Amfipoli News: Μυστηριώδης ευθυγράμμιση από μαύρες τρύπες παραξενεύει τους αστρονόμους

Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Μυστηριώδης ευθυγράμμιση από μαύρες τρύπες παραξενεύει τους αστρονόμους





Ραδιοτηλεσκόπια εντόπισαν μια περίεργη κοσμική ευθυγράμμιση. Αρκετές μαύρες τρύπες, 7 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη, φαίνονται να περιστρέφονται και να δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση.
Ερευνητές από την Νότιο Αφρική ανακάλυψαν ότι αυτή η ευθυγράμμιση εκτείνεται για πάνω από 60 εκατομμύρια έτη φωτός, αλλά ακόμα δεν έχουν καταλάβει ακριβώς πως σχηματίστηκε. Οι αστρονόμοι κοίταξαν 65 γαλαξιακούς ράδιο πίδακες και πρόσεξαν ότι ένα μεγάλο ποσοστό αυτών ήταν ευθυγραμμισμένο κατά μήκος ενός νήματος με απόκλιση περίπου 1°(μία μοίρα).
Όταν έψαξαν να βρουν την πιθανότητα να είναι αυτό ένα τυχαίο γεγονός, βρήκαν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί τυχαία με πιθανότητα μικρότερη του 0,1 τοις εκατό.
“Από τη στιγμή που αυτές οι μαύρες τρύπες δεν αλληλοεπηρεάζονται, και δεν έχουν κανένα τρόπο να ανταλλάξουν πληροφορίες μεταξύ τους μέσα από τόσο τεράστιες κλίμακες, η ευθυγράμμιση της περιστροφής πρέπει να συνέβη κατά τη διάρκεια του σχηματισμού των γαλαξιών στο πρώιμο σύμπαν,” είπε ο καθηγητής Andrew Russ Taylor, κύριος συγγραφέας της έρευνας, σε δήλωση του.
Στις πρώτες στιγμές μετά το Big Bang, το σύμπαν πέρασε από μια φάση εκθετικής ανάπτυξης  που αποκαλείται κοσμικός πληθωρισμός. Καθώς το σύμπαν μεγάλωνε, αρχέγονες κβαντικές διακυμάνσεις “τεντώθηκαν” σε μακροσκοπικές κλίμακες. Αυτές οι διακυμάνσεις δημιούργησαν μικρές διαφορές στην
κατανομή της ύλης στο σύμπαν, και με το πέρασμα του χρόνου αυτές μεγάλωσαν σε αυτό που βλέπουμε στο σύμπαν σήμερα – τον αποκαλούμενο κοσμικό ιστο.
Ο κοσμικός ιστός υποδεικνύει ότι οι γαλαξίες κατανέμονται σε σμήνη, με νήματα να εκτείνονται μεταξύ τους και μεγάλα κενά γύρω τους. Εντός του ιστού, σύμφωνα με τις κύριες θεωρίες της κοσμολογίας, οι γαλαξίες μπορούν να ευθυγραμμίζονται όπως θέλουν, οπότε τα ευρήματα της έρευνας αυτής δεν ήταν αναμενόμενα.
Η εργασία, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, προτείνει διάφορες πιθανές εξηγήσεις για το φαινόμενο αυτό. Για παράδειγμα, ένα κοσμικό μαγνητικό πεδίο θα μπορούσε να εξαναγκάσει τις μαύρες τρύπες και τους πίδακες τους να ευθυγραμμιστούν. Μια άλλη εξήγηση συμπεριλαμβάνει πεδία που σχετίζονται με εξωτικά σωματίδια, ή ακόμα και περίεργες κοσμικές χορδές σαν την αιτία της ευθυγράμμισης.
seira apo mayres tripes
Τα ευρήματα αποτέλεσαν έκπληξη για τους αστρονόμους. Ο στόχος της έρευνας ήταν να μελετήσει τις ασθενέστερες πηγές ραδιοκυμάτων στο σύμπαν, για να θέσει τις βάσεις για την επόμενη γενιά των ραδιοπαρατηρητηρίων όπως το MeerKAT και το Square Kilometer Array.
“Ξεκινάμε να καταλαβαίνουμε σιγά σιγά το πως προέκυψε η δομή του σύμπαντος σε ευρεία κλίμακα, ξεκινώντας από το Big Bang και την ανάπτυξη σαν αποτέλεσμα των διακυμάνσεων στο πρώιμο σύμπαν, και φτάνοντας μέχρι αυτό που βλέπουμε σήμερα,” είπε ο καθηγητής Taylor, “και αυτό μας βοηθάει να εξερευνήσουμε το σύμπαν του άυριο.”

freethinking.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου