Amfipoli News: Φολέγανδρος: Παραλίες με άγρια ομορφιά και μια μαγευτική Χώρα σε ένα νησί που αρκεί μια φορά για να μην το ξεχάσεις ποτέ

Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Φολέγανδρος: Παραλίες με άγρια ομορφιά και μια μαγευτική Χώρα σε ένα νησί που αρκεί μια φορά για να μην το ξεχάσεις ποτέ

 


Παρθένο κυκλαδίτικο τοπίο, θεσπέσια νερά και μικροί αγροτικοί οικισμοί συνθέτουν την μεγάλη εικόνα του νησιού

Tο άγονο τοπίο, οι παρθένες παραλίες και η ήπια τουριστική ανάπτυξη δίνουν στο νησί ένα προφίλ σχεδόν δωρικό. Εδώ δεν θα βρείτε υποδομές με υπερβολές και στοιχεία εντυπωσιασμού. Θα βρείτε λιτές γραμμές, σεβασμό στην παράδοση και ηρεμία. Παρότι είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς με πολυτελή καταλύματα και καλές παροχές έχει φροντίσει να μην αλλοιώσει ούτε στο ελάχιστο το αυθεντικό κυκλαδίτικο προφίλ της.

Το κέντρο του νησιού και σημείο συνάντησης είναι η Χώρα, όπου στην πλακόστρωτη πλατεία της στήνουν τα τραπεζάκια τους ταβέρνες και καφέ-μπαρ. Όταν πέσει το βράδυ και βγούνε τα ρακόμελα γίνονται όλοι μια παρέα. Στη Φολέγανδρο ξεχάστε τις οργανωμένες παραλίες και τα beach bar, εδώ θα ευχαριστηθείτε ήρεμες βουτιές, καθαρά καταγάλανα νερά και αυθεντικό αιγαιοπελαγίτικο τοπίο. Για παράδειγμα, στο Κάτεργο με τη βραχώδη άγρια ομορφιά ή στο Λιβάδι με τη χρυσή άμμο και τα ήρεμα νερά.

Περπατήστε τα μονοπάτια της και γνωρίστε τους λιλιπούτειους οικισμούς της με τα αγροτόσπιτα, αγναντέψτε το Αιγαίο και αφήστε τη φύση να τραβήξει από πάνω σας κάθε κούραση και κάθε έννοια. Αυτή είναι η Φολέγανδρος.

Πώς θα πάτε

Ακτοπλοϊκώς από Πειραιά και από Λαύριο μια φορά την εβδομάδα.

Οφείλεις να πας στην πλατεία της Πούντας / Photo: Γιώργος Βενιέρης

Πού θα μείνετε

Anemi Hotel: Ίσως η πιο luxury επιλογή διαμονής στο νησί. Πρόκειται για 12 κτίρια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με δωμάτια και σουίτες μερικές εκ των το οποίων έχουν ιδιωτική πισίνα. Η εσωτερική διακόσμηση συνδυάζει μοναδικά την παράδοση με το σύγχρονο αφαιρετικό design, την πολυτέλεια και την άνεση. Yπάρχουν πολλές παροχές για παιδιά όπως παιδική πισίνα, παιδική χαρά, σινεμά και παιδότοπο. Στις εγκαταστάσεις λειτουργούν επίσης πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο και εστιατόριο ενώ προσφέρονται και παροχές ευεξίας όπως γιόγκα. Υπέροχος ο χώρος της κεντρικής πισίνας με την όμορφη θέα (Χώρα – Καραβοστάσης, 2286041610, www.anemihotel.gr).

Themonies Luxury Suites: Πέτρινο παραδοσιακό συγκρότημα του 19ου αι. που αναπαλαιώθηκε με ιδιαίτερη προσοχή. Διαθέτει τέσσερις σουίτες και μια βίλα κάθε μια με διαφορετική μεταξύ τους διακόσμηση (Χώρα, 2286041517, www.themonies.gr).

Photo: Themonies Luxury Suites:

Αspalathras White Hotel: Συγκρότημα σε κυκλαδίτικο στυλ χτισμένο σε πλαγιά με όμορφη θέα στη Χώρα και στη θάλασσα. Τα δωμάτια, διαφόρων κατηγοριών, είναι άνετα με χτιστά κρεβάτια και καναπέδες και διακοσμητικές λεπτομέρειες από μέταλλο και ξύλο. Ο χώρος της πισίνας με την ξύλινη βεράντα είναι το ιδανικό σημείο για χαλάρωση (Χώρα, 2286041670, www.aspalathras.com).

                                             Αspalathras

                                      LemonTreeHouses

Lemon Tree Houses: Πέντε σουίτες με πολύ προσεγμένη διακόσμηση και ανάλαφρο νεανικό ύφος που είναι ιδανικές για ζευγάρια. Η θέα από την πισίνα είναι μαγευτική (Άνω Μεριά, 6938443481, www.lemontreehouses.com).

                                      Photo: Blue Sand

Blue Sand: Σε πολύ όμορφη τοποθεσία πάνω από την παραλία της Αγκάλης διαθέτει σουίτες και δωμάτια με ανάλαφρο boho sic ύφος και χαλαρή ατμόσφαιρα (Αγκάλη, 2286041042, www.bluesand.gr).

Πού θα φάτε

Η Συνάντηση (Κυρά-Μαρία): Ταβέρνα με συνταγές κυρίως της Φολεγάνδρου με φρέσκα ψάρια, ντόπια κρέατα και λαχανικά. Υπέροχη θέα (Άνω Μεριά, 2286041208).

Πούντα: απλή ταβέρνα με πολύ γουστόζικο κηπάκο και σπιτική κουζίνα. Αξιοπρεπείς μεζέδες, σαλάτες και της ώρας (Χώρα, 2286041063).

Ειρήνη Ψαρομιλήγκου: πρόκειται για ένα καφενείο, παντοπωλείο και ταβερνάκι μαζί που έχει λίγα τραπέζια και μικρό μενού με μαγειρευτά ημέρας και μεζεδάκια, όμορφη και χαλαρή ατμόσφαιρα (Άνω Μεριά, 2286041436).

Ψαρομίληγκας: με υπέροχη θέα στον κόλπο της Αγκάλης θα βρείτε ψάρια και θαλασσινά χωρίς να λείπουν και κάποια μαγειρευτά (Αγκάλη, 2286041116).

Τοπικά προϊόντα: σουρωτό (μαλακό τυρί), κάππαρη, αμπελοφάσουλα. Παραδοσιακά προϊόντα: ματσάτα (χειροποίητα ζυμαρικά), καλασούνα (πίτα), παστέλι, καρπουζένια.

Τι θα δείτε

Μπορεί το νησί να είναι μικρό έχει όμως και αυτό τις ομορφιές του και την ιστορία του.

Κάστρο: Πρόκειται για το παλιό μεσαιωνικό κομμάτι της Χώρας που χτίστηκε για να προστατεύει τους κατοίκους από τους πειρατές και κατοικείται αδιάκοπα μέχρι σήμερα. Τα μικρά στενά, οι καμάρες με τις μικρές στοές, τα παμπάλαια πολύ περιποιημένα σπιτάκια και το έντονο παραδοσιακό στοιχείο σας γυρνάνε πίσω στο χρόνο.

Παναγία: Είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και είναι η μεγαλύτερη εκκλησία του νησιού. Χτισμένη σε στρατηγικό σημείο αγναντεύει στο ανατολικό Αιγαίο. Πιθανολογείται ότι είναι χτισμένη με αρχαία θραύσματα στη θέση αρχαίου ναού. Η παλιότερη μαρμάρινη επιγραφή είναι του 1687 ενώ πήρε τη σημερινή μορφή της μετά από ανακατασκευή που ολοκληρώθηκε το 1821. Θα χρειαστεί να περπατήσετε αρκετά σε ανηφορικό μονοπάτι αλλά η θέα από το σημείο είναι μοναδική (Χώρα).

Οικομουσείο: Πρόκειται για ένα υπαίθριο μουσείο που απεικονίζει τη ζωή μιας αγροτικής μονάδας του παρελθόντος. Η θυμωνιά, η κυρίως κατοικία, το κελάρι και ο φούρνος αλλά και πέτρινος «κύλινδρας» που πίεζε τις ελιές έχουν αναπαλαιωθεί με πολύ προσοχή και έχουν ιδιαίτερο λαογραφικό ενδιαφέρον (Άνω Μεριά, 2286041370).

                                         Photo: Unsplash

Πού θα κολυμπήσετε

Μικρές ή μεγάλες, αμμώδεις ή βοτσαλωτές, με καταγάλανα ή διάφανα νερά οι παραλίες της Φολεγάνδρου έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, είναι όλες μη οργανωμένες. Αυτό μπορεί σε μερικούς να φαντάζει αδιανόητο αλλά πραγματικά απολαμβάνεις τη μέγιστη ελευθερία και κάθε εκατοστό του τοπίου.

Κάτεργο: Ισως η πιο ωραία παραλία του νησιού, με άγρια ομορφιά και βραχώδες τοπίο. Δεν είναι οργανωμένη και θα πρέπει να προνοήσετε για ομπρέλα. Την προσεγγίζετε από τη θάλασσα με καραβάκι ή από ένα δύσβατο μονοπάτι, περίπου 30 λεπτά περπάτημα.

Αγκάλη: Μικρή αλλά πανέμορφη παραλία, ιδανική για οικογένειες, στον γραφικό κόλπο του Βαθιού. Στα πέριξ θα βρείτε καφετέριες και ταβερνάκια.

Άγιος Νικόλαος: Κρυστάλλινα νερά, βράχια, ξανθή άμμο, αρμυρίκια και ένα ταβερνάκι συνθέτουν το σκηνικό. Η πρόσβαση γίνεται είτε με καραβάκι είτε περπατώντας (20 λεπτά) από εύκολο μονοπάτι που ξεκινά στην παραλία Αγκάλη.

Καραβοστάσης ή Χοχλίδια: Μη οργανωμένη παραλία στο λιμάνι του νησιού. Μια μεγάλη συστάδα από αρμυρίκια προσφέρουν υπέροχη σκιά ενώ η περιοχή έχει επιλογές σε ταβέρνες και καφέ. Ιδανική για οικογένειες.

Γαλύφος: Την προτιμούν πολλοί γιατί είναι προστατευμένη από τους βόρειους ανέμους. Θα φτάσετε σε αυτή με καραβάκι ή από μονοπάτι που ξεκινά από την Αγκάλη.

Λιβάδι: Αρκετά μεγάλη παραλία με χρυσαφένια άμμο και τούφες από αρμυρίκια για σκιά. Έχει εύκολη πρόσβαση.

Λιβαδάκι: Πανέμορφη παραλία με μοναδικά διάφανα νερά. Είναι απομονωμένη αλλά την προσεγγίζετε εύκολα με καραβάκι που φεύγει από την Αγκάλη.

Άγιος Γεώργιος: Εύκολα προσβάσιμη παραλία σε ένα πανέμορφο κολπάκι με φυσική σκιά από αρμυρίκια.

Πουντάκι: Μίνι παραλία με εξαιρετικά νερά. Βρίσκεται πολύ κοντά στον κεντρικό δρόμο, αρκεί να περπατήσετε το πολύ μικρό, ελαφρώς απότομο μονοπατάκι.

Oι εμπειρίες που αξίζει να ζήσετε

Το νησί προσφέρεται για εναλλακτικού τύπου δραστηριότητες και για πραγματική χαλάρωση και ηρεμία. Εδώ δεν θα βρείτε υποδομές για θαλάσσια σπορ όπως θαλάσσιο σκι και kite surf μπορείτε όμως να κάνετε snorkeling και καταδύσεις όπου επιθυμείτε και φυσικά μοναδικές πεζοπορίες.

Μια ενδιαφέρουσα και σχετικά βατή διαδρομή είναι αυτή προς τον Φάρο της Ασπρόπουντας. Εάν οι αντοχές σας είναι μικρές πάρτε το μονοπάτι από την παραλία Λιβαδάκι και σε ένα τέταρτο περίπου θα είστε εκεί, αν όμως το λέει η καρδιά σας τότε ξεκινήστε από την Άνω Μεριά, από εδώ υπολογίστε περίπου μια ώρα περπάτημα.

Επίσης από την Αγκάλη ξεκινούν μικρά πολύ σύντομα μονοπάτια προς τις παραλίες Φηρά και Γαλύφο. Για τους πιο μυημένους μια ωραία διαδρομή είναι αυτή που ξεκινάει από τον Ταξιάρχη στην Άνω Μεριά περνάει από το Λιβαδάκι και τον Φάρο Ασπρόπουντα και καταλήγει πάλι στην Άνω Μεριά. Σε πολλά σημεία το μονοπάτι είναι λιθόστρωτο ενώ η θέα και το τοπίο συγκλονιστικό. Για τους δύτες το καλύτερο σημείο είναι η Σπηλιά του Γεωργίτση στην οποία φτάνετε μόνο με το καραβάκι που κάνει τον γύρο του νησιού ή με δικό σας σκάφος.

Must: Η βουτιά στο Κάτεργο, το ρακόμελο στην θρυλική πλέον Αστάρτη στην πλατεία της Χώρας, τα ματσάτα και το σουρωτό (τυρί)


Info/Χρήσιμα τηλέφωνα

Κέντρο Υγείας Φολεγάνδρου: 2286041222

Λιμεναρχείο Φολεγάνδρου: 2286041530

Αστυνομία Φολεγάνδρου: 2286041249

Δήμος Φολεγάνδρου: 2286041416

travel.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου