Μία στις 2 γυναίκες και 1 στους 5 άνδρες κινδυνεύουν να υποστούν κάποια στιγμή κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης.
Αυτό συμβαίνει γιατί πολλοί άνθρωποι παραβλέπουν την υγεία των οστών τους με αποτέλεσμα αυτά να γίνονται αδύναμα και εύθραυστα.
Η υγεία των οστών δεν είναι σημαντική μόνο για τους ηλικιωμένους γι’ αυτό η πρόληψη πρέπει να αρχίζει εγκαίρως.
Δείτε τέσσερις τροφές που συμβάλλουν στη διατήρηση γερών οστών.
Αυτό συμβαίνει γιατί πολλοί άνθρωποι παραβλέπουν την υγεία των οστών τους με αποτέλεσμα αυτά να γίνονται αδύναμα και εύθραυστα.
Η υγεία των οστών δεν είναι σημαντική μόνο για τους ηλικιωμένους γι’ αυτό η πρόληψη πρέπει να αρχίζει εγκαίρως.
Δείτε τέσσερις τροφές που συμβάλλουν στη διατήρηση γερών οστών.
Γάλα
Το γάλα είναι ιδανική τροφή για το χτίσιμο γερών οστών. Το γάλα αλλά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν ασβέστιο που είναι το βασικό συστατικά για γερά οστά αλλά και καλές πρωτεΐνες, μαγνήσιο και κάλιο που είναι εξίσου σημαντικά για την υγεία.
Ένα με δύο ποτήρια γάλα με χαμηλά λιπαρά σε καθημερινή βάση είναι η ιδανική ποσότητα για γερά οστά. Εάν δεν πίνετε γάλα αντικαταστήστε το με γιαούρτι ή τυριά με χαμηλά λιπαρά.
Μην τα παρακάνετε πάντως με την κατανάλωση γάλακτος, καθώς σχετικές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να αποβεί επιζήμια για την υγεία των οστών σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο κατάγματος και πρόωρου θανάτου (πάνω από τα τρία ποτήρια την ημέρα).
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (λάχανο, σπανάκι, κατσαρό μαρούλι, ρόκα, κάρδαμο) είναι πλούσια σε ασβέστιο και πρέπει να καταναλώνονται σε τακτική βάση, ειδικά από όσους δεν τρώνε γαλακτοκομικά. Κάποια από αυτά όμως, όπως το σπανάκι περιέχουν οξαλικό οξύ, το οποίο εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου.
Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (λάχανο, σπανάκι, κατσαρό μαρούλι, ρόκα, κάρδαμο) είναι πλούσια σε ασβέστιο και πρέπει να καταναλώνονται σε τακτική βάση, ειδικά από όσους δεν τρώνε γαλακτοκομικά. Κάποια από αυτά όμως, όπως το σπανάκι περιέχουν οξαλικό οξύ, το οποίο εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου.
Ψάρια
Ψάρια όπως οι σαρδέλες σε κονσέρβα και ο σολομός με κόκαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και αποτελούν εναλλακτική πηγή για όσους δεν τρώνε γαλακτοκομικά.
Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, ο τόνος και οι σαρδέλες είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη D.
Ψάρια όπως οι σαρδέλες σε κονσέρβα και ο σολομός με κόκαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και αποτελούν εναλλακτική πηγή για όσους δεν τρώνε γαλακτοκομικά.
Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, ο τόνος και οι σαρδέλες είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη D.
Συμπληρώματα διατροφής
Αν θα έπρεπε κάποιος να εστιάσει σε ένα συστατικό για την υγεία των οστών, αυτό είναι σύμφωνα με τους ειδικούς η βιταμίνη D. Πρόκειται όμως για βιταμίνη που δεν υπάρχει στη φύση και περιέχεται σε ελάχιστες τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια και ο κρόκος του αυγού. Αν δεν καταναλώνετε αρκετή βιταμίνη D, ζητήστε από τον γιατρό σας να σας υποδείξει κάποια συμπληρώματα.
Αν θα έπρεπε κάποιος να εστιάσει σε ένα συστατικό για την υγεία των οστών, αυτό είναι σύμφωνα με τους ειδικούς η βιταμίνη D. Πρόκειται όμως για βιταμίνη που δεν υπάρχει στη φύση και περιέχεται σε ελάχιστες τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια και ο κρόκος του αυγού. Αν δεν καταναλώνετε αρκετή βιταμίνη D, ζητήστε από τον γιατρό σας να σας υποδείξει κάποια συμπληρώματα.
ΠΗΓΗ: onmed.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου