Amfipoli News: Σύρος: Αρχόντισσα των Κυκλάδων

Κυριακή 18 Αυγούστου 2024

Σύρος: Αρχόντισσα των Κυκλάδων




της Σοφίας Εμμανοηλίδου
Αρχοντική, επιβλητική, και πανέμορφη με τα ιστορικά νεοκλασικά κτίρια, άπλετο αιγαιοπελαγίτικο φως και κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα. Το σίγουρο είναι ότι αυτό το πανέμορφο νησί, στη μέση του συμπλέγματος των Κυκλάδων, είναι πραγματικά ξεχωριστό. Κι αυτό οφείλεται στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του και τη γοητεία που αποτυπώνεται όχι μόνο στα εντυπωσιακά καλοδιατηρημένα κτήριά του, αλλά και στις γειτονιές του που έχουν κρατήσει τον αυθεντικό χαρακτήρα τους.
Τι να δείτε
Η Σύρος διαθέτει έναν εντελώς ξεχωριστό χαρακτήρα από τα υπόλοιπα κυκλαδίτικα νησιά χάρη στην εξαιρετική νεοκλασική αρχιτεκτονική της. Στη πλατεία Μιαούλη, τα βλέματα όλων συγκεντρώνει το «Δημαρχείο της Ερμούπολης», ένα από τα μεγαλύτερα στη Νεότερη Ελλάδα, αρχιτεκτονικό κόσμημα του γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ. Θεμελιώθηκε το  1876 και ολοκληρώθηκε το 1898.
Εκει στεγάζεται και το «Αρχαιολογικό Μουσείο» όπου εκτίθενται πρωτοκυκλαδικά και βυζαντινά ευρήματα. Στο «Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης», μπορεί κανείς να θαυμάσει μια συλλογή παλαιών μηχανών και εργαλείων που περιλαμβάνει σήμερα περισσότερα από 300 αντικείμενα. Το «Πνευματικό Κέντρο» του Δήμου Ερμούπολης (πρώην Λέσχη «Ελλάς»), στεγάζεται στον πρώτο όροφο κτιρίου παρακείμενου στο  Δημαρχείο. Σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Pietro Sampo (1862 - 63). Εδώ στεγάζεται και το «Μουσείο Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης» στο οποίο συναντάμε  εκθέματα του Πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού. Στη μεγάλη Αίθουσα Χορού διασώζονται οροφογραφίες και τοιχογραφίες με ερωτιδείς και μάσκες.
Η «Δημοτική Βιβλιοθήκη», στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου αριθμεί  35.000 τίτλους παλιών και σπάνιων βιβλίων. Το πρώτο Γυμνάσιο στην νεότερη Ελλάδα κτισμένο στην βόρεια πλευρά του Δημαρχείου ιδρύθηκε το 1833. Σε αυτό μαθήτευσαν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης, ο Βολανάκης, ο Συγγρός κ. α επιφανείς Ελληνες. Δείτε επίσης το Δημοτικό θέατρο «Απόλλων». Χτίστηκε το  1864, και είναι έργο του Ιταλού αρχιτέκτονα Pietro Sampo. Απλό εξωτερικά αλλά με εντυπωσιακή εσωτερική αρχιτεκτονική, μιμείται ιταλικά και γαλλικά πρότυπα.
Η Συνοικία «Βαπόρια» θεωρείται η αριστοκρατική συνοικία της πόλης, υπερυψωμένη, με θέα στο Αιγαίο και με υπέροχα νεοκλασικά μέγαρα, τις κατοικίες των μεγαλοαστών της Ερμούπολης του 19ου αιώνα. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει επίσης και το «Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη» και η προτομή του συριανού λαϊκού συνθέτη στην ομώνυμη πλατεία.
Παραλίες
Μετά την Ντελλαγκράτσια, 14 χλμ. νοτιοδυτικά της Ερμούπολης θα συναντήσετε την παραλία Αγκαθωπές. Αμμουδερή, ρηχή, οργανωμένη, με θέα στα νησάκια Σχοινονήσι & Στρογγυλό. Εδώ θα δειτε και τα περίφημα κρινάκια της θάλασσας.
Αποτέλεσμα εικόνας για αγκαθωπές σύρου
Στον οικισμό Αζόλιμνος θα βρείτε και ομώνυμη παραλία. Είναι αμμουδερή, οργανωμένη και προσφέρει πολλές επιλογές σε ταβερνάκια και καφετέριες. Ένα χλμ. από τις Αγκαθωπές βρίσκεται η Κόμητο. Εξερεύνησε το παλιό αρχοντικό που βρίσκεται πίσω από την παραλία και που λίγοι γνωρίζουν. Εάν αναζητάτε κάτι ήσυχο τότε κατευθυνθείτε προς το Κίνι. Παραλία σε γραφικό ψαροχώρι, ένα τέταρτο περίπου οδικώς από την Ερμούπολη.
Ο Λωτός είναι μικρή παραλία με άμμο και βότσαλα, δίπλα από το Κίνι. Προτιμήστε την ομώνυμη ταβέρνα για πεντανόστιμα παραδοσιακά πιάτα. Λίγο έξω από τον Φοίνικα, με χαρακτηριστικό κόκκινο πέτρωμα θα βρείτε την παραλία Κόκκινα.
Ο Γαλησσάς είναι από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού. Ωραία νερά, οργανωμένη και αμμουδερή, 9 χλμ. και πολλές επιλογές φαγητού και καφέ. Το ίδιο μοτίβο με τον Γαλησσά ακολουθούν η Βάρη, ο Φοίνικας , η Ποσειδωνία ή Ντελλαγκράτσια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου