Amfipoli News: Αλλαγές της τελευταίας στιγμής και στα «κόκκινα» δάνεια

Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής και στα «κόκκινα» δάνεια


ΠΟΙΑ ΔΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ                                                        

Τροποποιήσεις στις προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια, έφερε στην βουλή ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης. 

Αυτό που αλλάζει είναι ότι οι νέες εταιρείες που θα αποκτούν δάνεια, θα λειτουργούν και υπό το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ μπαίνει ειδική πρόβλεψη, που υποχρεώνει τα  funds, να  καταθέτουν εναλλακτικές προτάσεις αναδιάρθρωσης, ώστε να μην αρχίζουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις και πλειστηριασμούς), πριν εξαντληθούν όλα τα περιθώρια. 

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι νέες νομοτεχνικές βελτιώσεις είναι οι εξής:

    Ξεκαθαρίζεται, ότι οι εταιρείες που θα αποκτούν «κόκκινα» δάνεια θα λειτουργούν υπό την επιφύλαξη διατάξεων που ισχύουν στην Ε.Ε.

    Παράλληλα, θα υποχρεούνται  να έχουν και εναλλακτικές δυνατότητες αναδιάρθρωσης των δανείων, όπως είπε ο υπουργός, «ώστε να μην προχωρούν σε αναγκαστικές εκτελέσεις πριν εξαντλήσουν όλες τις προϋποθέσεις».

    Τέλος, αυξάνεται το ποσό που καταβάλλεται στα Υποθηκοφυλακεία για τις μεταβιβάσεις πακέτων δανείων από 100 ευρώ, στα 2.500 ευρώ (Θα καταβάλλεται από την εταιρεία διαχείρισης δανείων).

Τα «κόκκινα» δάνεια που προστατεύει το νέο πολυνομοσχέδιο

Το νέο πολυνομοσχέδιο, προστατεύει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία, για μεταβατική περίοδο 18 μηνών και δεν αφορά μόνο τα στεγαστικά δάνεια, αλλά όσα δάνεια συνδέονται με την πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ, ανεξαρτήτως κατηγορίας, δηλαδή όχι μόνο τα στεγαστικά δάνεια αλλά και τα επιχειρηματικά, τα καταναλωτικά, τα δάνεια ελεύθερων επαγγελματιών. Δηλαδή, σχεδόν όλα τα δάνεια,  τα οποία έχουν εξασφάλιση την πρώτη κατοικία, με αντικειμενική μέχρι 140 χιλιάδες. Η προστασία των δανειοληπτών από τα funds θα ισχύηει για τους επόμενους 18 μήνες, έως τις 31/12/2017.

Ήδη τα δάνεια αυτά προστατεύονται από την πώληση σε funds, καθώς υπήρξε απόφαση που πάγωνε τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, μέχρι το τέλος της αξιολόγησης.

Τώρα, στο πολυνομοσχέδιο, τονίζεται πως, πριν πουληθεί ένα δάνειο, η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να έχει στείλει εξώδικη πρόσκληση στον δανειολήπτη, 12 μήνες πριν από την πώληση. Αυτό γιατί πρέπει να δοθεί ευκαιρία για να ρυθμίσει τις οφειλές του, σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας, της Τράπεζα της Ελλάδος.

Με την μάχη στην βουλή να συνεχίστηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο σε υψηλούς τόνους, σημείο τριβής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αποτέλεσαν τα νούμερα που έχει δώσει το αρμόδιο υπουργείο για την προστασία που προσφέρει ο νέος νόμος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, η εξαίρεση των μη εξυπηρετούμενων δάνειων από την πώληση σε στα funds προστατεύει το 93% των κόκκινων δανειοληπτών, με στεγαστικό δάνειο. 

kontranews.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου