Amfipoli News: Σίφνος: Ένα νησί με πολλά μυστικά, που έχει πολλά να πει και να δείξει

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Σίφνος: Ένα νησί με πολλά μυστικά, που έχει πολλά να πει και να δείξει




Απόδραση στη γη των μετάλλων, των ψηλών κορυφών, των άγνωστων ακροπόλεων, των ξεχασμένων πύργων. 

Σε έναν κόμβο της ιστορίας που ανέπτυξε μεγάλο πολιτισμό και επηρέασε τον κυκλαδικό πολιτισμό, και όχι μόνο, μέσα από τον πλούτο που συσσώρευσε. Στον τόπο του καλού φαγητού και της ατέλειωτης παράδοσης. Το όνομά του Σίφνος, στις Δυτικές Κυκλάδες.

Η ομάδα «Αρχαία Μονοπάτια» θα βρίσκεται το φετινό καλοκαίρι στη Σίφνο, ένα νησί με πολλά μυστικά, που έχει πολλά να πει και να δείξει. Αυτή είναι η Σίφνος, με την Ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα που δεσπόζει αγέρωχα στο πέρασμα του χρόνου και μαρτυρά την ιστορία του νησιού, «κοιτάζοντας» τις υπόλοιπες ακροπόλεις - φρούρια και τους πύργους που είναι διάσπαρτοι σε ολόκληρο το νησί συνθέτοντας το σύστημα ενδοεπικοινωνίας αλλά και ελέγχου με τις γύρω περιοχές.

Και πιο πέρα, το Κάστρο, με τα κατάλοιπα του λευκού μαρμάρου και τον πανέμορφο οικισμό που στέκεται στους απόκρημνους βράχους και «προειδοποιούσε» για τον ερχομό πειρατών και κουρσάρων. Η ομάδα θα περπατήσει στις «γραμμές» αυτών των αρχαιολογικών χώρων, με επίσκεψη στην Ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα και το Μουσείο, καθώς και στον οικισμό του Κάστρου, μαθαίνοντας την ιστορία και συνδέοντας το χθες με το σήμερα. Θα ανακαλύψει τις ομορφιές του νησιού, με επισκέψεις σε παραλίες, γραφικούς οικισμούς.

Η Σίφνος κατά τον Πλίνιο ονομαζόταν αρχικά «Μεροπία» και «Ακίς», ενώ κατά τον Στέφανο τον Βυζάντιο «Μερόπη». Το σημερινό όνομά της το απέκτησε από τον Σίφνο, γιο του μυθικού αττικού ήρωα Σουνίου. Πρώτοι κάτοικοι του νησιού πιθανολογούνται οι Κάρες και οι Κρήτες. Ο Ηρόδοτος θεωρεί ότι ήταν οι Ίωνες, άποικοι των Αθηναίων.

Στους κλασικούς χρόνους στο νησί υπήρχε σπουδαία πόλη που ο Ηρόδοτος την αποκαλεί Άστυ, που εντοπίσθηκε στη σημερινή θέση Σεράλια ή Κάστρο. Στην πόλη αυτή υπήρχε Πρυτανείο, Λευκόφρυξ Αγορά, κτισμένη από παριανό λευκό μάρμαρο, μεγάλος ναός και θέατρο του Διονύσου.

Η αρχαία Σίφνος είχε γίνει πολύ γνωστή από τα χρυσωρυχεία και αργυρωρυχεία της, από τα οποία οι Σίφνιοι είχαν γίνει πολύ πλούσιοι. Μάλιστα, γύρω στο 525 π.Χ., οι Σίφνιοι δημιούργησαν στους Δελφούς ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτήρια του ιερού, τον Θησαυρό των Σιφνίων, χρησιμοποιώντας ένα δέκατο των εισοδημάτων από τα χρυσωρυχεία τους, τον οποίο διακόσμησαν πλουσιοπάροχα με σκοπό να καταπλήξουν τους υπόλοιπους Έλληνες. Αργότερα, όμως, είτε λόγω εξάντλησης κοιτασμάτων, είτε λόγω κατακλυσμού των σηράγγων από θάλασσα παρήκμασε οικονομικά.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου