Amfipoli News: «Δεν κινδυνεύει ο Τύμβος Καστά»-Την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή πιθανόν να έχουμε νεώτερα

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

«Δεν κινδυνεύει ο Τύμβος Καστά»-Την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή πιθανόν να έχουμε νεώτερα

Δυο με τρεις άνθρωποι εργάζονται στην υποστήλωση του 3ου θαλάμου προκειμένου να προχωρήσει η ανασκαφή. Οι δύσκολες συνθήκες και οι αισιόδοξες προβλέψεις.




    Καθώς η θόλος του τρίτου θαλάμου του τύμβου Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης δείχνει να βρίσκεται σε κατάσταση οριακής ισορροπίας και η αναγκαιότητα αντιστήριξης- υποστήλωσής της να είναι επείγουσα, το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσον κινδυνεύει το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, ένα από τα πλέον ιδιαίτερα που έχει αναδείξει ποτέ η αρχαιολογική σκαπάνη.

   «Με αισιόδοξες προβλέψεις, την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή θα έχουμε νεώτερα», απαντούν κύκλοι από το περιβάλλον της ανασκαφής.
«Δεν υπάρχει κίνδυνος για το μνημείο», ξεκαθαρίζουν στο TheTOC.gr κύκλοι από το περιβάλλον της ανασκαφής. «Απλά η βαρέως τύπου υποστήλωση είναι πλέον η προτεραιότητα της διεπιστημονικής ομάδας της ανασκαφής και προς αυτή την κατεύθυνση θα δοθεί όσος χρόνος χρειάζεται».

   Πόσο υπολογίζεται να είναι το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί ώστε να ολοκληρωθούν τα μέτρα αντιστήριξης και υποστήλωσης; «Με αισιόδοξες προβλέψεις, την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου με 19 Σεπτεμβρίου θα έχουμε νεώτερα. Να έχει στηθεί πρώτα ένα απαραίτητο “πλέγμα” προστασίας», μας απαντούν.

Προσευχόμαστε να μη γίνει σεισμός!


   Δύο με τρεις εργάτες, το πολύ, εργάζονται αυτή τη στιγμή στην αντιστήριξη- υποστύλωση του θαλάμου. Είναι πολύ δύσκολο να εργαστούν περισσότεροι διότι οι συνθήκες είναι επικίνδυνες. «Σκεφτείτε τι θα συμβεί αν γίνει κάποιος απρόβλεπτος σεισμός», μας λένε από το περιβάλλον της ανασκαφής.

   Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση από το υπουργείο Πολιτισμού, η θόλος στέκεται οριακά. Οι θολίτες στην περιοχή της στέψης παρουσιάζουν άνοιγμα αρμών, στο σύνολο των θολιτών παρατηρούνται ρηγματώσεις, ενώ επιπλέον σε εκτεταμένες περιοχές, εκατέρωθεν της στέψης, διαπιστώθηκε σημαντική απώλεια μάζας του υλικού. «Η εργασία της ομάδας πραγματοποιείται με χειρουργική ακρίβεια και τηρώντας όλα τα επιστημονικά δεδομένα», μας ενημερώνουν οι ίδιοι κύκλοι.

Τα είκοσι μέτρα «πορείας» της σκαπάνης και η οπή των 50Χ50


   Είκοσι μέτρα έχει διανύσει η αρχαιολογική σκαπάνη από την είσοδο του ταφικού μνημείου μέχρι τον τρίτο θάλαμο. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτόπτων μαρτύρων, ο εν λόγω θάλαμος μπορεί να έχει χώμα σε χαμηλότερο ύψος απ’ ότι οι δυο προηγούμενοι, φαίνεται να είναι, όμως, πιο βαθύς από τους άλλους δυο- ο ένας με τις Σφίγγες, ο άλλος με τις Καρυάτιδες και ο τρίτος πίσω από τις Καρυάτιδες.

   «Σκεφτείτε τι θα συμβεί αν γίνει κάποιος απρόβλεπτος σεισμός», μας λένε από το περιβάλλον της ανασκαφής.
Η οπή στον τοίχο του τρίτου διαφράγματος μέσα από την οποία έγινε η είσοδος μελών της διεπιστημονικής ομάδας στον τρίτο θάλαμο του μνημείου ήταν μόλις 50Χ50 εκατοστά. Ως γνωστόν, τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν επιτρέπουν την ασφαλή εκτέλεση εργασιών απομάκρυνσης χώματος από τον τρίτο θάλαμο, όταν όμως αυτό γίνεται, το λόγο έχει το ζεμπίλι καθώς η κάθε … χωμάτινη δόση που απομακρύνεται είναι 15 πόντοι. Η απομάκρυνση χώματος, εξάλλου, γίνεται παράλληλα από διαφορετικούς θαλάμους ώστε να υπάρχει μια ισορροπία που εξασφαλίζει την προστασία του μνημείου αλλά και των όσων εργάζονται σ’ αυτό. Εκείνο είναι, εξάλλου, που προέχει πέρα και πάνω απ’ όλα.


  Κατερίνα Λυμπεροπούλου



Πηγή: thetoc.gr


Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου