Amfipoli News: Η ελληνο-σκοπιανή επιτροπή σε αδιέξοδο: Οι Σκοπιανοί θέλουν να αλλάξουν την ιστορία 24 αιώνων - Απειλή παραίτησης στην ελληνική πλευρά

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Η ελληνο-σκοπιανή επιτροπή σε αδιέξοδο: Οι Σκοπιανοί θέλουν να αλλάξουν την ιστορία 24 αιώνων - Απειλή παραίτησης στην ελληνική πλευρά


Η μεικτή Ελληνο-σκοπιανή επιτροπή που εξετάζει τα ζητήματα γύρω από την ιστορία, την αρχαιολογία και την εκπαίδευση είναι ένα βήμα πριν το αδιέξοδο αφού τα μέλη της ελληνικής επιτροπής έλαβαν τα αιτήματα των Σκοπιανών για αλλαγές σε ελληνικά σχολικά εγχειρίδια και ιστορικά βιβλία, σημειώνει η expres.mk.

Παρόλο που η Επιτροπή λειτουργούσε γενικά χωρίς μεγάλα προβλήματα και σε φιλική ατμόσφαιρα, αφού η σκοπιανή πλευρά παρουσίασε στην αρχή αρκετές απαιτήσεις για αλλαγές στην ελληνική ιστοριογραφία στην αρχή, το έργο της επιτροπής μπλοκαρίστηκε και αναμένεται πλέον η παρέμβαση των πολιτικών, αναφέρει το άρθρο.

Μέλη της ελληνικής Επιτροπής σχετικά με τα αιτήματα της άλλης πλευράς ενημέρωσαν το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος καλείται να παρέμβει στον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος υποτίθεται ότι θα δώσει εντολή για την απόσυρση αιτημάτων από τους...«Μακεδόνες» επιστήμονες υπογραμμίζει η expres και προσθέτει:

«Σε αντίθεση με τα ελληνικά αιτήματα, τα οποία είναι πολυάριθμα σύμφωνα με το άρθρο, τα μέλη της επιτροπής της πΓΔΜ έχουν θέσει μόνο λίγες απαιτήσεις οι οποίες, σε σχέση με τις ελληνικές, είναι μικρές και δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με την ελληνική επίσημη κρατική πολιτική, αλλά αποτελούν εμπόδιο για να προχωρήσει το έργο της επιτροπής».

Η συνέχεια όμως του δημοσιεύματος είναι πιο ανησυχητική:
«Οι ελληνικές πηγές κοντά στα μέλη της ελληνικής επιτροπής παραδέχονται ότι το πρόβλημα δεν βρίσκεται στον πυρήνα των αιτημάτων της μακεδονικής επιτροπής, η οποία έχει ιστορικά επιχειρήματα αναγνωρισμένα σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ιστοριογραφίες αλλά στις πολιτικές συνέπειες για την ελληνική πλευρά».

Αν η Επιτροπή λειτουργεί ισότιμα ​​και η πΓΔΜ κατορθώσει να αλλάξει τη «χειραγώγηση που υπάρχει στην ελληνική ιστοριογραφία, τότε μπορεί να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις στον ελληνικό λαοό, που δεν μπορούν να δεχτούν ότι οι «Σκοπιανοί» αλλάζουν την ελληνική ιστορία τουλάχιστον 24 αιώνων, αναφέρει η express.mk επικαλούμενη τις πηγές της.

Το άρθρο αναφέρει πως ήδη ένα μέλος της επιτροπής προειδοποίηση την ελληνική κυβέρνηση ότι θα παραιτηθεί εάν η πΓΔΜ δεν αποσύρει τα αιτήματα που "παραποιούν την ιστορία με ένα ψεύτικο λαό".

«Άλλες καλά ενημερωμένες πηγές στην Ελλάδα λένε ότι τώρα η μπάλα βρίσκεται στα χέρια του Έλληνα πρωθυπουργού ο οποίος μπορεί και να δώσει εντολή στα μέλη της ελληνικής επιτροπής να αποδεχθούν τα αιτήματα της μακεδονικής πλευράς και να τα ενσωματώσουν στο αρχικό έγγραφο και πλαίσιο για το οποίο θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις τα επόμενα 3 χρόνια» συνεχίζει η expres.mk.

Εάν ο Τσίπρας φοβάται ότι με μια τέτοια "μαλακή" προσέγγιση θα έχει πολιτικό κόστος στην ελληνική κοινή γνώμη, τότε, αναφέρει το άρθρο, δεν αποκλείεται το μπλοκάρισμα της επιτροπής μέχρις ότου η μακεδονική πλευρά, δηλαδή τα μέλη της επιτροπής δεν αποσυρθούν υπό την πίεση της πολιτικής.

«Η επιτροπή βάσει της συνθήκης δεν μπορεί να εμποδίσει την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών επειδή έχει μια ατζέντα που θα διαρκέσει 3 χρόνια, αλλά σε αυτό το στάδιο είναι σημαντικό να προχωρήσει ομαλά η εργασία της επιτροπής για να μην αυξήσει τις εντάσεις πριν από την επικύρωση συμφωνία στο ελληνικό κοινοβούλιο» υπογραμμίζει το άρθρο.

Το δημοσίευμα επικαλούμενο πάλι ελληνικές πηγές σημειώνει ότι το αδιέξοδο στις εργασίες της επιτροπής μπορεί να προκληθεί σκόπιμα από κύκλους της ελληνικής κυβέρνησης που δεν επιθυμούν να επικυρώσουν τη συμφωνία των Πρεσπών. Τέλος καταλήγει ότι από την πλευρά των Σκοπίων δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση σχετικά την πορεία των εργασιών της επιτροπής.

Freepen.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου