Amfipoli News: Ήξερες ότι υπάρχουν ζώα που προβλέπουν τον καιρό;

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

Ήξερες ότι υπάρχουν ζώα που προβλέπουν τον καιρό;

 


Όσες φορές και να πούμε πως η φύση κάνει θαύματα, ποτέ δεν είναι αρκετές γιατί ποτέ δε σταματά να μας εκπλήσσει. Η πρόβλεψη του καιρού δεν είναι εύκολη υπόθεση για τους μετεωρολόγους, που μάλλον μια βοήθεια τη χρειάζονται. Και δεν εννοούμε τους δορυφόρους και τα μετεωρολογικά εργαλεία, αλλά τα ζώα που φαίνεται να μην πέφτουν ποτέ έξω στην πρόβλεψή τους

Θυμάσαι όταν έρχεται μια μεγάλη καταιγίδα, πόσο παράξενα συμπεριφέρονται μερικά ζώα; Υπάρχουν ζώα – μετεωρολόγοι που προβλέπουν το καιρό, σύμφωνα με τοπικούς μύθους, γενιές αγροτών, κηπουρούς, λάτρεις του καιρού και αρχειογράφους της λαογραφίας. Από βατράχια μέχρι αγελάδες και πρόβατα, όσα θα δείτε στην ακόλουθη λίστα όλο και μια καλή πρόβλεψη καιρού θα έχουν να δώσουν! 

 

βατραχος
βατραχος
  • Βάτραχοι και Φρύνοι

Τα αμφίβια μας μεταδίδουν διάφορα φυσικά φαινόμενα. Όταν οι βάτραχοι κοάζουν πιο δυνατά και έντονα από το συνηθισμένο, σημαίνει ότι έρχεται μια καταιγίδα. Το ίδιο ισχύει προφανώς όταν ο όγκος τους αυξάνεται ξαφνικά (που τους βλέπουμε να φουσκώνουν). Όσον αφορά τους φρύνους, οι δυνάμεις τους βρίσκονται σε ένα διαφορετικό – και πιθανώς πιο επιστημονικό – βασίλειο: Μπορεί να είναι σε θέση να προβλέψουν σεισμούς, λόγω των σεισμών υπόγεια που αλλάζουν τη χημεία των λιμνών όπου ζουν, αναγκάζοντάς τους να φύγουν.

 

μεταναστευτικά πουλιά
μεταναστευτικά πουλιά
  • Πουλιά

Οι αλλαγές στη βαρομετρική πίεση είναι επίσης αυτό που ωθεί τα πτηνά να μεταναστεύσουν την άνοιξη και το φθινόπωρο. Όταν τα πουλιά πετούν ψηλά στον ουρανό, συνήθως σημαίνει ότι ο καιρός θα είναι καλός επειδή ο ουρανός είναι καθαρός. Αν αρχίσουν να πετούν χαμηλότερα στο έδαφος, λέγεται ότι οφείλεται σε κακές καιρικές συνθήκες

 

αγελάδα
αγελάδα
  • Αγελάδες

​Έχετε δει ποτέ μια αγελάδα να αρχίζει να νιώθει άγχος και να είναι ανήσυχη; Μήπως η ουρά της χτυπάει μύγες; Λοιπόν, ορισμένοι αγρότες πιστεύουν ότι οι αγελάδες προβλέπουν μια επικείμενη καταιγίδα όταν αρχίζουν να ενεργούν με αυτόν τον τρόπο. Μπορούν ακόμη και να ξαπλώσουν στο γρασίδι για να κρατήσουν στεγνό ένα σημείο από τη βροχή. Επίσης έχει νόημα ποια κατεύθυνση παίρνει μια αγελάδα όταν στέκεται σε ένα χωράφι. Για παράδειγμα, όταν η ουρά βλέπει προς τα δυτικά σημαίνει ανοιχτό καθαρό ουρανό, ενώ όταν βλέπει προς τα ανατολικά σημαίνει ότι ο καιρός θα χειροτερέψει. Μια ιστορία ακόμη λέει πως τα ζώα βόσκουν συνήθως στραμμένα μακριά από τον άνεμο (ή μια καταιγίδα), ώστε να μυρίζουν ένα αρπακτικό όταν βρίσκεται κοντά.

 

πεταλούδα-άνοιξη
πεταλούδα-άνοιξη
  • Μέλισσες και Πεταλούδες

Πιστεύεται ότι οι μέλισσες και οι πεταλούδες μπορούν επίσης να αισθανθούν αλλαγές στην πίεση στην ατμόσφαιρα όπως και τα πουλιά. Έτσι, όταν κοιτάζετε στους κήπους και παρατηρείτε ότι δεν υπάρχουν μέλισσες ή πεταλούδες, αυτό σημαίνει πιθανώς ότι έχουν φύγει για να κρυφτούν από την επερχόμενη καταιγίδα

 

πρόβατο σκωτία
πρόβατο σκωτία
  •  Πρόβατα

​Υπάρχει μια παλία ρήση που λέει "Όταν τα πρόβατα τρέχουν ανήσυχα και συγκεντρώνονται το ένα δίπλα στο άλλο, ετοιμάσου για “λιμνούλα”". Μπορεί να μην είναι απολύτως αληθινό, αλλά έχει παρατηρηθεί ότι όταν τα πρόβατα αρχίζουν να μαζεύονται κοντά, προστατεύουν το ένα το άλλο από μια πιθανή επικείμενη καταιγίδα. Ίσως αυτή η παρατηρούμενη συμπεριφορά να έχει σχέση με το δέσιμο των προβάτων για να κρατά ζεστό το ένα το άλλο, πριν αρχίσει η βροχόπτωση.

 

μυρμήγκια
μυρμήγκια
  • Μυρμήγκια

​Εάν παρατηρήσεις ποτέ ότι μικροσκοπικοί λόφοι μυρμηγκιών στα πεζοδρόμια και στους δρόμους αρχίζουν να μεγαλώνουν, αυτό πιθανώς σημαίνει ότι έρχεται καταιγίδα. Μερικοί πιστεύουν ότι τα μυρμήγκια προσπαθούν να κάνουν τα αναχώματα τους πιο ανθεκτικά και ακόμη και να καλύψουν την είσοδο στις υπόγειες σήραγγες τους.

 

αράχνη
αράχνη
  • Αράχνες

Δεν είναι ότι καλύτερο να πετύχεις αράχνες και ειδικά μέσα στο σπίτι σου. Οι αράχνες, όμως, όχι μόνο πιάνουν και τρώνε κάθε είδους μπελάδες, όπως τα κουνούπια, αλλά “μας λένε” και τη θερμοκρασία. Σύμφωνα με το National Geographic, όταν ο καιρός έξω πρόκειται να γίνει ψυχρός, οι αράχνες αναζητούν το ωραίο και ζεστό σπίτι μας για καταφύγιο.

 

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου