Amfipoli News: 479.000 δολλάρια το ακριβότερο αρχαίο κρητικό νόμισμα! Σε δημοπρασία στο Λονδίνο! Σώζονται μόνον τρία στον κόσμο!

Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

479.000 δολλάρια το ακριβότερο αρχαίο κρητικό νόμισμα! Σε δημοπρασία στο Λονδίνο! Σώζονται μόνον τρία στον κόσμο!



 

Του Γιώργου Λεκάκη

Ο λονδρέζικος νομισματικός Οίκος δημοπρασιών Morton & Eden είχε, όπως ανακοινώθηκε… «θεαματικά» οικονομικά αποτελέσματα στην δημοπρασία της 24.10.2011, η οποία είχε τίτλο… «A Collection of Exceptional Ancient Greek Coins».

Αρκετά νομίσματα «έσπασαν» το εξαψήφιο νούμερο… Τα περισσότερα από αυτά ήταν απροσδόκητα…

Ένα από αυτά ήταν ένα αρχαίο κρητικό νόμισμα, στατήρας…  Ήταν από την Γόρτυνα της Κρήτης, και χρονολογείται στο 330 - 270 π.Χ.

Απεικονίζει μια από τις ερωμένες του Διός, την Ευρώπη, ημίγυμνη και καθισμένη κατά πρόσωπο σε ένα δένδρο, μάλλον πλάτανο, με κορμό σε μορφή κεφαλιού ταύρου (ιερόζωο του Διός), που βλέπει προς τα αριστερά. Η Νύμφη υψώνει το πέπλο προς το κεφάλι της με το δεξί της χέρι. Με το αριστερό της κρατά αετό – επίσης ιερόζωο του Διός - με ανοικτά πτερά, ο οποίος φαίνεται να την προστατεύει (ίσως και να κάνουν έρωτα).

Το πίσω μέρος του νομίσματος εικονίζει έναν ταύρο (ή αγελάδα;) με κίνηση προς τα αριστερά, αλλά με το κεφάλι του γυρισμένο προς τα πίσω (δεξιά), για να διώξει μια ενοχλητική «μυίγα» από την αριστερή πίσω οπλή του…

Αλλά η Ευρώπη δεν έχει καμμιά σχέση με την «μυίγα»…

Άρα είναι μια έμμεση αναφορά στην δίωξη της Ιούς από την «μυίγα» της Ήρας;

Είναι ένα νόμισμα που συνδυάζει δυο μύθους σε ένα!

Έχει βάρος 11,52 γραμμ.

Αυτό είναι το καλύτερο από τα τρία μόνον γνωστά παραδείγματα αυτής της εκδόσεως.[1]

Εξαιρετικά ωραίος στατήρ και λόγω της μεγάλης σπανιότητάς του, αυτός είναι σίγουρα ένας από τους καλύτερους γνωστούς στατήρες της κάποτε αυτοκράτειρας Γόρτυνος… Απεικονίζει ασυνήθιστα, τον Δία και στις δύο μεταμορφώσεις του: Και ως αετό και ως ταύρο!

Το εν λόγω νόμισμα – καίτοι ανεκτίμητον - εκτιμήθηκε αρχικώς £80.000, αλλά εν τέλει κάποιος πλήρωσε 300.000 £ (479.000 $)!!!

Ρεκόρ για ένα νόμισμα της Κρήτης!

Συνολικά, η δημοπρασία «έπιασε» λίγο πάνω από… 4.000.000 £, έναντι εκτίμησης μόλις 1.500.000 £. Ο «ειδικός» υπεύθυνος του Οίκου, κ. T. Eden, είπε ότι ήταν ενθουσιασμένος από την ανταπόκριση στα νομίσματα, αυτής της ιδιωτικής συλλογής, ενός «ιδιοκτήτη», πολλά από τα οποία ήταν εξαιρετικής ποιότητας και σπανιότητας. «Αυτή η συλλογή δημιουργήθηκε τα τελευταία 50 χρόνια. Πολλά από τα πιο σημαντικά κομμάτια της είχαν αγοραστεί τις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Από τότε, ο ιδιοκτήτης έχει ερευνήσει και καταγράψει τον τόπο προέλευσης κάθε νομίσματος, πολλά από τα οποία, μέχρι τώρα, δεν ήταν… διαθέσιμα στο παρελθόν στους σημερινούς συλλέκτες. Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους: Καταγράφηκε συνολικά, σχεδόν διπλάσια είσπραξη, από την εκτίμησή μας»…

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:

[1] Βλ. και Σβορώνος 84 και BMC 30.

ΠΗΓΗ: Paul Fraser Collectibles, 25.10.2011. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου