το μνημείο σε περίπτωση που το χώμα εμποτιστεί με νερό της βροχής, τότε έχουμε να κάνουμε με έναν πραγματικό εχθρό της ανασκαφής,τη βροχή.

   Την ίδια ώρα και το μέγεθος του μνημείου είναι αυτό που κάνει το μυστικό του τάφου να απομακρύνεται χρονικά. Είναι πολύ πιθανόν ακόμη και με ιδανικές καιρικές συνθήκες να κάνουμε μήνες να φτάσουμε στον ταφικό θάλαμο. Και αυτό γιατί δεδομένης της διαμέτρου των 158 μέτρων, είναι πολύ πιθανό ο ταφικός θάλαμος να βρίσκεται αρκετά μακρυά από το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε ήδη. Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο ταφικός θάλαμος βρίσκεται στο αμέσως επόμενο δωμάτιο, όποιο κι αν είναι αυτό; Οι αρχαιολόγοι έχουν μπροστά τους μία κατασκευή η οποία κρύβει εκπλήξεις. Μπορεί όντως ο ταφικός θάλαμος να βρίσκεται κοντά, αλλά αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε καλούμαστε να διερωτηθούμε τι υπάρχει στο υπόλοιπο της «βάσης» του λόφου. Άλλωστε από την στιγμή που έχει βρεθεί τείχος από μάρμαρο που περιβάλλει τον τύμβο αυτό αποτελεί σημαντικότατη ένδειξη πως όντως οι Μακεδόνες είχαν χρησιμοποιήσει ολόκληρη την έκταση που έχουν περιβάλλει.Τώρα, δεδομένου ότι οι κατασκευαστής του τάφου έχει λάβει μέχρι το σημείο που έχουμε φτάσει εμείς, «αυστηρά μέτρα ασφαλείας», τότε το πιο πιθανό είναι το μυστικό να αργήσει να μας αποκαλυφθεί ακόμα. Μπορεί να κάνει πολλούς μήνες, έως και χρόνια, καθώς πέραν του τι κρύβεται μέσα, για το οποίο αγωνιούμε όλοι, το πιο σημαντικό είναι η διατήρηση και η συντήρηση του μνημείου, το οποίο φαίνεται να βλέπει το φως του ηλίου για πρώτη φορά μετά από χιλιάδες χρόνια. Μενδώνη: Χρειάζεται χρόνος και υπομονή.«Η ανασκαφή θέλει το χρόνο της», δήλωσε η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, εξηγώντας πως «δεν ξέρουμε ακόμα τι κρύβεται στον τρίτο θάλαμο, για να πάμε στον τέταρτο». Η ανασκαφή είναι μία αυστηρά επιστημονική διαδικασία, είπε στον Ant1, «δεν μπορείς να τη βιάσεις, μπορείς, όμως να την επιταχύνεις, λαμβάνοντας, παίρνοντας κάποια συγκεκριμένα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους και για το μνημείο».Η κ. Μενδώνη τόνισε ότι έχει στηθεί στο μνημείο ένα πλήρες και σύγχρονο εργοτάξιο, καθώς υπάρχει ανάγκη υποστήλωσης, που «οφείλεται όχι στο ότι δεν είναι σε καλή κατάσταση, αλλά ότι από την κατασκευαστική του δομή ήταν επιχωσμένο με ποταμίσια άμμο», σε μια προσπάθεια αποτρεπτική για σύληση. «Οι κατασκευαστές είχαν λάβει μέτρα πρόνοιας για να αποφύγουν την τυμβωρυχία» είπε χαρακτηριστικά.


Πηγή: inewsgr.com
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου