Amfipoli News: Ο Διεθνής τύπος για τη νέα αποκάλυψη: Παγκόσμιος ο θαυμασμός για το ψηφιδωτό της Αμφίπολης

Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2014

Ο Διεθνής τύπος για τη νέα αποκάλυψη: Παγκόσμιος ο θαυμασμός για το ψηφιδωτό της ΑμφίποληςΠολύχρωμο, περίπλοκο, εντυπωσιακό, μεγαλοπρεπές είναι μερικές από τις λέξεις που χρησιμοποιεί ο διεθνής Τύπος για να περιγράψει το ψηφιδωτό που έφερε στο φως η ανασκαφική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη στον τάφο της Αμφίπολης, ενώ εστιάζουν στον δαφνοστεφανωμένο άνδρα και τον ρόλο του θεού Ερμή.
Παγκόσμιος θαυμασμός για το ψηφιδωτό της Αμφίπολης με τον Ερμή

Ένα μεγάλο μωσαικό αποκάλυψαν οι αρχαιολόγοι στο τεράστιο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, γράφει το βρετανικό δίκτυο BBC. «Πρόκειται για ένα μωσαϊκό 3 μέτρων πλάτους και 4.5 μήκους που απεικονίζει έναν άνδρα με δάφνινο στεφάνι να οδηγεί ένα άρμα που σέρνεται από άλογα και καθοδηγείται από τον θεό Ερμή», προσθέτει το δίκτυο περιγράφοντας το εντυπωσιακό εύρημα.

Στη συνέχεια το δίκτυο τονίζει ότι ο τύμβος Καστά αποτελεί το μεγαλύτερο μνημείο του είδους που έχει βρεθεί ποτέ στην Ελλάδα και χρονολογείτα στα τέλη του 4ου αιώνα πΧ, ενώ δεν παραλείπει να παραθέσει και τις διάφορες απόψεις που έχουν διατυπωθεί σχετικά με τον «ένοικο».

«Κάποιοι επιστήμονες θεωρούν ότι ο τάφος ανήκει σε κάποιο μέλος της οικογένειας του Μεγάλου Αλεξάνδρου -ίσως η μητέρα του Ολυμπιάδα ή η σύζυγός του Ρωξάνη- ή κάποιος άλλος Μακεδόνας ευγενής. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι μπορεί να είναι κενοτάφιο, μνημείο που έχει χτιστεί για πρόσωπο που έχει ταφεί αλλού», επισημαίνει το BBC.

«Ανακαλύφθηκε μωσαϊκό που μπορεί να σηματοδοτεί έναν βασιλικό μακεδονικό τάφο», σημειώνει ο Guardian.

«Δύο ημέρες αφότου επιβεβαιώθηκε ότι οστά που βρέθηκαν στη βόρεια Ελλάδα ανήκουν στον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Φίλιππο Β', οι αρχαιολόγοι που σκάβουν τον τάφο της Αμφίπολης αποκάλυψαν ένα περίπλοκο ψηφιδωτό δάπεδο που μπορεί να αποτελεί δείγμα ότι πρόκειται για έναν ακόμη βασιλικό μακεδονικό τάφο», τονίζει το δημοσίευμα.

Στη συνέχεια περιγράφει τα χρώματα και τις διαστάσεις του ευρήματος που απεικονίζει τον δαφνοστεφανωμένο άνδρα που οδηγεί άρμα, την παρουσία του θεού Ερμή, αλλά και το κυκλικό σημείο που λείπει και μπορεί να αποτελεί το «κλειδί» για τον ένοικο.

Η βρετανική εφημερίδα παραθέτει την ανακοίνωση του Υπ. Πολιτισμού που τοποθετεί στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα πΧ το εύρημα, «πράγμα που ενισχύει την πεποίθηση των αρχαιολόγων ότι πρόκειται για έναν σύγχρονο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, βασιλιά της Αρχαίας Μακεδονίας».

«Εντυπωσιακό μωσαϊκό αποκαλύφθηκε στον μυστηριώδη τύμβο της Ελλάδας» αναφέρει στον τίτλο του το Discovery.

«Ένα μεγάλο κομμάτι εκπληκτικού μωσαϊκού δαπέδου που δείχνει άρμα σε κίνηση ανακαλύφθηκε στο ταφικό σύμπλεγμα της Αμφίπολης στη βόρεια Ελλάδα. Φιλοτεχνημένο από μικρές άσπρες, μαύρες, μπλε, κόκκινες, γκρι και κίτρινες ψηφίδες το μωσαϊκό ήρθε στο φως όταν οι αρχαιολόγοι υπό την καθοδήγηση της Κατερίνας Περιστέρη αφαίρεσαν χώμα από τον δεύτερο θάλαμο του τύμβου πίσω από τις πελώριες Καρυάτιδες», προσθέτει.

«Το χρωματιστό μωσαϊκό χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου πΧ αιώνα. Καλύπτει όλο το πάτωμα του θαλάμου και δείχνει ένα άρμα σε κίνηση», συμπληρώνει.

Το Discovery φιλοξενεί την άποψη της αρχαιολόγου Ντόροθι Κινγκ, η οποία έγραψε στο ιστολόγιό της ότι «Η φιγούρα είναι ξεκάθαρα ο Ερμής και είναι εμφανές από τα διακριτικά του, μία τυπική εικονογράφηση, συνήθης στους μακεδονικούς τάφους».
«Αλλά ποιος είναι ο γενειοφόρος άνδρας στο άρμα που οδηγεί ο Ερμής; Η απεικόνιση αυτή μου δείχνει ότι πρόκειται για τον Φίλιππο Β'», λέει η Κινγκ, καθώς ο γενειοφόρος με το δάφνινο στεφάνι φαίνεται σε στάση προφίλ, με τη δεξιά πλευρά του προσώπου του να είναι κρυμμένη.

«Ο Φίλιππος έχασε το δεξί του μάτι, αλλά είχε κερδίσει επίσης δάφνινο στεφάνι στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πιθανώς είναι ο Φίλιππος Β' και τα άλογά του», σημείωσε, ενισχύοντας την άποψη ότι αυτός είναι ένας τάφος ή ένα ιερό που δοξάζει τον Αλέξανδρο. «Ο Φίλιππος Β' πέθανε και έτσι ο Αλέξανδρος έγινε ο Μέγας», σημειώνει η Κινγκ.

«Οι αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν τον τάφο της Αμφίπολης ανακάλυψαν ένα μωσαϊκό που καλύπτει ολόκληρο το θάλαμο που θεωρείται ότι βρίσκεται πριν από τον κύριο ταφικό», αναφέρει σε τηλεγράφημά του το Associated Press, το οποίο με τη σειρά του περιγράφει το μοναδικό εύρημα, τις διαστάσεις του και την απεικόνιση του άρματος και του Θεού Ερμή, εν προκειμένω στο ρόλο του ψυχοπομπού.

Το πρακτορείο αναφέρεται και στο κυκλικό κομμάτι στο κέντρο του μωσαϊκού που λείπει, ωστόσο επισημαίνει ότι «οι αρχές λένε ότι έχουν βρεθεί αρκετά κομμάτια ώστε να αποκατασταθεί ένα μεγάλο μέρος του».
Το τηλεγράφημα του ΑΡ αναδημοσίευσαν και άλλα δίκτυα και σελίδες όπως η Daily Mail, η NZ Herald, Fox News, ABC News και Miami Herald.

«Θεός Ερμής! Μωσαϊκό αποκαλύφθηκε στον τάφο της Αμφίπολης», είναι ο τίτλος που δίνει το NBC στην αναφορά του στο εύρημα των Ελλήνων αρχαιολόγων, τονίζοντας στη συνέχεια τις πληροφορίες που δόθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού, όπως μεταδόθηκαν από το ΑΡ.

«Ένα επιβλητικό ψηφιδωτό με έναν άνδρα που οδηγεί άρμα αποκαλύφθηκε στον μεγαλύτερο αρχαίο τάφο που έχει βρεθεί στην Ελλάδα, της Αμφίπολης», σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Μικροσκοπικά λευκά, μαύρα, μπλε, κόκκινα, κίτρινα και γκρι κομματάκια δημιουργούν την εικόνα ενός άρματος που το σέρνουν δύο λευκά άλογα, με οδηγό έναν γενειοφόρο άνδρα που φορά ένα δάφνινο στεφάνι και μπροστά από αυτό στέκεται ο αγγελιοφόρος των θεών της Αρχαίας Ελλάδας ο Ερμής», αναφέρει.

«Εντυπωσιακό ψηφιδωτό βρέθηκε στον αρχαίο τάφο στην Ελλάδα», γράφει η γερμανική Zeit, ενώ το Focus αναφέρει ότι «για άλλη μία φορά έρχεται στο φως μία συγκλονιστική ανακάλυψη από τον αρχαίο τάφο στην Ελλάδα: ένα χρωματιστό και εξαιρετικά λεπτομερές ψηφιδωτό».

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι το μωσαϊκό βρίσκεται στο δεύτερο θάλαμο, έχει μήκος 4.5 μέτρα και πλάτος 3, ενώ ένα κομμάτι του παραμένει «κρυμμένο».

«Το έργο τέχνης αυτό αποτελείται από μικρές λεπτομέρειες και αρμονικά χρώματα. Χρονολογείται τον 4ο αιώνα πΧ και δείχνει ένα άρμα που το σέρνουν λευκά άλογα με οδηγό έναν γενειοφόρο που φορά δάφνινο στεφάνι. Επίσης μπροστά βρίσκεται ο θεός Ερμής», συμπληρώνει.


Πηγή: ethnos.gr
Διαβάστε επίσης:Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου