Amfipoli News: Τμήμα των τειχών του Κεράτιου Κόλπου ανακαλύφθηκε στην Κωνσταντινούπολη

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

Τμήμα των τειχών του Κεράτιου Κόλπου ανακαλύφθηκε στην Κωνσταντινούπολη

 


Κατά τη διάρκεια κατασκευαστικών έργων στην περιοχή Unkapanı της Κωνσταντινούπολης, ανακαλύφθηκαν κτιριακά κατάλοιπα της βυζαντινής περιόδου, που χρονολογούνται στον 5ο αιώνα μ.Χ.

Τα βυζαντινά κατάλοιπα βρέθηκαν κοντά σε δρόμο, συγκεκριμένα στην οδό Fatih Unkapanı Ragıp Gümüşpala, όπου χιλιάδες οχήματα περνούν καθημερινά από το σημείο.

Ο Rahmi Asal, Διευθυντής των Αρχαιολογικών Μουσείων της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος διεξάγει μελέτες για τα κατάλοιπα που βρέθηκαν μόλις 120 εκατοστά κάτω από το έδαφος, δήλωσε: «Τα ερείπια βρέθηκαν στην περιοχή Unkapanı στην ιστορική ευρωπαϊκή χερσόνησο, στο πλαίσιο κατασκευαστικών έργων για την διαχείριση αποβλήτων και καναλιών ομβρίων υδάτων και έργων βελτίωσης της ροής. Ήταν μια έκπληξη και για εμάς. Αρχικά, εξετάσαμε σε ποιό κτήριο ανήκουν αυτά τα κατάλοιπα. Με βάση την εμφάνιση του κτηρίου, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα ήταν τα τείχη του Χρυσού Κέρατος (του Κεράτιου κόλπου) της βυζαντινής περιόδου. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουμε με ασφάλεια κατά 90%», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τμήμα των τειχών του Κεράτιου Κόλπου ανακαλύφθηκε στην Κωνσταντινούπολη

Επισημαίνοντας ότι τα θεμέλια τους έχουν χτιστεί με λίθους και κουρασάνι, ο Asal είπε: «Είμαστε αντιμέτωποι με μια τοιχοποιία ύψους περίπου 6 μέτρων και πάχους 2 μέτρων. Το κατάλοιπο είναι στην πραγματικότητα ένας τύπος θωρακικού τοιχώματος. Τα θεμέλιά του κατασκευάστηκαν με γέμισμα λίθων και κουρασάνι στο κάτω μέρος. Πάνω από αυτό, διαμορφώθηκε η χαρακτηριστική γραμμή με τον διακεκομμένο λίθο».

Τονίζοντας ότι πρόκειται για χαρακτηριστικό βυζαντινό αρχιτεκτονικό ύφος, ο Asal συμπλήρωσε: «Το κατάλοιπο χτίστηκε πιθανότατα τον 5ο αιώνα μ.Χ. Εκτιμούμε ότι η συγκεκριμένη τοιχοποιία είναι περίπου 1500 ετών και αρκετά καλά διατηρημένη. Ως Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων Κωνσταντινούπολης παρακολουθούμε την εξέλιξη των κατασκευαστικών έργων στην περιοχή. Μέχρι αυτό το σημείο, δεν έχουμε συναντήσει σημαντικά ευρήματα. Αλλά όταν φτάσαμε εδώ, συναντήσαμε ακριβώς αυτό το κτηριακό κατάλοιπο που για εμάς, πρόκειται για ένα όμορφο κειμήλιο». είπε.

Τμήμα των τειχών του Κεράτιου Κόλπου ανακαλύφθηκε στην Κωνσταντινούπολη

Αναφέροντας ότι θα συνεχίσουν να ανασκάπτουν το τείχος, ο Asal είπε: «Πήραμε την απόφαση να εκτελεστούν όλες οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης. Οι εργασίες έρευνας και τεκμηρίωσης για αυτό το κτηριακό κατάλοιπο θα ολοκληρωθούν».

Πηγή: Arkeofilianaskafi

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου