Στον αρχαιολογικό χώρο του λόφου Καστά Μεσολακκιάς ελάχιστοι είναι πλέον οι επισκέπτες, ενώ με αυτή την κατάσταση οι προσδοκίες των ντόπιων για επενδύσεις και τουριστική ανάπτυξη στην Αμφίπολη πέφτουν στο κενό.
Έκδηλη είναι η αγωνία και για το μνημείο καθώς κινδυνεύει με κατάρρευση αν δεν γίνουν τα αναγκαία έργα για να προστατευθεί.
Η Αμφίπολη: Δεν ανοίγει ξανά αν δεν είναι προστατευμένη
Η ζωή στη Μεσολακκιά Σερρών, που βρίσκεται κοντά στο λόφο, έχει επιστρέψει σε ήρεμους ρυθμούς με τους 260 κατοίκους να αναπολούν τις μέρες που όλος ο κόσμος παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις των ανασκαφών.
Ο αγροτικός χωματόδρομος που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο παρουσιάζει σήμερα ελάχιστη ως μηδενική κίνηση και οι δύο αστυνομικοί που φυλάσσουν τον χώρο πολλές φορές ολοκληρώνουν τη βάρδια χωρίς να συναντήσουν κάποιον επισκέπτη σε σχέση με έξι μήνες πριν που κάνανε τον τροχονόμο λόγω αυξημένης κίνησης.
Στο υπαίθριο αναψυκτήριο του χωριού, ο διαχειριστής του, Νίκος Καπέλας, που δεν προλάβαινε να εξυπηρετεί τους χιλιάδες επισκέπτες που συνέρρεαν πλέον σερβίρει μόνο στους συγχωριανούς του. Οι όποιες προσδοκίες για μετατροπή της περιοχής σε παράδεισο του τουρισμού με ξενοδοχειακές μονάδες έχουν ξεχαστεί, ενώ οι φήμες που διαρρέονταν για έντονο ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επενδυτών δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ, όπως και αυτές που ανέφεραν πως είχαν κατατεθεί εκατοντάδες αιτήματα για καντίνες, αναψυκτήρια και άλλες επιχειρήσεις στην περιοχή.
«Στην ουσία δεν υπήρξε ποτέ ενδιαφέρον. Δεν μου χτύπησε κανένας επενδυτής την πόρτα. Οι όποιες ερωτήσεις ήταν προκαταρκτικές και τοπικής εμβέλειας, από ανθρώπους που περίμεναν να αποκαλυφθεί κάτι μεγάλο από την ανασκαφή», τόνισε στο «Έθνος» ο Ιωάννης Δήμου, που διατηρεί μεγάλο μεσιτικό γραφείο στις Σέρρες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε επίπεδα προ της ανασκαφής έχει υποχωρήσει και η επισκεψιμότητα στο Μουσείο της Αμφίπολης, που γνώρισε μέρες δόξας τον περασμένο Νοέμβριο σε σημείο που δεχόταν ως και 1.500 άτομα κάθε Σαββατοκύριακο! Μέχρι σήμερα οι επισκέπτες είναι κυρίως μαθητές σχολείων της ευρύτερης περιοχής, ενώ οι μεμονωμένοι είναι ελάχιστοι.
Σήμα κινδύνου στέλνουν οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής που δηλώνουν ότι το μνημείο είναι αφημένο στην τύχη του, αφού από τον Νοέμβριο του 2014 όταν ολοκληρώθηκε αυτή η φάση της ανασκαφής έχει σταματήσει κάθε εργασία στο χώρο.
Παράλληλα, ο βαρύς χειμώνας με τις πολλές βροχές “πλήγωσε” το μνημείο, προκαλώντας κατολισθήσεις και λιμνάζοντα νερά περιμετρικά του μαρμάρινου περιβόλου.
Ο δήμαρχος Αμφίπολης, Κώστας Μελίτος μιλώντας στο «Εθνος» επεσήμανε ότι «Το μνημείο είναι αφημένο στην τύχη του και μπορεί ανά πάσα στιγμή να υπάρξει ατύχημα με απρόβλεπτες συνέπειες, αν δεν γίνει άμεσα επέκταση των αποστραγγιστικών και ολοκλήρωση των μέτρων αναστήλωσης και υποστύλωσης»
Η επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας, Κατερίνα Περιστέρη, σπάνια επισκέπτεται το μνημείο, ενώ εξαίρεση αποτελούν κάποιες παρεμβάσεις που έγιναν από συντηρητές που ήρθαν από την Αθήνα.
Με τη σειρά τους μία ομάδα πολιτών αποφάσισε να αναλάβει δράση και να πραγματοποιήσει πορεία διαμαρτυρίας σήμερα Κυριακή με τον τίτλο «Περπατάμε για την Αμφίπολη» ζητώντας την επανέναρξη των εργασιών ώστε το μνημείο να καταστεί επισκέψιμο.
Τα αιτήματα είναι η συνέχιση της χρηματοδότησης και η περαιτέρω ανασκαφή του λόφου.
Πηγή Φωτογραφιών: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: ethnos, newsit.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου