Amfipoli News: Από τις χιλιάδες αρχαίες ελληνικές σφραγίδες, που έχει το Πανεπιστήμιο Χαϊδελβέργης (!!!) αναγνωρίσθηκαν άγνωστοι τύποι αρχαίων ελληνικών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων από Φαιστό και Λέρνη!

Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

Από τις χιλιάδες αρχαίες ελληνικές σφραγίδες, που έχει το Πανεπιστήμιο Χαϊδελβέργης (!!!) αναγνωρίσθηκαν άγνωστοι τύποι αρχαίων ελληνικών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων από Φαιστό και Λέρνη!

 


Του Γιώργου Λεκάκη

Φαιστός Κρήτης και Λέρνη Αργολίδος ήταν δύο τεράστια διοικητικά κέντρα στην αρχαία Ελλάδα, αν και τους χωρίζουν περίπου 750 χρόνια…

Στην επικράτειά τους έχουν βρεθεί χιλιάδες σφραγίδες της Εποχής του Χαλκού!

Η δρ. Agata Ulanowska, ανακάλυψε άγνωστους τύπους αρχαίων ελληνικών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, αφού ανέλυσε τα καλούπια σιλικόνης και τα αποτυπώματα πλαστελίνης, που έφτιαξε, από τις αρχαίες ελληνικές σφραγίδες οι οποίες «αποθηκεύονται» στην Γερμανία (!!!) στο «Σώμα Μινωικών και Μυκηναϊκών Σφραγίδων» / Corpus of Minoan and Mycenaean Seals του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης!!! 

Σε περίπου 1.600 από αυτές, εντοπίσθηκαν αποτυπώματα υφασμάτων και άλλων υλικών, όπως φλόμου, βούρλων, λυγαριάς, δέρματα με μαλλιά, λεία δέρματα και περγαμηνές, που δείχνουν και τις αλλαγές στον τρόπο επεξεργασίας και κατασκευής των υλικών, με την πάροδο του χρόνου.

«Για πρώτη φορά έχουμε απτές ενδείξεις για αλλαγές στην τεχνολογία κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων», είπε η δρ. Agata Ulanowska από το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, που τις εξέτασε. Τέτοιες σφραγίδες θα είχαν χρησιμοποιηθεί για να ασφαλίζουν πόρτες, καπάκια, κουτιά, καλάθια, δοχεία και έγγραφα.

Μερικές φορές οι σφραγίδες πετάχτηκαν όταν αφαιρέθηκαν, άλλες φορές σώθηκαν και αποθηκεύτηκαν ως μέσον τήρησης αρχείων….

ΔΕΙΤΕ το πρόγραμμα «Textiles and Seals. Relations between Textile Production and Seals and Sealing Practices in Bronze Age Greece» / «Υφάσματα και σφραγίδες. Σχέσεις μεταξύ παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και σφραγίδων και πρακτικών σφράγισης στην Εποχή του Χαλκού στην Ελλάδα», που εκπονεί το Πανεπιστήμιο της Πολωνίας!!!

ΠΗΓΗ: Szymon Zdziebłowski «Unknown types of ancient Greek textiles identified», Science in Poland, 17.7.2021. 

arxeion-politismou.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου