Amfipoli News: «Έτρωγα μαϊμούδες, με έτρωγαν τερμίτες, είχα ψευδαισθήσεις» - Η επιβίωση στην αμείλικτη ζούγκλα του Αμαζονίου

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

«Έτρωγα μαϊμούδες, με έτρωγαν τερμίτες, είχα ψευδαισθήσεις» - Η επιβίωση στην αμείλικτη ζούγκλα του Αμαζονίου


1981. Ο Γιόσι Γκινσμπεργκ, ένας νέος τυχοδιώκτης από το Ισραήλ, αμέσως μετά τη θητεία του στον ισραηλινό στρατό και ενάντια στη θέληση των γονιών του, πραγματοποιεί ένα επικίνδυνο ταξίδι στη ζούγκλα τη Βολιβίας.
Αμαζόνιος
Είναι μια εποχή που το λεγόμενο «backpacking», το ταξίδι δηλαδή με τα απολύτως απαραίτητα, γνωρίζει μεγάλη άνθηση ανάμεσα στους νέους του δυτικού κόσμου, οι οποίοι προτιμούν και τους πιο εξωτικούς προορισμούς.
Διψασμένοι για ανακαλύψεις και έντονες συγκινήσεις, ο Γκίνσμπεργκ και δύο ακόμα φίλοι του, o Ελβετός Mάρκους και ο Αμερικανός Κέβιν, πείθονται να ακολουθήσουν έναν τυχοδιώκτη χρυσοθήρα βαθιά μέσα στα σχεδόν αχαρτογράφητα δάση, σε αναζήτηση κάποιας δήθεν άγνωστης ινδιάνικης φυλής.
Κέβιν Γκέιλ – Μάρκους Σταμ στις Άνδεις(1981)
Οι τρεις νέοι αποφασίζουν να κάνουν το ταξίδι στο αχαρτογράφητο και επικίνδυνο τροπικό δάσος με οδηγό τον Καρλ. Tαξίδεψαν στην πόλη Αμαζονίου, Rurrenabaque όπου οι ντόπιοι τους προειδοποίησαν για τους κινδύνους που θα αντιμετώπιζαν. Παρά τις διαμαρτυρίες, οι τέσσερις πέρασαν από τον ποταμό Beni, μπαίνοντας βαθύτερα στη ζούγκλα. Αφού συμβουλεύτηκαν το χάρτη του Ruprechter για αρκετές ημέρες, η ομάδα άρχισε να δυσανασχετεί όταν κατάλαβε ότι ο Καρλ είπε ψέματα περί χρυσού και ακόμη στην  πραγματικότητα ήταν αυστριακός εγκληματίας.
Έχοντας ήδη ελάχιστες προμήθειες, οι τέσσερις αποφάσισαν να πορευτούν με ξεχωριστούς τρόπους και χωρίστηκαν σε σε δύο ομάδες. Ο Κέβιν και ο Γιόσι έφτιαξαν μια σχεδία για να συνεχίσουν να ταξιδεύουν, ενώ ο Καρλ και ο Μάρκους αποφάσισαν να περπατήσουν πίσω στο ποτάμι. Η ομάδα σχεδίαζε να συναντηθεί ξανά όταν το ταξίδι τους τελείωσε στη La Paz, αλλά παρά τις διάφορες αποστολές διάσωσης, κανείς δεν ξανάδε τους Μάρκους και Καρλ.
Όταν ρωτήθηκε ον Ghinsberg τι νόμιζε ότι είχε συμβεί με τον Karl και τον Marcus, είπε: «Δεν θα μάθουμε ποτέ. Θέλω να σκέφτομαι ότι ότι πέθαναν γρήγορα λόγω μιας μεγάλης πλημμύρας ή ότι έπεσαν κάτω από το φαράγγι – δεν θα ήθελα να πιστεύω ότι ήταν χωρισμένοι και ότι ο Μarcus που ήταν ευαίσθητος έπρεπε να περάσει από το μαρτύριο μόνος. Αλλά όπως είπα, δεν θα μάθουμε ποτέ».
Η ομάδα χωρίζεται σε δυάδες και οι μεν Καρλ και Μάρκους συνεχίζουν πεζοπορώντας, οι δε Γιόσι και Κέβιν φτιάχνουν μια σχεδία για να πλεύσουν τον ορμητικό ποταμό Μπένι. Τα άγρια νερά διαλύουν την σχεδία και ο Γιόσι παρασύρεται από το ρεύμα του ποταμού για να χαθεί από τον φίλο του. Τον Κέβιν τον παραλαμβάνει μια ομάδα ψαράδων, ενώ τον Γιόσι τον θεωρούν νεκρό. 
Αμαζόνιος
«Ναι, θα έτρωγα ανθρώπινο κρέας αν το έβρισκα. Όταν φτάνεις σε τέτοιο στάδιο πείνας, δε σε ενδιαφέρει αν το κρέας είναι ανθρώπινο ή όχι. Η ανάγκη να επιβιώσεις είναι πάνω από όλα». 
Ο Γιόσι χαμένος στο πυκνό δάσος για δεκαεννιά ημέρες, πεινασμένος, τραυματισμένος, κατάκοπος και σαστισμένος χάνει τον προσανατολισμό του. Σε κακά χάλια όπως είναι αρχίζει να έχει ψευδαισθήσεις. Για να επιβιώσει, τρώει μαϊμούδες, γονιμοποιημένα αυγά πουλιών, χρησιμοποιεί έναν αναπτήρα και σπρέι για να διώξει τον πεινασμένο ιαγουάρο που ετοιμάζεται να του επιτεθεί.
Ο Γιόσι πριν (φωτό στο κέντρο) και μετά τη διάσωσή του (φωτό αριστερά και δεξιά)
Τη 19η  μέρα  έχει χάσει τις ελπίδες του και περιμένει το θάνατο, ξαπλωμένος στην όχθη του ποταμού. Ωστόσο, έμελλε να γίνει το θαύμα. Ο Κέβιν, μη θέλοντας να πιστέψει ότι ο φίλος του είναι νεκρός, έχει βγει να τον αναζητήσει με κάποιον από τους ντόπιους. Τον εντοπίζει και τον σώζει. Ο Γιόσι πέρασε τους επόμενους 3 μήνες στο νοσοκομείο προκειμένου να ανακάμψει.

«Δεν εκτίμησα ποτέ τη σημασία των άλλων ανθρώπων τόσο πολύ και ποτέ δεν σταμάτησα να την εκτιμώ από τότε. Ήταν πιο δύσκολο από ό, τι η πείνα, ο φόβος, ο τραυματισμός και η ασθένεια».
Ο Γιόσι (δεξιά) και ο Κέβιν (αριστερά) με ένα ντόπιο μετά τη διάσωση
Η ιστορία του έγινε διάσημη σε όλο τον κόσμο όταν αποφάσισε να τη γράψει σε βιβλίο, το οποίο γυρίστηκε πρόσφατα και ταινία. Σήμερα ζει στην Αυστραλία και αποτελεί σημαίνουσα φιγούρα των περιβαλλοντικών κινημάτων αλλά και έμπνευση για όσους αγαπούν τις εξορμήσεις στην άγρια φύση. Εχει επίσης σχεδιάσει δημοφιλείς εφαρμογές στον χώρο των social media, ενώ έχει συνεργαστεί και με μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα.
Ο Γιόσι σήμερα
Φωτό: AP, Wikipedia Daily Mirror
Video: Discovery Channel
star.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου