Amfipoli News: Σύκα γεμιστά στο φούρνο

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

Σύκα γεμιστά στο φούρνο



 Υ λικά:

μεγάλα ξερά σύκα

καρύδια χοντροκοπανισμένα

σουσάμι

κανέλα,λίγο γαρυφαλλο

πιπερόριζα (τζίντζερ) (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Μαζεύουμε τα μεγάλα σύκα τα καθαρίζουμε αν έχουν πετρες και χωματα αν είναι απο κάτω και τα βάζουμε σε ανοιχτό μέρος π.χ.ένα ταψί και απο πάνω βάζουμε ένα τούλι για να μην πηγαινουν τα έντομα .Με τον ήλιο και τον αερα ξηραινονται .Χρειάζεται περιπου 2 εβδομάδες .

– Διαλέγουμε μεγάλα ξερά σύκα και τα πιέζουμε, να πάρουν σχήμα μακρόστενο. Μετά χωρίζουμε κάθε σύκο στα δυο, αφήνοντας όμως ενωμένα τα δύο κομμάτια.

– Σε μια λεκάνη, ρίχνουμε τα καρύδια, την κανέλα, το σησάμι, λίγη πιπερόριζα. Ακατεύουμε καλά τα υλικά και γεμίζουμε ένα-ένα τα σύκα. Η ποσότητα της γέμισης περίπου μια κουταλιά σούπας ή περισσότερο, ανάλογα με τα γούστα μας. Κλείνουμε τα σύκα και πιέζουμε λίγο, για να μη χυθεί η γέμιση.

-Τοποθετούμε τα γεμισμένα σύκα σε ένα ταψάκι, τα πασπαλίζουμε από πάνω με λίγη πιπερόριζα (Προσοχή! όχι πολλή, γιατί καίει) και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 20 – 30΄ λεπτά της ώρας. Προσέχουμε να μην καούν και μαυρίσουν.

– Όταν ψηθούν, τα αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα φυλάσσουμε πλαστικό δοχείο με φύλλα δάφνης, για να διατηρηθούν μαλακά. Είναι πολύ νόστιμα και τρώγονται κυρίως το χειμώνα. Διατηρούνται ένα χρόνο περίπου.

Η Συνταγή είναι από Ειρήνη Σταματέλλη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου