Amfipoli News: Μηνύθηκαν καθηγητές στην Πάτρα γιατί το μονοκλωνικό που έσωσε τον γιατρό Τζωρτζίδη ΔΕΝ χορηγήθηκε σε άλλους ασθενείς

Κυριακή 22 Μαΐου 2022

Μηνύθηκαν καθηγητές στην Πάτρα γιατί το μονοκλωνικό που έσωσε τον γιατρό Τζωρτζίδη ΔΕΝ χορηγήθηκε σε άλλους ασθενείς

 


του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης

Μια σκληρή μάxη με τον κοροναϊό έδωσε  στο νοσοκομείο του Ρίου στις αρχές της πανδημίας, Μάρτιο του 2020, ως ασθενής ο γνωστός Πατρινός νευροχειρουργός και διευθυντής στην νευρολογική κλινική του Νοσοκομείου Ρίου, Φώτης Τζωρτζίδης. 

Ο καταξιωμένος νευροχειρουργός Φώτης Τζωρτζιδης ήταν ένα από τα κρούσματα του κοροναϊού που διαγνώστηκαν στο νοσοκομείο του Ρίου. Περιγράφει με συγκλονιστικό τρόπο τις ημέρες της μάχης του με τον ιό,  και πως βγήκε νικητής. 

Έκτοτε έχουμε γράψει επανειλημμένως ότι το φάρμακο τοσιλιζουμάμπη της εταιρείας Roche, που χρησιμοποιείται κυρίως για την αρθρίτιδα, περιορίζει τον κίνδυνο θανάτου μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται με βαριάς μορφής Covid-19, ενώ μειώνει και το χρόνο ανάρρωσης καθώς και την ανάγκη για μηχανική υποστήριξη της αναπνευστικής λειτουργίας τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας ευρείας μελέτης.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών φέρεται να έκανε μηνυτήρια αναφορά 

Την πόρτα των ανακριτικών αρχών  θα περάσουν την Τετάρτη γιατροί του νοσοκομείου του Ρίου μετά από μηνυτήρια αναφορά κατά πάντων που φέρεται να έκανε καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο καθηγητής ο οποίος έχει εκφράσει την αντίθεση του με τα εμβόλια κατά του κοροναϊού και είναι μέλος διακεκριμένο του αντιεμβολιαστικού κινήματος Κ. Πουλάς, φέρεται να μηνύει τους γιατρούς καθώς δεν χορηγήθηκε σε όλους τους ασθενείς του νοσοκομείου με covid ένα φάρμακο που χορηγήθηκε στον νευροχειρουργό και διευθυντή στην νευρολογική κλινική του Νοσοκομείου Ρίου, Φώτη Τζωρτζίδη.  

Ο Χαράλαμπος Γώγος, ο Μάρκος Μαραγκός και η Καρολίνα Ακινόσογλου είναι μεταξύ των λοιμωξιολόγων που έχουν κληθεί να καταθέσουν. 

Όπως αναφέρει η Άννα Μαστοράκου, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, «ουσιαστικά έχει ασκηθεί μήνυση γιατί αυτό το φάρμακο δεν χορηγήθηκε σε όλους και δόθηκε μόνο στον κ. Τζωρτζίδη. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι αυτό συνέβη στην αρχή της πανδημίας όπου υπήρχαν πολλά πειραματικά φάρμακα τα οποία δεν στόχευαν στον ιό αλλά να στο να μειώσουν τη φλεγμονή που αυτός άφηνε.

Ο θάνατος έρχεται λόγω της υπερφλεγμονώδους αντίδρασης του σώματος. Αυτό ήταν ένα φάρμακο που φάνηκε μετά και στην πορεία ότι είχε κάποια αξία. Τότε ήταν πειραματικό φάρμακο, σε κλινική μελέτη και δεν θα μπορούσε να δοθεί σε ευρεία κλίμακα, παρότι αυτές οι κλινικές μελέτες γίνονται με συγκεκριμένες διαδικασίες και το φάρμακο δίνεται πάντα με συναίνεση του ασθενούς. Θα πρέπει να υπάρξουν κι άλλες ενδείξεις για τη χορήγησή του, δεν μπορεί να το πάρει ο καθένας. Επίσης τα φάρμακα αυτά, τα αντι-ιικά,  έχουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό επιτυχίας που φτάνει το 30%, δεν είναι πανάκεια και δεν φτάνουν αυτό το ποσοστό επιτυχίας του εμβολιασμού που φτάνει το 80%.

Δεν μπορεί κάποιος να αποδείξει ότι το φάρμακο σώζει ζωές και πρέπει να δοθεί σε όλους και το εμβόλιο βλάπτει. Είναι αντιεπιστημονική άποψη που δεν μπορεί να σταθεί φυσικά ούτε σε ένα δικαστήριο».

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών στο πλευρό καθηγητών της Ιατρικής

"Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών, στην υπ’ αριθ. 203/19.5.2022 συνεδρίασή της,  αποφάσισε ομόφωνα να εκφράσει την συμπαράστασή της στα μέλη της Συνέλευσης του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας εναντίον των οποίων ασκήθηκε αγωγή και μηνυτήρια αναφορά από μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Φαρμακευτικής της ιδίας Σχολής" αναφέρει με ψήφισμά της και συνεχίζει:

"Η Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής, στην υπ΄αριθ. 818/26.01.22 έκτακτη συνεδρίαση, αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ να εκδώσει ψήφισμα με το οποίο καταδίκαζε την εμπλοκή  καταξιωμένων Καθηγητών Ιατρών του Τμήματος σε ανακριτικές διαδικασίες μετά από καταγγελίες στις οποίες συμμετείχε το εν λόγω μέλος ΔΕΠ.

Η έκδοση αυτού του ψηφίσματος ήταν επιβεβλημένη από την αυτονόητη υποχρέωση της Συνέλευσης να στηρίξει και να υπερασπιστεί μέλη του Τμήματος στην προσπάθεια να πληγεί και να αμφισβητηθεί το επιστημονικό τους κύρος, ιδιαίτερα αφού αναφερόταν σε επιστήμονες οι οποίοι από την αρχή της πανδημίας Covid-19 έδιναν καθημερινή μάχη δίπλα σε ασθενείς.

Η Συνέλευση είχε επίσης την υποχρέωση να προασπίσει και να διαφυλάξει το κύρος του Τμήματος το οποίο σε όλη την περίοδο της πανδημίας με την ερευνητική και κλινική του παρουσία συμπορεύτηκε με την απόλυτα ασφαλή για τους ασθενείς πρακτική και με την τεκμηριωμένη επιστημονική άποψη.

Τέλος, η Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής είχε  την υποχρέωση να ενημερώσει μέσω του ψηφίσματος τους πολίτες και να ζητήσει να αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη αντιεπιστημονικές και επικίνδυνες - κατά την κρίση του Ιατρικού Τμήματος – απόψεις για την δημόσια υγεία

Ο Πρύτανης και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών θα συμπαρασταθούν ενεργώς σε κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης της επιστημονικής και κλινικής προσφοράς του Τμήματος Ιατρικής".

Τι αναφέρει ο ΠΟΥ και ο ΕΜΑ για το φάρμακο τοσιλιζουμάμπη

Στις 6 Ιουνίου 2021 ο ΠΟΥ επειγόντως ενέκρινε το φάρμακο Actemra σε συνδυασμό με κορτικοστεροειδή για θεραπεία Covid-19.

Επέκταση ένδειξης, ώστε να χορηγείται και σε ασθενείς με σοβαρή και σε προχωρημένο στάδιο λοίμωξη Covid-19, έδωσε στις 7 Δεκεμβρίου 2021, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA) στη δραστική ουσία τοσιλιζουμάμπη. 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το φάρμακο μπορεί να χορηγείται σε ενήλικους ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, οι οποίοι λαμβάνουν συστηματική θεραπεία με κορτικοστεροειδή και χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο ή μηχανικό αερισμό (διασωλήνωση). 

Συμπέρασμα

Άρα με καθυστέρηση δύο ετών ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA) αναγνώρισαν τη θεραπευτική συμβολή του φαρμάκου και στον κοροναϊό. Προφανώς για την λήψη αυτής της απόφασης υπήρξαν κλινικές μελέτες όπου χορηγήθηκε το φάρμακο σε ασθενείς και ανταποκρίθηκαν καλά στην θεραπεία. Γιατί καθυστέρησαν να χορηγήσουν αυτήν την έγκριση αυτοί οι οργανισμοί είναι ίσως κάτι που μπορεί να πει κανείς. Όμως από τη στιγμή που δεν υπήρχαν αυτές οι εγκρίσεις οποιαδήποτε χορήγηση του φαρμάκου σε ασθενείς δεν μπορούσε να γίνει χωρίς ευθύνες. 

Αυτό σημαίνει ότι θα είχε ευθύνη οποιοσδήποτε χορηγούσε το φάρμακο σε ασθενή με Covid-19 και αυτός αντί να θεραπευτεί, κατέληγε. 


Πηγή: medlabnews.gr iatrikanea 

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου