Amfipoli News: Ανακαλύφθηκε σκελετός ανθρώπου που προσπάθησε να ξεφύγει από την έκρηξη του Βεζούβιου

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

Ανακαλύφθηκε σκελετός ανθρώπου που προσπάθησε να ξεφύγει από την έκρηξη του Βεζούβιου



Τα οστά ενός άνδρα που προσπάθησε να γλιτώσει από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., βρέθηκαν στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη Ηράκλειον (Herculaneum), στην Καμπανία της Ιταλίας.

Ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας περιέγραψε το εύρημα ως «συγκλονιστικό».

Οι αρχαιολόγοι, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του ιταλικού πρακτορείου Ansa, είπαν ότι ο άνδρας, που πιστεύεται ότι ήταν ηλικίας μεταξύ 40 και 45 ετών, σκοτώθηκε λίγα βήματα μακριά από τη θάλασσα, ενώ προσπαθούσε να ξεφύγει από την έκρηξη. Τα οστά ανακαλύφθηκαν κοντά σε έναν λίθινο τοίχο κατά μήκος της αρχαίας παραλιακής ζώνης.

Ο σκελετός είχε το κεφάλι στραμμένο προς την κατεύθυνση της θάλασσας και ήταν περιτριγυρισμένος από υπολείμματα ξύλου, συμπεριλαμβανομένης μιας δοκού οροφής, που θα μπορούσε να είναι το αντικείμενο που συνέτριψε το κρανίο του, όπως αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων, Ansa.

«Οι τελευταίες στιγμές εδώ ήταν τρομερές», δήλωσε στο πρακτορείο Ansa ο Francesco Sirano, διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου της πόλης.

«Ήταν 1 το πρωί όταν το καυτό κύμα που προκλήθηκε από το ηφαίστειο, έφτασε στην πόλη για πρώτη φορά με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 300-400 βαθμούς Κελσίου, ή ακόμη, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες και τους 500-700 βαθμούς Κελσίου .

»Ήταν ένα άσπρο καυτό σύννεφο που έτρεχε προς τη θάλασσα με ταχύτητα 100 χλμ. /ώρα. Ήταν τόσο πυκνό που δεν είχε οξυγόνο μέσα του».

Τα οστά του άντρα είχαν έντονο κόκκινο χρώμα, το οποίο ο Sirano εικάζει ότι ήταν «ίχνη από το αίμα του θύματος».

Ανακαλύφθηκε σκελετός ανθρώπου που προσπάθησε να ξεφύγει από την έκρηξη του Βεζούβιου

Ανακαλύφθηκε σκελετός ανθρώπου που προσπάθησε να ξεφύγει από την έκρηξη του Βεζούβιου

Πρόκειται για την πρώτη ανακάλυψη θύματος του Βεζούβιου στη συγκεκριμένη περιοχή εδώ και 30 χρόνια, καθώς είναι η πρώτη αρχαιολογική ανασκαφή που διενεργείται στον χώρο.

Στις ανασκαφές των δεκαετιών του 1980 και του 1990 εντοπίστηκαν περισσότεροι από 300 σκελετοί, που είχαν συσσωρευτεί σε υπόστεγα καραβιών, όπου πιστεύεται ότι είχαν καταφύγει οι κάτοικοι, ενώ περίμεναν να σωθούν από τη θάλασσα.

Δεν είναι σαφές ποιος ήταν ο άνδρας ή τι έκανε όταν πέθανε. Μπορεί να ήταν κάτοικος της πόλης που έφυγε από ένα καταφύγιο για να αναζητήσει μια βάρκα διάσωσης. Ή μπορεί να ήταν ένας στρατιώτης που συμμετείχε στην προσπάθεια διάσωσης και κατέληξε να εγκλωβιστεί ανάμεσα σε αυτούς που προσπαθούσε να σώσει.

Η αρχαιολογική ομάδα θα αφαιρέσει το κομμάτι της τέφρας που περικλείει το σώμα του άνδρα και στη συνέχεια θα μελετήσει τον σκελετό στο εργαστήριο. Τα θραύσματα μετάλλου και κομμάτια υφάσματος που βρέθηκαν κοντά στον σκελετό, μπορεί να προέρχονται από  μια τσάντα, η οποία περιείχε εργαλεία, όπλα ή νομίσματα, σύμφωνα με το ANSA. Η διερεύνηση του περιεχομένου της τσάντας θα μπορούσε να δώσει ενδείξεις για την ταυτότητα του άνδρα και για το τι θεωρούσε πολύτιμο καθώς προσπαθούσε να σωθεί.

Ανακαλύφθηκε σκελετός ανθρώπου που προσπάθησε να ξεφύγει από την έκρηξη του Βεζούβιου

Ο Dario Franceschini, υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας, δήλωσε: «Η συγκλονιστική ανακάλυψη των λειψάνων στον αρχαιολογικό χώρο του Herculaneum είναι σπουδαία είδηση. Πρώτα απ' όλα επειδή το εύρημα οφείλεται στην επανέναρξη, μετά από σχεδόν 30 χρόνια, των επιστημονικών ανασκαφών σε αυτόν τον τόπο, από το τεχνικό προσωπικό του υπουργείου».

Το Herculaneum θάφτηκε κάτω από περίπου 15 μέτρα ηφαιστειακής τέφρας έως ότου ανακαλύφθηκε ξανά κατά την εκσκαφή ενός πηγαδιού στις αρχές του 18ου αιώνα.

Πηγή: LiFOLiveScience, anaskafi.blogspot.com

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου