Amfipoli News: ΑΜΦΙΠΟΛΗ: Εδώ ΕΣΠΑ... εκεί ΕΣΠΑ... που είναι το ΕΣΠΑ;;; (ΒΙΝΤΕΟ)

Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

ΑΜΦΙΠΟΛΗ: Εδώ ΕΣΠΑ... εκεί ΕΣΠΑ... που είναι το ΕΣΠΑ;;; (ΒΙΝΤΕΟ)


Έπειτα από τέσσερα χρόνια εγκατάλειψης του μνημείου της Αμφίπολης είπαμε (εμείς οι ευκολόπιστοι), επιτέλους θα ξεκινήσουν τα έργα για να προστατευτεί και να αναδειχτεί το μνημείο. 

Αρχές Νοεμβρίου του 2017 ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου, ανακοίνωσε την ένταξη των έργων «στερέωσης, συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου τύμβου Καστά στην Αμφίπολη Σερρών», στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με προϋπολογισμό 1,5 εκ. ευρώ.

Διαβάστε παρακάτω τις βαρύγδουπες δηλώσεις και τις υποσχέσεις εκατέρωθεν των πλευρών για τα έργα που επρόκειτο να ξεκινήσουν το 2018 για να μην καταρρεύσει το «ΠΟΛΥΠΑΘΟ» μνημείο.


Είπε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης: 

«Με αυτά τα χρήματα πρώτη προτεραιότητα είναι να αντιμετωπιστούν τα στατικά και δομικά προβλήματα του μνημείου, κι αφού αυτό θωρακιστεί, να ακολουθήσει η ανάδειξή του, ώστε να καταστεί επισκέψιμο και σε συνδυασμό με το πρόγραμμα προβολής όλης της περιοχής της Αμφίπολης (έργο ενταγμένο στο Interreg Ελλάδας – Βουλγαρίας με επιπλέον 1 εκ. ευρώ) να γίνει ένας από τους κεντρικούς πόλους ανάπτυξης του πολιτισμού και του τουρισμού στην Κεντρική Μακεδονία και στην Ελλάδα.»

Επίσης είπε ότι μετά την ολοκλήρωση των έργων και μόλις το μνημείο καταστεί επισκέψιμο, η Περιφέρεια προτίθενται να κάνει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες, προκειμένου το μνημείο να ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.


Από την άλλη πλευρά τώρα ο αρχαιολόγος – αναστηλωτής του μνημείου, Μιχάλης Λεφαντζής, περιέγραψε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το μνημείο, τα οποία το έχουν θέσει μάλιστα σε κίνδυνο. 
Μάλιστα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε, βάσει του τεχνικού δελτίου, οι παρεμβάσεις που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια θα διαρκέσουν για τρία χρόνια και μέσα στον επόμενο χρόνο υπολογίζεται πως θα έχουν εκλείψει όλες οι απειλές και ο Τύμβος Καστά θα είναι προστατευμένος. (Ο 1ος χρόνος ήδη περνάει χωρίς να γίνεται ΤΙΠΟΤΑ!!!)

Χορτάστε παρουσιάσεις και ανακοινώσεις.....

 Ο κ. Λεφαντζής παρουσίασε αναλυτικά τις εργασίες που θα γίνουν στο πλαίσιο του έργου της Αμφίπολης.

Το πρόγραμμα στερέωσης, συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης του Τύμβου Καστά Αμφίπολης, που αποτελεί και το φυσικό αντικείμενο του έργου, συνοπτικά περιλαμβάνει:

-Χωματουργικές εργασίες για την εξασφάλιση των πρανών του τύμβου, του ταφικού μνημείου, του περιβόλου και του περιβάλλοντος χώρου αυτού.

-Διευθέτηση απορροής ομβρίων υδάτων, μεσοπρόθεσμες εργασίες υλοποίησης ανασχεδιασμού της στερεωτικής διάταξης του ταφικού μνημείου και εξασφάλισης ευστάθειας.

-Έργο οριστικής εξασφάλισης ταφικού μνημείου (πασσάλους, νάρθηκα διαμόρφωσης εδαφών).

-Στερέωση, αποκατάσταση και αναστήλωση του ταφικού μνημείου και αναστήλωση τμήματος του περιβόλου με χρήση του αυθεντικού μαρμάρινου υλικού του.

-Κατασκευή κελύφους προστασίας για το ταφικό μνημείο, έργο ανάδειξης και εξασφάλιση επισκεψιμότητας του μνημείου, έργο διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου.

-Έργο συντήρησης τοιχογραφιών, λίθινων διακοσμητικών, γλυπτικού διακόσμου και δαπέδων του μνημείου.

-Για την προβολή του έργου, θα οργανωθεί επιστημονική ημερίδα και θα δημιουργηθεί ενημερωτικό έντυπο υλικό.




Ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας τόνισε επίσης ότι η διοίκηση της Περιφέρειας φρόντισε να εξασφαλίσει επιπλέον πόρους ύψους 1 εκ. ευρώ από το Interreg Ελλάδα – Βουλγαρία, για την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής στην Αμφίπολη Σερρών.

Ο περιφερειάρχης ευχαρίστησε τόσο την Υπουργό, όσο και την κ. Περιστέρη για τη στήριξη των προσπαθειών για προστασία και ανάδειξη του μνημείου.

Η Υπουργός τόνισε ότι Υπουργείο και Περιφέρεια θα προχωρήσουν με σταθερά και ιεραρχημένα βήματα για την επιτυχή κατάληξη των σωτήριων παρεμβάσεων στο μνημείο: «Θα ήθελα να δηλώσω τη μεγάλη μου επιθυμία το μνημείο αυτό να αποτελέσει ένα έμβλημα για την περιοχή, να αποτελέσει έναν πόλο, μια νίκη απέναντι στο χρόνο και στη λήθη και να ξαναεμφανιστεί σε πλήρη αποκατάσταση η αξία του και αυτή η εμβληματική του φύση και η αινιγματική του προσωπικότητα».

Η κ. Περιστέρη τόνισε ότι «είναι μια μεγάλη μέρα για την Αμφίπολη», ενώ ευχαρίστησε τον κ. Τζιτζικώστα


Δείτε το βίντεο: 



ΛΟΓΙΑ, ΛΟΓΙΑ, ΛΟΓΙΑ, ΛΟΓΙΑ....
 

ΘΑ, ΘΑ, ΘΑ, ΘΑ...

ΑΛΛΗΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΛΟΓΙΑ 

ΜΟΝΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, ΕΡΓΑ ΜΗΔΕΝ

Γι αυτό ένας ακόμη λόγος που θα πρέπει να συμμετέχουμε στην 3η Πανελλήνια Συνάντηση Μακεδόνων εκτός από την αντίθεσή μας για το ξεπούλημα του ονόματος της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ μας είναι να διαμαρτυρηθούμε και για την σκόπιμη ολιγωρία του Υπουργείου Πολιτισμού προς το ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ!!!

ΟΛΟΙ στην ΑΜΦΙΠΟΛΗ λοιπόν στις 20 Μαΐου να στείλουμε τα δικά μας μηνύματα προς ΟΛΟΥΣ!!! 

Δυστυχισμένε μου λαέ καλέ και αγαπημένε, 
πάντα ευκολόπιστε και πάντα προδομένε 
(Σολωμός)


Δ.Π.

Η ομάδα ειδήσεων του Amfipolinews.blogspot.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου