Amfipoli News: Βρέθηκε σπάνιος τάφος του 300 π.Χ. στην Κωνσταντινούπολη: Ο νεκρός τοποθετήθηκε στον τάφο και μετά κάηκε!

Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Βρέθηκε σπάνιος τάφος του 300 π.Χ. στην Κωνσταντινούπολη: Ο νεκρός τοποθετήθηκε στον τάφο και μετά κάηκε!

 


Του Γιώργου Λεκάκη

Ένας τάφος από τούβλα 2.300 χρόνων που περιέχει τα αποτεφρωμένα λείψανα ενός ατόμου, του οποίου το σώμα πιθανότατα τοποθετήθηκε στον τάφο και στην συνέχεια κάηκε, ανακοίνωσαν αρχαιολόγοι στην Κωνσταντινούπολη. Ένας τάφος σαν αυτόν είναι ένα σπάνιο εύρημα, λένε οι αρχαιολόγοι.

Αν και το σώμα του ατόμου θάφτηκε μέσα στον τάφο, μερικά από τα οστά επέζησαν, αποκάλυψε μια προκαταρκτική ανάλυση. «Δεν έχω ξαναδεί τέτοιου τύπου τάφο αποτέφρωσης από την ελληνιστική περίοδο», είπε ο κ. Asal.

Η ανακάλυψη του τάφου μπορεί να ρίξει φως στο πώς ήταν η Χαλκηδόνα, δήλωσε ο κ. Felix Pirson, διευθυντής του παραρτήματος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Κωνσταντινούπολη. «Μοιάζει πράγματι με μια πολύ σημαντική ανακάλυψη», είπε ο Pirson, διότι γνωρίζουμε ελάχιστα για το πώς ήταν αυτή η περιοχή πριν από την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης. «Περισσότερες πληροφορίες για τα ταφικά έθιμα και την ταφική κουλτούρα γενικά, που ρίχνουν φως σε κρίσιμα θέματα όπως η κοινωνική διαφοροποίηση ή οι ταυτότητες, είναι υψίστης σημασίας», είπε ο κ. Pirson.

Την εποχή που θάφτηκε αυτό το άτομο, η περιοχή ήταν γνωστή ως Χαλκηδόνα. Μια ακμαία ελληνική πόλη – και δη κατά την ελληνική (και όχι ελληνιστική) εποχή. Ο τάφος, που περιέχει τα αποτεφρωμένα λείψανα τουλάχιστον ενός ατόμου, βρέθηκε στο σιδηροδρομικό σταθμό Haydarpaşa στην νυν Κωνσταντινούπολη.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης ένα κύπελλο από τερακότα και ένα αρωματοδοχείο μέσα σε αυτό, είπε ο κ. Rahmi Asal, διευθυντής των Αρχαιολογικών Μουσείων της Κωνσταντινούπολης.

«Αυτό είναι πολύ πολύτιμο. Είναι ένα από τα αρχαιότερα ευρήματα σε αυτήν την περιοχή», είπε ο κ. Asal, προσθέτοντας ότι «ίσως αυτό θα μας δώσει πολλές περισσότερες πολύτιμες γνώσεις» για το παρελθόν της περιοχής. Ο τάφος είναι μόλις η 2η ελληνιστική κατασκευή που ανακαλύφθηκε σε ανασκαφές που γίνονται από το 2018, γύρω από τον ιστορικό σιδηροδρομικό σταθμό. Η σωστική ανασκαφή πραγματοποιήθηκε πριν από την ανακαίνιση και την επέκταση του σιδηροδρόμου στην περιοχή και έχει αποκαλύψει λείψανα από όλην την ιστορία της Κωνσταντινούπολης.

Η Χαλκηδών (*) Βιθυνίας  ήταν ένας ισχυρός παράγων στην διεθνή πολιτική», είπε ο κ. Noah Kaye, επίκουρος καθηγητής Ιστορίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. «Μεταξύ 235 - 220 π.Χ., η Χαλκηδών, μαζί με την πόλη Βυζάντιο (αμφότερες ιδρύματα Μεγαρέων, ήδη από τον 7ο αι. π.Χ.). επέβαλαν βαρειά διόδια στα πλοία που περνούσαν από το Στενό του Βοσπόρου. Οι πόλεις ήραν τα διόδια με την βοήθεια του ναυτικού της Αιγύπτου, η οποία τότε βρισκόταν υπό τον έλεγχο της δυναστείας των Πτολεμαίων Μακεδόνων. Παρά την επιτυχία της Χαλκηδόνας, εκείνη την εποχή, ορισμένοι αρχαίοι συγγραφείς αναφέρονταν σε αυτήν ως «γη των τυφλών», επειδή υπήρχαν άλλες περιοχές κοντά, που ήταν πιο κατάλληλες για μια πόλη. Τον 4ο αιώνα μ.Χ., ο Ρωμαίος αυτοκράτωρ Κωνσταντίνος ίδρυσε την Κωνσταντινούπολη, μια πόλη που τελικά θα καταλάμβανε τόσο το Βυζάντιο, όσο και την Χαλκηδόνα και θα γινόταν το κέντρο της (κακώς λεγομένης) Βυζαντινης Αυτοκρατορίας.

ΠΗΓΗ: «Hellenistic cremation tomb found in Istanbul's Haydarpasa dig - Tomb is just 2nd Hellenistic structure unearthed in excavations underway around historical train station since 2018», πρακτορείο Anadolu, 9.4.2022. Γ. Λεκάκης "Η άγνωστη Μικρά Ασία"ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 10.4.2022.

(*) Νυν Kadıköy - Καντίκιοι.

arxeion-politismou.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου