Υλικά
1 κιλό μελιτζάνες
1 κιλό πατάτες
180 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
αλάτι
πιπέρι
λίγη ζάχαρη
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΜΑ
1 κιλό κιμά
350 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κουταλιά ντοματοπολτό
125 γρ. κρασί λευκό
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
75 γρ. ελαιόλαδο
1 κύβο βοδινό διαλυμένο σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό
4 ασπράδια αυγών χτυπημένα ελαφρά
αλάτι
πιπέρι
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά δυόσμο ψιλοκομμένο
1.5 λίτρο μπεσαμέλ (με 4 κρόκους αυγών)
Εκτέλεση
Κόβετε τις μελιτζάνες σε μακρόστενες φέτες πάχους 1 εκ. περίπου. Τις αλατίζετε, τις αφήνετε στο αλάτι για 30', τις πλένετε, τις στραγγίζετε και τις σκουπίζετε καλά. Κόβετε σε φέτες και τις πατάτες και τις τηγανίζετε μέσα σε μπόλικο καυτό λάδι. Τις στραγγίζετε καλά σε σουρωτήρι και χαρτί κουζίνας.
Σε κατσαρόλα βάζετε το λάδι να ζεσταθεί και τσιγαρίζετε ελαφρά το κρεμμύδι και τον κιμά. Σβήνετε με το κρασί και το ζωμό. Προσθέτετε τα μπαχαρικά, λίγο νερό και βράζετε τον κιμά για 45'.
Στη συνέχεια προσθέτετε τη ντομάτα, το ντοματοπολτό, το σκόρδο, τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά και το αλάτι και τα αφήνετε να βράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αφού κρυώσει το μείγμα του κιμά ρίχνετε τα ασπράδια και ανακατεύετε.
Φτιάχνετε τη μπεσαμέλ και προσθέτετε τους κρόκους αφού κρυώσει λίγο η σάλτσα). Σε ταψί στρώνετε τις πατάτες, τις αλατοπιπερώνετε τις πασπαλίζουμε με το μισό μαϊντανό, λίγη ζάχαρη και το 1/3 από το τυρί. Τις σκεπάζετε με τον κιμά και μετά τις μελιτζάνες, όπου βάζουμε ξανά από πάνω τα ίδια. Απλώνετε τη μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε σε δυνατό φούρνο.
Πηγή: icookgreek.com
1 κιλό μελιτζάνες
1 κιλό πατάτες
180 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
αλάτι
πιπέρι
λίγη ζάχαρη
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΜΑ
1 κιλό κιμά
350 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κουταλιά ντοματοπολτό
125 γρ. κρασί λευκό
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
75 γρ. ελαιόλαδο
1 κύβο βοδινό διαλυμένο σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό
4 ασπράδια αυγών χτυπημένα ελαφρά
αλάτι
πιπέρι
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά δυόσμο ψιλοκομμένο
1.5 λίτρο μπεσαμέλ (με 4 κρόκους αυγών)
Εκτέλεση
Κόβετε τις μελιτζάνες σε μακρόστενες φέτες πάχους 1 εκ. περίπου. Τις αλατίζετε, τις αφήνετε στο αλάτι για 30', τις πλένετε, τις στραγγίζετε και τις σκουπίζετε καλά. Κόβετε σε φέτες και τις πατάτες και τις τηγανίζετε μέσα σε μπόλικο καυτό λάδι. Τις στραγγίζετε καλά σε σουρωτήρι και χαρτί κουζίνας.
Σε κατσαρόλα βάζετε το λάδι να ζεσταθεί και τσιγαρίζετε ελαφρά το κρεμμύδι και τον κιμά. Σβήνετε με το κρασί και το ζωμό. Προσθέτετε τα μπαχαρικά, λίγο νερό και βράζετε τον κιμά για 45'.
Στη συνέχεια προσθέτετε τη ντομάτα, το ντοματοπολτό, το σκόρδο, τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά και το αλάτι και τα αφήνετε να βράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αφού κρυώσει το μείγμα του κιμά ρίχνετε τα ασπράδια και ανακατεύετε.
Φτιάχνετε τη μπεσαμέλ και προσθέτετε τους κρόκους αφού κρυώσει λίγο η σάλτσα). Σε ταψί στρώνετε τις πατάτες, τις αλατοπιπερώνετε τις πασπαλίζουμε με το μισό μαϊντανό, λίγη ζάχαρη και το 1/3 από το τυρί. Τις σκεπάζετε με τον κιμά και μετά τις μελιτζάνες, όπου βάζουμε ξανά από πάνω τα ίδια. Απλώνετε τη μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε σε δυνατό φούρνο.
Πηγή: icookgreek.com
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου