Amfipoli News: Η καθηγήτρια του ΑΠΘ Αναστασία Ζαμπανιώτου ανήκει στo 2% της παγκόσμιας επιστημονικής ελίτ

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Η καθηγήτρια του ΑΠΘ Αναστασία Ζαμπανιώτου ανήκει στo 2% της παγκόσμιας επιστημονικής ελίτ



Σύμφωνα με την κατάταξη του Πανεπιστημίου Στάνφορντ

Στην υψηλού κύρους λίστα “World’s Top 2% Scientists” του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, που περιλαμβάνει το 2% των επιστημόνων παγκοσμίως, με την μεγαλύτερη επίδραση και συνεισφορά τόσο κατά τη διάρκεια του 2020 όσο και ολόκληρης της καριέρας τους, βρίσκεται και μια Ελληνίδα, η καθηγήτρια του ΑΠΘ, Αναστασία Ζαμπανιώτου.

Ειδικότερα,  η λίστα παρουσιάζει την κατάταξη των ερευνητών με τις περισσότερες αναφορές στον κόσμο και εκείνων που συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων 2% των έξι και πλέον εκατομμυρίων επιστημόνων παγκοσμίως στους τομείς της ειδικότητάς τους (22 κύρια πεδία και 176 υποπεδία). Η λίστα εστιάζει τόσο στην ετήσια επίδραση (2020) όσο και στη συνολική σταδιοδρομία των επιστημόνων.

Ο περίφημος κατάλογος με το 2% των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου καταρτίστηκε και φέτος από ομάδα εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον Ιωάννη Ιωαννίδη, τον διακεκριμένο καθηγητή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

Η κ. Ζαμπανιώτου  γεννήθηκε στη Λάρισα, είναι απόφοιτος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην Ecole Centrale de Paris στο Παρίσι.

Είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, διευθύντρια εργαστηρίου και υπεύθυνη της επιστημονικής ομάδας Βιομάζας και Βιοενέργειας του τμήματος Χημικών Μηχανικών.

Είναι επίτιμη καθηγήτρια (Honorary professor) στο Πανεπιστήμιο του Hull, Αγγλία και διακεκριμένη προσκεκλημένη καθηγήτρια στην Ecole Centrale de Marseille, Μασσαλία, Γαλλία.

Έχει εργαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, στην Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και συνεχίζει να συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως εμπειρογνώμων.

Προεδρεύει σε θέματα βιομάζας και βιοενέργειας στο Διεθνές Δίκτυο και Συνέδριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (WREN/WREC) και είναι μέλος του Κινέζικου Δικτύου Βιοενέργειας και Περιβάλλοντος (BEE-RCN).

Διετέλεσε μέλος της επιτροπής Διεθνούς Συνεργασίας του Πολυτεχνείου και του ΑΠΘ και έχει συνάψει πολλές διεθνείς διμερείς συνεργασίες προς όφελος του ΑΠΘ και των φοιτητών του.

Είναι μέλος της διοικούσας επιτροπής του Δικτύου των Πολυτεχνείων της Μεσογείου (RMEI) που έχει στόχο τη Βιώσιμη Ανάπτυξη μέσω της εκπαίδευσης των μηχανικών και εδρεύει στην Μασσαλία, ενώ είναι συντονίστρια στο ΑΠΘ του Δικτύου T.I.M.E που αφορά στην εκπαίδευση διπλού πτυχίου φοιτητών και εδρεύει στο Παρίσι.

Ασχολείται με θέματα Ενέργειας και Περιβάλλοντος και την ενδιαφέρει η διεπιστημονική έρευνα και εκπαίδευση ενώ έχει εμπλακεί σε δραστηριότητες που αφορούν την επιστήμη και κοινωνία, την κινητικότητα, την διεθνή εκπαίδευση μηχανικού, την σύνδεση επιστήμης, τεχνολογίας, κοινωνίας, τέχνης  και βιωσιμότητας.

Οι ερευνητικές της δραστηριότητες επικεντρώνονται σε θέματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Κυκλικής Οικονομίας και Βιο-οικονομίας, ενέργεια και υλικά από απορρίμματα και έχει συντονίσει/συμμετέχει πάνω από 35 εθνικά και ευρωπαϊκά έργα. Στην διδασκαλία χρησιμοποιεί νέες μεθόδους μάθησης μέσα από θέματα, συνεργασία και συνέργειες.

Η ίδια και η ερευνητική της ομάδα έχει βραβευτεί 12 φορές για αριστεία και καινοτομία.

Ασχολείται επίσης με την ισότητα των φίλων στα Πανεπιστήμια και σε θέσεις ηγεσίας στην ακαδημαϊκή κοινότητα  και συντονίζει το έργο του Μεσογειακού Δικτύου των Πολυτεχνείων για την ισότητα σε χώρες της Μεσογείου (Μαρόκο, Τυνησία, Αίγυπτο, Παλαιστίνη, Λίβανος, Ιορδανία), ενώ συντονίζει και ομάδες φοιτητών της Πολυτεχνικής του ΑΠΘ και άλλων Μεσογειακών Πολυτεχνείων σε θέματα που αφορούν στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, ανθεκτικότητας σε καταστροφές της κλιματικής αλλαγής σε συνέργεια με την ισότητα και τον πολιτισμό.

Τα βιογραφικά στοιχεία της κ. Ζαμπανιώτου αντλήθηκαν από το prosopa.net

 
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου