Amfipoli News: Χειροποίητη τυρόπιτα

Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

Χειροποίητη τυρόπιτα

 




Υλικά

2,5 ποτήρια νερό (500 ml)

1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι (125 ml)

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

5 φλιτζάνια αλεύρι

2 κουταλιές ξύδι

Από πάνω

250 g βούτυρο

φέτα

500ml γάλα

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, το λάδι, το αλάτι,το ξύδι και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε. Κάνουμε μία μαλακή ζύμη. Την αφήνουμε σκεπασμένη για λίγο να ξεκουραστεί. Τη μοιράζουμε σε δώδεκα μέρη. Τα πλάθουμε σε μπαλάκια.

Ρίχνουμε μπόλικο αλεύρι στο τραπέζι για να ανοίξουμε τα φύλλα της τυρόπιτας. Παίρνουμε ένα μπαλάκι το αλευρώνουμε καλά και το ανοίγουμε στο μέγεθος πιάτου. Ανοίγουμε πέντε μπαλάκια στο ίδιο μέγεθος.

Τοποθετούμε το ένα φύλλο στο αλευρωμένο τραπέζι. Τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο φύλλο αφού αλευρώσουμε καλά. Με τον ίδιο τρόπο βάζουμε τα πέντε φύλλα καλά αλευρωμένα και ανοίγουμε ένα μεγάλο φύλλο περίπου 40 εκ. διάμετρο. Τα φύλλα επειδή έχουν αλεύρι ανάμεσα δεν κολλάνε μεταξύ τους.

Σε ένα ταψί 40 εκ. στο οποίο έχουμε βάλει λαδόχαρτο τοποθετούμε το πρώτο από τα πέντε φύλλα. Ρίχνουμε λίγο τριμμένο τυρί και συνεχίζουμε τοποθετώντας τα πέντε φύλλα ρίχνοντας ανάμεσα λίγο τριμμένο τυρί.

Κάνουμε την ίδια διαδικασία με τα άλλα πέντε μπαλάκια. Στο τέλος ανοίγουμε δύο φύλλα τα τοποθετούμε πάνω από τη πίτα χωρίς γέμιση.

Κόβουμε τη πίτα σε κομμάτια και ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο. Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.Μετα απο μισή ώρα ανοίγουμε φουρνο και ρίχνουμε το γάλα.

Ψηνομαι για ακόμα 30-40′ περίπου ,αν αρπάξει από πανω νωρίτερα βάζουμε αλουμινόχαρτο.

Ειναι σιγουρος ο τροπος με τα φυλλα,οτι δεν κολανε,γιατι όσοι δεν μπορουν να ανοιξουν μεγαλο φιλλο οπως οι μαμαδες μας,και κανουν ακριβως αυτο με τα μικρα φυλλα και μετα το κανουνε ενα φυλλο στο ανοιγμα,αλλα βαζουνε βουτηρο αναμεσα να παγωσει στο ανοιγμα,και να ξεχωριζουν οταν ψηθει γιατι χωριζει και φαινεται οτι ειναι ενα ενα τα φυλλα, και φαινεται οτι ειναι λεπτο φυλλο..

απλά θα βάλετε πολύ αλεύρι όταν είναι ακόμα στο μέγεθος του πιατου θα κάνετε το ένα μετά από πάνω αλεύρι θα πάτε να βάλετε το άλλο από πάνω αλεύρι και στο άλλο Απ την μεριά που θα κολλήσει με το κάτω θέλει καλό αλεύρωμα λοιπόν ενδιάμεσα, Και όταν πατε να τ ανοίξετε για να γίνει το μεγάλο προσοχή μην πιέζεται πολυ τις άκρες κατά το άνοιγμα!

Προσπαθήστε να το δουλευετε στην μέση για ν ανοίξει όσο γίνεται και τις άκρες λίγο κ ελαφρά ξανά μέση άκρες ελαφρά για να μην πιεστούν οι άκρες Και δεν μπορειτε να πιασετε να τα ξεχωρίσετε.Δοκιμάστε επίσης σ ένα ταψί όχι πολυ μεγάλο για πρώτη φορά ουτως ώστε να μην χρειαστεί να ανοίξετε πολυ μεγάλο φυλλο

Η Συνταγή είναι από Iro Flemetaki – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου