Amfipoli News: ΕΙΚΟΝΑ ΡΗΞΗΣ! Δεν τα βρίσκουν ΔΝΤ και Γερμανία για το ελληνικό χρέος

Σάββατο 16 Απριλίου 2016

ΕΙΚΟΝΑ ΡΗΞΗΣ! Δεν τα βρίσκουν ΔΝΤ και Γερμανία για το ελληνικό χρέος




Εικόνα ρήξης μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ δίνουν τα χθεσινά μηνύματα τόσο του Πολ Τόμσεν όσο και του Βόλφανγκ Σόιμπλε αναφορικά με την Ελλάδα, με τις δύο μεριές να παραμένουν αμετακίνητες στις θέσεις τους επιτείνοντας την αβεβαιότητα για την συμφωνία.

Στην πάγια θέση του ΔΝΤ γα λήψη περισσότερων μέτρων -που επανέλαβε χθες σε κάθε τόνο ο κ. Τόμσεν- η απάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ήταν επίσης σαφής: «Δεν χρειάζεται κανένα μέτρο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους» δείχνοντας έτσι τη στάση που θα τηρήσουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη εν όψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης από Δευτέρα.

Οπως τόνισε ο κ. Τόμσεν, το ΔΝΤ δεν επιμένει σε «κούρεμα», αλλά θεωρεί ότι υπάρχουν πολλές επιλογές που επιτυγχάνουν τη βιωσιμότητα του χρέους. «Εργαζόμαστε για την παράταση των λήξεων και να κλειδώσουμε ένα πολύ χαμηλό επιτόκιο, είναι συζητήσεις που δεν έχουν πραγματικά ξεκινήσει».

Ωστόσο, ο κ. Σόιμπλε σε δική του συνέντευξη τόνισε ότι η συζήτηση για το χρέος αποσπά την προσοχή των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών από «αυτό που πρέπει να κάνουμε». Ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι για τη Γερμανία η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη και πίεσε την Ελλάδα για περαιτέρω παραχωρήσεις, τονίζοντας ότι η χώρα μας δεν έχει εκπληρώσει πλήρως τις δεσμεύσεις της.

Το «χάσμα» στις συζητήσεις αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου μετά τη συνάντηση με τον γερμανό ομόλογό του. Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ αρκέστηκε να δηλώσει λακωνικά «Νομίζω πήγε καλά» , ενώ στο ερώτημα αν βρέθηκε λύση στο θέμα του χρέους, είπε πως «δεν είναι και φανατικά υπέρ», αναφερόμενος στον κ. Σόιμπλε.

Αντιθέτως, θετικό ήταν το κλίμα στη συνάντηση Τσακαλώτου – Σταθάκη με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν που τόνισε ότι αν δεν υπάρξει λύση μέχρι το Eurogroup της 22ας Απριλίου ή μέχρι τέλος Απριλίου το αργότερο, θα αποδειχθεί σε βάρος όχι μόνον της Ελλάδας αλλά και των δανειστών. Ο κ. Σαπέν τάχθηκε υπέρ μιας ρύθμισης του χρέους, προκειμένου να δοθεί ισχυρό σήμα στις αγορές.


Πηγή: crashonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου