Amfipoli News: Η σοκαριστική δολοφονία και οι ανατριχιαστικές ομοιότητες με το έγκλημα στη Ρόδο

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

Η σοκαριστική δολοφονία και οι ανατριχιαστικές ομοιότητες με το έγκλημα στη Ρόδο


Η υπόθεση και το τραγικό τέλος της 20χρονης που συγκλόνισε μία ολόκληρη χώρα δύο χρόνια πριν
Ο κεντρικός εμπορικός δρόμος στο Ρέικιαβικ ονομάζεται Laugavegur. Αρκεί να περπατήσεις εκεί ένα βράδυ Παρασκευής ή Σαββάτου για να δεις νέους να συνωστίζονται, να γελούν, να φλερτάρουν ή να ψάχνουν σε ποιο κλαμπ θα περάσουν τη νύχτα τους.
Ήταν ένας δρόμος που η Birna Brjansdottir γνώριζε καλά.
Σε μια χώρα με τους χαμηλότερους δείκτες εγκληματικότητας παγκοσμίως, όπως η Ισλανδία, η εξαφάνιση μιας 20χρονης κοπέλας αλλά και ο τραγικός επίλογος συγκλονίζει ένα ολόκληρο έθνος.
Η υπόθεση της 20χρονης Birna Brjansdottir στην Ισλανδία, τον Ιανουάριο του 2017, έχει ανατριχιαστικές ομοιότητες με την υπόθεση της 21χρονης φοιτήτριας στη Ρόδο που βρέθηκε δολοφονημένη πριν μερικές μέρες και συγκεκριμένα το πρωί της 28ης Νοεμβρίου.
Η Birna Brjansdottir ήταν ένα 20χρονο κορίτσι με καστανά μαλλιά κι έντονη αίσθηση του χιούμορ. Της άρεσε να βγαίνει, να διασκεδάζει, άκουγε όλα τα είδη μουσικής και οι φίλοι της την περιέγραφαν χαρούμενη και ξέγνοιαστη.
Η 13η Ιανουαρίου 2017 ήταν μία μέρα όπως όλες οι άλλες. Η Birna θα τελείωνε τη δουλειά και στη συνέχεια θα πήγαινε σε μία παμπ με φίλους για να χορέψει και να διασκεδάσει. Έτσι έκανε και εκείνο το βράδυ. Μάλιστα η διάθεσή της ήταν τόσο καλή που ήταν από τις πρώτες που σηκώθηκαν να χορέψουν στο κλαμπ.
Όταν οι φίλοι της αποφάσισαν να φύγουν, λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα του Σαββάτου, εκείνη δεν τους ακολούθησε. Τους είπε ότι θα μείνει λίγο ακόμα. Έφυγε από το κλαμπ λίγες ώρες αργότερα. Αγόρασε κάτι να φάει και άρχισε σιγά-σιγά να περπατάει στην οδό Laugavegur, που είναι έντονα φωτισμένη τη νύχτα.
Περπατούσε μόνη της, κάτι όχι και τόσο ασυνήθιστο στο Ρέικιαβικ, ακόμη και για ένα νεαρό κορίτσι. Το Ρέικιαβικ, η πρωτεύουσα της Ισλανδίας, είναι μία ειρηνική πόλη όπου έχουν περάσει ολόκληρα χρόνια χωρίς να καταγραφεί κάποια δολοφονία, σημειώνει σε ρεπορτάζ του ο Guardian.
Το βάδισμά της μαρτυρούσε ότι ήταν μεθυσμένη. Έπεσε πάνω σε κάποιον περαστικό, της έπεσαν κάποια ψιλά στο δρόμο και στη συνέχεια εξαφανίστηκε…


Όταν η Birna δεν εμφανίστηκε στην δουλειά της το πρωί του Σαββάτου, η φίλη της Maria, με την οποία δούλευαν μαζί σε ένα κατάστημα με ρούχα, ανησύχησε. Η 20χρονη κοπέλα ήταν πάντα στην ώρα της. Κάλεσε το κινητό της αλλά ήταν απενεργοποιημένο.
Η Maria κάλεσε στο τηλέφωνο τις φίλες με τις οποίες η Birna είχε βγει το προηγούμενο βράδυ. Εκείνες θεώρησαν ότι η 20χρονη είχε μείνει στο σπίτι του πατέρα της, μιας και οι γονείς της είχαν χωρίσει. Στη συνέχεια η Maria κάλεσε τη μητέρα της Birna, η οποία έδειξε ανήσυχη. Η κόρη της μπορεί να ήταν ανεξάρτητη και κάποιες φορές ατίθαση αλλά φρόντιζε πάντα να ενημερώνει τους γονείς της για το πού βρισκόταν.
Η μητέρα της δήλωσε την εξαφάνιση του παιδιού της στη αστυνομία και κοινοποίησε ένα μήνυμα στο Facebook όπου έλεγε ότι η κόρη της δεν έχει δώσει σημεία ζωής από το προηγούμενο βράδυ κι αν κάποιος γνωρίζει κάτι να έρθει σε επαφή μαζί της.
Το μυστήριο της νεαρής γυναίκας που είχε εξαφανιστεί από το πιο γνωστό δρόμο του Ρέικιαβικ έπαιξε στα δελτία ειδήσεων της Κυριακής. Σε μια χώρα που έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες εγκληματικότητας παγκοσμίως, η εξαφάνιση μιας εικοσάχρονης κοπέλας στις αρχές του 2017,προκάλεσε μια από τις μεγαλύτερες αστυνομικές κινητοποιήσεις και συγκλόνισε τη χώρα.
Ο αστυνομικός Grimur Grimsson δεν είδε ειδήσεις εκείνο το βράδυ αλλά αφού τελείωσε το δείπνο με τη σύζυγό του, άκουσε το τηλέφωνό του να χτυπάει. Ήταν ο προϊστάμενός του, που του έλεγε ότι ένα νεαρό κορίτσι είχε εξαφανιστεί.
Προχωρώντας προς το αστυνομικό τμήμα εκείνο το βράδυ της Κυριακής, ο Grimsson δεν ανησυχούσε υπερβολικά. Πολλοί νέοι έφευγαν από τα σπίτια τους μετά από κάποιον καβγά ή κοιμόντουσαν στο σπίτι κάποιου φίλου και την επόμενη μέρα το πρωί έδιναν σημεία ζωής. Σε αυτή την περίπτωση όμως τα πράγματα δεν ήταν έτσι…
Σύμφωνα με την κατάθεση τής μητέρα της η Birna δεν είχε κανένα λόγο να εξαφανιστεί. Δεν προηγήθηκε κανένας καβγάς με τους γονείς της, δεν αντιμετώπιζε κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα ούτε και οικονομικό.
Κάμερες κλειστού κυκλώματος είχαν καταγράψει την Birna να φεύγει από το κλαμπ το πρωί του Σαββάτου. Ο αστυνομικός που ανέλαβε την υπόθεση είδε την 20χρονη να φεύγει από το κλαμπ, να παραπατάει και να πέφτει πάνω σε ένα περαστικό. Στη συνέχεια όμως του βίντεο, δεν υπήρχε κανένα ίχνος της Birna. Λες και άνοιξε η γη και την κατάπιε. Ή είχε μπει σε κάποιο πλαϊνό δρόμο ή είχε επιβιβαστεί σε κάποιο διερχόμενο όχημα.
Ξαναβλέποντας το βίντεο, οι αστυνομικοί παρατήρησαν ένα μικρό κόκκινο αυτοκίνητο, ένα Kia Rio. Κι αν μπήκε σε αυτό το αυτοκίνητο; Αναρωτήθηκαν, οι αξιωματικοί. Ήταν πολύ πιθανό...
Η ποιότητα του βίντεο δεν ήταν αρκετά καλή για να διακρίνει τους επιβαίνοντες ή την πινακίδα κυκλοφορίας. Και όταν η αστυνομία έλεγξε την ενιαία βάση δεδομένων των οχημάτων που κυκλοφορούσαν στην Ισλανδία, βρήκαν περισσότερα από 100 αυτοκίνητα της ίδιας μάρκας και του ίδιου χρώματος.
Το απόγευμα της Δευτέρας η αστυνομία έδωσε μία συνέντευξη Τύπου κάνοντας έκκληση για πληροφορίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εντοπισμό της Birna ή στην αναγνώριση του οδηγού του κόκκινου αυτοκινήτου.
Τουλάχιστον 800 εθελοντές, μαζί με αστυνομικούς, χτένισαν την ακτογραμμή της πρωτεύουσας και των γύρω περιοχών....
Μια εβδομάδα αργότερα ο επίλογος γράφτηκε με τον χειρότερο τρόπο. Πρώτα εντοπίστηκαν τα παπούτσια της 20χρονης σε μια μικρή πόλη είκοσι χιλιόμετρα νοτιότερα, και ύστερα το άψυχο κορμί της. Οι αρχές ωστόσο διέθεταν από το οπτικό υλικό των προηγούμενων ημερών ένα πολύτιμο στοιχείο που θα τους οδηγούσε στην εξιχνίαση της υπόθεσης, το κόκκινο Kia παρκαρισμένο δίπλα στο γροιλανδικών συμφερόντων αλιευτικό Polar Nonoq.
Ταυτοποιώντας τον αριθμό κυκλοφορίας από γραφείο ενοικίασης οδηγήθηκαν στα ονόματα δύο μελών του πληρώματος του πλοίου. Το καράβι όμως, είχε αναχωρήσει την ίδια μέρα. Με τον φόβο να προσεγγίσει τα διεθνή χωρικά ύδατα και τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά μια επίλεκτη ομάδα κομάντος απογειώθηκε με ελικόπτερο για να επέμβει στο πλοίο, ενώ το λιμενικό ενημέρωσε τον καπετάνιο να επιστρέψει εσπευσμένα στο Ρέικιαβικ.
Για τον φόνο της Birna συνελήφθησαν ως ύποπτοι δύο ναύτες, οι Thomas και Nikolaj Olsen. Από την έρευνα προέκυψε ότι είχαν προσφερθεί να την επιστρέψουν σπίτι αλλά στην πορεία άλλαξαν διαδρομή και ο Thomas αφού είχε αποβιβάσει τον Nikolaj επιχείρησε να την βιάσει, χτυπώντας την και ρίχνοντας την μετά αναίσθητη, αλλά ακόμα ζωντανή, στη θάλασσα.
Αν και η Birna βρέθηκε γυμνή, δεν υπήρχαν ενδείξεις σεξουαλικής επίθεσης. Είχε χτυπήματα στο πρόσωπο. Η νεκροψία έδειξε ότι η αιτία θανάτου ήταν ο πνιγμός. Ο Thomas Olsen καταδικάστηκε σε δεκαεννέα χρόνια φυλάκιση.
Η Ισλανδία παρακολουθούσε την ιστορία με κομμένη την ανάσα. Το γεγονός ότι οι συλληφθέντες ήταν ξένοι ήταν μία «ανακούφιση» καθώς δεν ήθελαν να πιστέψουν πως κάποιος ντόπιος θα έκανε τέτοιο κακό.
Η κηδεία της πραγματοποιήθηκε στο Ναό του Χάλγκριμουρ. Μεταξύ των 2.000 που πήγαν να πουν το «αντίο» ήταν ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της χώρας. Χιλιάδες άνθρωποι περπατούσαν μαζί στην οδό Laugavegur αφήνοντας κεριά και λουλούδια στο σημείο όπου εξαφανίστηκε η 20χρονη κοπέλα.
Ο αντίκτυπος της υπόθεσης δεν ταρακούνησε μόνο την Ισλανδία αλλά και τις άμεσα εμπλεκόμενες γειτονικές χώρες, στην προκειμένη περίπτωση την Δανία και την Γροιλανδία. Η ανάμνηση της Birna εξακολουθεί να στοιχειώνει το Ρέικιαβικ...
newsbeast.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου