Amfipoli News: H γυναίκα θρύλος της F1 μιλά για τη Maserati! (ΒΙΝΤΕΟ)

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

H γυναίκα θρύλος της F1 μιλά για τη Maserati! (ΒΙΝΤΕΟ)



Αυτά δεν τα λέει οποιαδήποτε γυναίκα αλλά ένας ζωντανός θρύλος των αγώνων αυτοκινήτου, η Maria Teresa de Filippis, η πρώτη κυρία που έτρεξε ποτέ σε αγώνες Formula 1. Και μία από τις ελάχιστες που τόλμησαν κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα.
Η de Filippis γεννήθηκε στις11 Νοεμβρίου του 1926 στη Νάπολη. Χάρη στην ευγενική καταγωγή της αλλά και στο ατίθασο πνεύμα της, ασχολήθηκε από μικρή με τα σπορ όπως το σκι, το τένις και η ιππασία, όμως τελικά την κέρδισαν οι αγώνες αυτοκινήτου.
Το 1948, τη χρονιά δηλαδή που πήρε το δίπλωμα οδήγησης – χάρη σε ένα στοίχημα που είχε βάλει με τ’αδέρφια της – έκανε το ντεμπούτο της στον αγώνα ανάβασης Σαλέρνο – Κάβα ντεϊ Τιρένι με ένα Fiat Topolino και κέρδισε στην κλάση των 500 κ.εκ.
Τα επόμενα χρόνια συμμετείχε σε ράλλυ και αναβάσεις της εποχής στο τιμόνι μικρών αγωνιστικών όπως το Urania 750, το Giaur και το Osca 1100, το οποίο κατασκεύασαν οι εναπομείναντες αδερφοί Maserati αφότου εγκατέλειψαν την εταιρία τους το 1947.
Στο τιμόνι του O.S.C.A. – που σημαίνει Officine Specializzate Costruzione Automobili – Fratelli Maserati S.p.a. – η Maria de Filippis κέρδισε τις 12 ώρες της Πεσκάρα, τα σιρκουί της Καζέρτας και των Συρακουσών, το ράλλυ Κατάνιας – Έτνας το 1953-54 μέχρι που είχε ένα σοβαρό ατύχημα στο γύρο της Σαρδηνίας. Παρότι έχασε τους τέσσερις τελευταίους αγώνες του ιταλικού πρωταθλήματος εκείνη τη χρονιά λόγω τραυματισμού, κατετάγη 2η στη γενική κατάταξη.
Το 1955 η Ιταλίδα αγόρασε μία δίλιτρη Maserati A6GCS την οποία οδήγησε εκπληκτικά με στόχο να κερδίσει τον ιταλικό τίτλο. Όμως πάλι κατετάγη δεύτερη.
Το 1956 η de Filippis έγινε εργοστασιακή οδηγός της Maserati αλλά χωρίς ιδιαίτερη τύχη μια και είχε ένα ακόμη σοβαρό ατύχημα ενώ προηγούνταν στην κλάση της στα 1000 χιλιόμετρα του Μπουένος Άιρες. Έμεινε εκτός δράσης για αρκετούς μήνες και έχασε την αγωνιστική σεζόν του 1957, η οποία ήταν και η τελευταία για τη Maserati πριν αποσυρθεί η εταιρία επίσημα από τους αγώνες.
Το 1958, ωστόσο, η Ναπολιτάνα επέστρεψε στο τιμόνι της περίφημης 250F, του μονοθεσίου που είχε χαρίσει το μοναδικό τίτλο F1 στη Maserati και τον 5ο στο Fangio την προηγούμενη χρονιά. Πήρε μια 5η θέση στο ντεμπούτο της στο GP των Συρακουσών, κατετάγη 10η στον πρώτο της αγώνα F1 στο Βέλγιο και εγκατέλειψε από μηχανικά προβλήματα στα GP Πορτογαλίας και Ιταλίας (Μόντσα).
Η Maria de Filippis ήταν μία μοναδική γυναίκα πολύ μπροστά από την εποχή της. Στα Στα 89 της χρόνια σήμερα, ζει μια μοναχική ζωή και σπάνια εμφανίζεται δημόσια. Τη γνωρίσαμε από κοντά στα 100χρονα της Maserati όπου μίλησε με ξεκαρδιστικό τρόπο για τα καλύτερά της χρόνια, επιδεικνύοντας ένα πνεύμα ζωντανό και γεμάτο χιούμορ. Δείτε εδώ το θαυμάσιο βίντεο που ετοίμασε η Maserati προς τιμήν των γεννεθλίων της.
ΤΟΥ ΑΚΗ ΤΕΜΠΕΡΙΔΗ (twitter.com/theworldoffroad)/newsauto.gr
makeleio.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου