Amfipoli News: Γλυκιά κολοκυθόπιτα με καρύδι….

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

Γλυκιά κολοκυθόπιτα με καρύδι….

 


Υλικά

κολοκύθα -1 κιλό και λίγο παραπάνω

ζάχαρη όσο θέλετε – για γλυκιά γεύση

κανέλα – 2 φακελάκια

αλάτι 1 κγ.

άχνη ζάχαρη – για πασπάλισμα

400 γρ καρύδια

Βούτυρο ή λάδι – 150 γρ

5-7 κουταλιές της σούπας μέλι

Φύλλα πίτας -1 συσκευασία ψιλοκομμένη

Εκτέλεση

1 Τρίψτε την κολοκύθα, αλλά όχι πολύ λεπτή.

2. Η τριμμένη κολοκύθα αλατίζεται με αλάτι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να διαχωριστεί για 1 λεπτό λίγο από το νερό, μετά προσεκτικά στιβουμε με το χέρι του για να φυγει η περίσσεια νερού και έχουμε μια στεγνη, όχι μουσκεμένη κολοκύθα.

3. Προστίθεται ζάχαρη στη κολοκύθα (έβαλα 7-8 κουταλιές της σούπας), 1 πακέτο κανέλα και ανακατέψτε καλά. Αυτή είναι η γέμιση.

4. Λιώνουμε το βούτυρο.

5. Τρίψτε τα καρύδια, αλλά όχι πολύ ψιλά για να νιώθω τα κομμάτια.

6. Πάρτε ένα φύλλο φλοιού και λιπάνετε ολόκληρη την επιφάνειά του. Προαιρετικά μπορεί να πασπαλιστεί με ζάχαρη (αν σας αρέσει περισσότερο γλυκιά). Ένα δεύτερο φύλλο τοποθετείται πάνω του. Μπορείτε να το λαδώσετε κι αυτό. Πάντα χρησιμοποιούμε δύο φύλλα για να τυλίξουμε ένα ρολό.

Και τώρα ακολουθεί το μεγάλο μυστικό που είναι εξαιρετικά απλό και επομένως ευρηματικό.

7. Κατά μήκος ολόκληρης της μικρής πλευράς βάζουμε λίγο μέλι (1 κουταλιά της σούπας) και μετα την γέμιση, για ακόμα πιο υπέροχη γεύση.

Στη συνέχεια τυλίξτε το ρολό κολοκύθας με τα φύλλα, αλλά μόνο 2-3 στροφές προς τα εμπρός . Ο στόχος είναι να τυλίξετε την υγρή γέμιση και μετα να πασπαλίζουμε με καρυδια για να τα απομονώσετε από τα καρύδια. Έτσι δεν θα βραχούν και επομένως δεν θα βράσουν, αλλά θα είναι ψηθούν και η κολοκύθα θα γίνει πολύ τραγανή.

Υπάρχει τεράστια γευστική διαφορά μεταξύ μαγειρεμένου και καβουρδισμένα καρυδιού!

Στη συνέχεια, αφου τυλίξετε την γέμιση παραμένει ελεύθερη περισσότερο από τα 2/3 της επιφάνειας  των φύλλων μπροστά μας. Αυτή η επιφάνεια πασπαλίζετε με καρύδια, κανέλα και λίγη ζάχαρη (1 κ.σ.) Στη συνέχεια τυλίγουμε το ρολό μέχρι το τέλος.

Το τελειωμένο ρολό έχει μια γέμιση στη μέση κολοκύθα, η οποία απομονώνεται με πολλά στρώματα φύλλο, και γύρω του υπάρχει γέμιση καρυδιού-κανέλας με ζάχαρη. Όταν λιώσει η ζάχαρη κατά το ψήσιμο και καραμελωσει, θα συγχωνευτεί  με καρύδια και κανέλα. Έτσι θα έχουμε ένα μαλακό και ένα ωραίο κέντρο, και θα υπάρχουν πολλά γύρω του τραγανά καρύδια- τέλεια αντίθεση. 

Είναι πολύ σημαντικό να βάλετε τη γέμιση από τη κοντή πλευρά του φύλλου. Υπάρχει λοιπόν μπροστά μεγάλη έκταση που θα πασπαλιστεί με καρύδια και όταν τυλιχτεί το ρολό, θα ληφθούν περισσότερα στρώματα γύρω από τον μαλακό πυρήνα. 

8. Το βάζουμε σε λαδωμένο ταψί ρολά το ένα δίπλα στο άλλο. Τα απλώνετε από πάνω βούτυρο και πασπαλίζουμε με λίγη ακόμη ζάχαρη.

9. Προθερμάνετε το φούρνο στους 2000C. Όταν βάλουμε το ταψί να ψηθεί – μειώνουμε στους 180C. Όταν τα φύλλα απ έξω αρχίζουν να γίνονται ελαφρώς πορτοκαλί – μειώστε το φούρνο σε 150 C και ψήνουμε μέχρι να είμαστε έτοιμοι.

10. Βγάζουμε την κολοκύθα και από εδώ και πέρα ​​υπάρχουν δύο επιλογές. Το ένα είναι της γιαγιάς μου – αφήστε την κολοκύθα να κρυώσει εντελώς και στη συνέχεια πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Το άλλο είναι πιο μοντέρνο – να σερβίρουμε την ζεστή την πίτα με μια μπάλα παγωτό βανίλια. Αυτό είναι πιο κατάλληλο, αν κάνατε στρούντελ (χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνολογία, η γέμιση είναι με μήλα ή ακόμα και κυδώνια, αντί κολοκύθι).


xrysoskoufaki.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου