Amfipoli News: Η πιο διεφθαρμένη τράπεζα του πλανήτη

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Η πιο διεφθαρμένη τράπεζα του πλανήτη



Στη μεγάλη απάτη που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο βασίλειο της διαφθοράς, στη Δανία, φαίνεται πως από τα 234 δις $ που ξέπλυνε το εσθονικό υποκατάστημα της Danske Bank από ύποπτες πηγές στη Ρωσία, στο Αζερμπαϊτζάν και στη Μολδαβία, τα 150 δις $ ξεπλύθηκαν από την Deutsche Bank.
.
«Ο E. Macron εισηγείται την δημιουργία δικού του στρατού για να προστατέψει την Ευρώπη από τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία. Όμως τη Γερμανία βρήκαν οι Γάλλοι μπροστά τους στους δυο παγκόσμιους πολέμους. Πώς πήγαν τα πράγματα τότε για την Γαλλία; Είχαν αρχίσει να μαθαίνουν γερμανικά στο Παρίσι πριν έρθουν οι Αμερικανοί να τους σώσουν…» (Trump).
Επικαιρότητα
Ανεξάρτητα από το παραπάνω εύστοχο tweet του προέδρου Trump σχετικά με τη Γερμανία, υπενθυμίζουμε πως η Deutsche Bank είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για ξέπλυμα μαύρων χρημάτων πάνω από 5,5 δις € στο εξωτερικό. Αναλυτικότερα, ορισμένοι Ρώσοι πελάτες της γερμανικής τράπεζας, μέσω του υποκαταστήματος της στο Λονδίνο, αγόρασαν παράγωγα στην ελεύθερη αγορά – τα οποία όμως αμέσως μετά πουλήθηκαν, ξανά στην αγορά της βρετανικής πρωτεύουσας.
Με το τρόπο αυτό τα ρούβλια μετατράπηκαν σε δολάρια ή σε στερλίνες – μία συναλλαγή που ονομάζεται συνήθως «επιχείρηση καθρέφτης», επειδή εξυπηρετεί τη μεταφορά χρημάτων από το εσωτερικό μίας χώρας στο εξωτερικό, χωρίς να γίνεται αντιληπτή από τις Αρχές. Εν προκειμένω, δεν ζημιώθηκαν μόνο αμερικανικοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί αλλά, επίσης, η Ρωσία – ενώ η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ήταν αυτή που σήμανε συναγερμό, αφού είχε ήδη ζητήσει τον Οκτώβριο του 2015 από τη Deutsche Bank εξηγήσεις, όσον αφορά τις συναλλαγές Ρώσων πελατών της.
Εδώ οφείλει να σημειωθεί ότι, η γερμανική τράπεζα διεξήγαγε τόσο στη Μόσχα, όσο και στην Αγία Πετρούπολη, τα σημαντικότερα επενδυτικά εγχειρήματα της – απασχολώντας περίπου 1.000 άτομα προσωπικό. Ειδικά ο τομέας διαχείρισης περιουσίας των ιδιωτών αποτελούσε έναν από τους πιο προσοδοφόρους της Deutsche Bank στη Ρωσία – ενώ αυτοί ακριβώς οι πελάτες της, μαζί με τις επιχειρήσεις που εμπλέκονταν, ερευνήθηκαν από τις Αρχές.
Συνεχίζοντας, οι αμερικανικές κατηγορίες εναντίον της γερμανικής τράπεζας αφορούσαν το ότι, δεν ερεύνησε επαρκώς την προέλευση των χρημάτων των πελατών της – ενώ είχαμε γράψει πως δεν μπορεί παρά να είναι κανείς βέβαιος ότι, θα προκύψουν πολλές άλλες κατηγορίες στο μέλλον εναντίον της.
Άλλωστε πρόκειται κυριολεκτικά για την κατ’ εξοχήν τράπεζα των σκανδάλων, η οποία έχει κάνει την έννοια «γερμανική ηθική» να μοιάζει με το πιο σύντομο ανέκδοτο του πλανήτη. Πόσο μάλλον όταν προσθέσει κανείς το σκάνδαλο της Volkswagen, καθώς επίσης πολλών άλλων γερμανικών επιχειρήσεων – ενώ η ίδια η χώρα ευρισκόταν τότε στην 8η θέση διεθνώς (άρθρο), όσον αφορά τη νόμιμη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Στα πλαίσια αυτά, δεν εκπλαγήκαμε ούτε από το σκάνδαλο Libor και τη νοθεία, στην οποία εμπλεκόταν, ούτε από τη συμμετοχή της στη μεγάλη απάτη που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο βασίλειο της διαφθοράς, στη Δανία (άρθρο) – όπου φαίνεται πως από τα 234 δις $ που ξέπλυνε το εσθονικό υποκατάστημα της Danske Bank από ύποπτες πηγές στη Ρωσία, στο Αζερμπαϊτζάν και στη Μολδαβία, τα 150 δις $ ξεπλύθηκαν από την Deutsche Bank σύμφωνα με την Bloomberg (πηγή).
Η μέθοδος δε που χρησιμοποίησε ήταν η ίδια – η «συναλλαγή καθρέφτης» (Mirror Trade), όπου ένας πελάτης αγοράζει και πουλάει ένα προϊόν σε δύο διαφορετικά νομίσματα, συνήθως για να ξεπλύνει δολάρια σε ευρώ. Στο γράφημα φαίνεται πόσα από τα κέρδη του εσθονικού υποκαταστήματος της δανέζικης Danske Bank προέρχονταν από μη κατοίκους της Εσθονίας στο χρονικό διάστημα 2007 έως 2015 – όπου το 2013 έφτασαν στο 99%!
Η μετοχή τώρα της Deutsche Bank συνεχίζει να ευρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, στα 8,52 € σήμερα (γράφημα), από σχεδόν 90 € πριν την κρίση – αν και δεν υπάρχει θέμα να χρεοκοπήσει, παρά το ότι εκκρεμούν εναντίον της χιλιάδες αγωγές και μηνύσεις, αφού η Γερμανία δεν θα μπορούσε να αντέξει οικονομικά κάτι τέτοιο.
Ολοκληρώνοντας, εμείς οι Έλληνες βέβαια θα συνεχίσουμε να κατηγορούμε τη χώρα μας για τη φοροδιαφυγή των υδραυλικών, των σουβλατζίδικων κοκ., ισχυριζόμενοι πως έτσι χρεοκόπησε η Ελλάδα – χωρίς να καταλαβαίνουμε πως είναι αδύνατον να ανταγωνιστούμε ποτέ τέτοιους απατεώνες όπως η Deutsche Bank ή η Danske Bank.
Ούτε βέβαια κράτη όπως η Γερμανία, η οποία για τα 80 δις € δάνεια στην Ελλάδα που εγγυήθηκε, μας έχει προκαλέσει ζημίες με τα μνημόνια πάνω από 1 τρις € (150 δις € στο χρηματιστήριο, 250 δις € πτώση των τιμών της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, 600 δις € της ιδιωτικής, περί τα 100 δις € από τους Έλληνες που μετανάστευσαν κοκ.) – ενώ θα υφαρπάξει ότι έχουμε και δεν έχουμε, δρομολογώντας ακόμη και το διαμελισμό της χώρας μας μέσω των Σκοπίων.
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου