Amfipoli News: Ποια 2.000 ευρώ; Οι εγκλωβισμένοι της Αττικής Οδού μπορούν να διεκδικήσουν ως και 100.000

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Ποια 2.000 ευρώ; Οι εγκλωβισμένοι της Αττικής Οδού μπορούν να διεκδικήσουν ως και 100.000

 


"Ψυχική οδύνη" με όλο το νόημα της φράσης.

Αυτό που έφερε μαζί της η «Ελπίς», μόνο αισιόδοξο δεν ήταν. Ακόμα δεν μπορούμε να «μαντέψουμε» σε ποια άλλη χώρα μια προβλεπόμενη κακοκαιρία θα παρέλυε την πρωτεύουσα ενός κράτους που κατά τα άλλα παριστάνει το αναπτυσσόμενο. Ανεπτυγμένο, δε, με τίποτα. Μεταξύ των διακοπών ρεύματος και την αδιανόητη κίνηση σε κεντρικές αρτηρίες της Αθήνας, οδηγοί έμειναν εγκλωβισμένοι σε τρένα, αλλά και στην Αττική Οδό, στο έλεος της Πολιτικής Προστασίας που ήταν κάτι σαν παρούσα-απούσα. Πρακτικά απούσα.

Την επόμενη μέρα, που εφιάλτης των οδηγών βρισκόταν ακόμα σε εξέλιξη, τουλάχιστον φτάνοντας προς το τέλος του, προαναγγέλθηκε, με εντολή του πρωθυπουργού, αποζημίωση 2.000 ευρώ στους οδηγούς. Στον απόηχο της «καταστροφής», αποδείξεις διοδίων της Αττικής Οδού άρχισαν να πωλούνται διαδικτυακά.

    
360p geselecteerd als afspeelkwaliteit

Ωστόσο, ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ανέφερε σήμερα πως όσοι εγκλωβίστηκαν στον «πιο σύγχρονο», κατά τα άλλα, αυτοκινητόδρομο της χώρας, μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση πολύ μεγαλύτερη των 2.000 ευρώ. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ.Χατζηθεοδοσίου, ανέφερε συγκεκριμένα πως μπορεί ένας οδηγός να διεκδικήσει ως και 100.000 ευρώ για «ψυχική οδύνη».

Παράλληλα, η δικηγόρος Εβίτα Βαρελά, συμπλήρωσε πως αποτελεί αναντίρρητο δικαίωμα των πολιτών να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη ώστε να διεκδικήσουν αστικές αποζημιώσεις. 

Ειδικά εφόσον κινδυνεύσει η υγεία τους. Να θυμίσουμε τις θερμοκρασίες, την έλλειψη νερού και τροφής, και όσους δεν μπόρεσαν να λάβουν τη φαρμακευτική αγωγή τους εκείνες τις ώρες, κάπου εδώ.

Παρέμβαση Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Για το ίδιο θέμα εξέδωσε ανακοίνωση ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών

Αυτή έχει ως εξής: 1. "Τις τελευταίες δύο ημέρες, οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου Αττικής και των υπολοίπων περιοχών, που επλήγησαν από την κακοκαιρία, βίωσαν πρωτόγνωρες καταστάσεις, απαράδεκτες για ένα σύγχρονο κράτος που οφείλει να σέβεται και να προστατεύει τους πολίτες του.

Πέραν των πολιτικών ευθυνών των αρμοδίων φορέων , πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν οι ποινικές και αστικές ευθύνες, που αναλογούν.

Οι πληγέντες πολίτες δικαιούνται πραγματικής και πλήρους αποζημίωσης και ικανοποίησης της ηθικής τους βλάβης. Η οριζόντια και συμβολική παροχή ποσών, στα πλαίσια, προφανώς, της πολιτικής διαχείρισης του προβλήματος δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αποζημιωτική ευθύνη, που υπέχουν τόσο το Δημόσιο και οι ΟΤΑ, όσο και οι ιδιωτικές εταιρίες (π.χ. παραχωρησιούχοι, ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ).

Ο ΔΣΑ και τα μέλη του θα σταθούν αρωγοί στους πληγέντες.

Είναι, τέλος, αυτονόητο ότι η Πολιτεία οφείλει να αποκαταστήσει χωρίς χρονοτριβή τα προβλήματα και τις ζημίες που προκλήθηκαν στις δημόσιες υποδομές, ώστε να αποκατασταθεί άμεσα και με ασφάλεια η οικονομική και κοινωνική ζωή.

2. Η αδυναμία διενέργειας διαδικαστικών πράξεων, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας δεν μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια δικονομικών και ουσιαστικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει να προβεί άμεσα στις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες προκειμένου όσες διαδικαστικές πράξεις δεν διενεργήθηκαν λόγω της κακοκαιρίας και της μη λειτουργίας, εκ του λόγου αυτού, των Δικαστηρίων, να θεωρηθούν εμπρόθεσμες, ακόμη και εάν διενεργηθούν μετά την λήξη των εκτάκτων περιστάσεων και όσες προθεσμίες δεν κατέστη εφικτό να τηρηθούν για τους ίδιους λόγους, να μην χαθούν.

Τούτο αφορά τις πολιτικές, ποινικές και διοικητικές υποθέσεις, καθώς και όσες αφορούν σε διοικητικές προσφυγές ή άλλες ενέργειες ενώπιον διοικητικών αρχών. Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχες ρυθμίσεις είχαν εισαχθεί και κατά την επαναλειτουργία των δικαστηρίων μετά την αναστολή των εργασιών τους λόγω COVID-19 (βλ. άρθρα 83, 84 ν. 4790/2021).

Συγκροτήθηκε Επιτροπή του ΔΣ του ΔΣΑ με τη συμμετοχή του Προέδρου του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσού και των συμβούλων Φώτη Γιαννούλα, Σωτήρη Διαμαντόπουλου, Δημήτρη Λυρίτση και Θεόδωρου Μαντά, προκειμένου να συναντηθεί με την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης με αντικείμενο την προώθηση των απαιτούμενων νομοθετικών παρεμβάσεων".

provocateur.gr, news247.gr

Διαβάστε επίσης:Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου