Amfipoli News: ΤΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΙΔΩΝ ΣΕ ΑΘΩ ΚΑΙ ΑΜΦΙΠΟΛΙ

Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

ΤΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΙΔΩΝ ΣΕ ΑΘΩ ΚΑΙ ΑΜΦΙΠΟΛΙ




Πριν ακόμα αποκαλυφθεί το μνημείο στην Αμφίπολι το 2014, υπήρχαν νομισματικές ενδείξεις, για ύπαρξη ιερού Ηλιολατρίας εκεί. 
Επρόκειτο για πανάρχαια λατρεία, που προηγούνταν κατά πολύ αυτής των δώδεκα θεών. 
Επιτυχία της Ολυμπιάδας ήταν, να συνδυάσει και συστεγάσει την επουράνια αυτή λατρεία με τα Καβείρια μυστήρια στα οποία ήταν ιέρεια. 
Κέντρο της Ηλιολατρίας, ήταν από ανέκαθεν το βουνό Άθως, που όταν αυτό αποτυπώθηκε σε νομίσματα, έφεραν αυτά την επιγραφή ΟΥΡΑΝΙΔΩΝ ΠΟΛΕΩΣ (1).
Κεντρικό πρόσωπο στην Ηλιολατρία ήταν ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ, που απεικονίζεται πάντα στο πίσω μέρος των νομισμάτων του Άθω, αλλά και της Αμφίπολης (2). 
Φαίνεται να ήταν αυτός ο δεύτερος τη τάξει, απεσταλμένος του Ήλιου και γενικότερα των επτά πλανητών που ήταν τότε παραδεκτοί από τους αρχαίους. 
Τον εμφανίζουν καθιστό επάνω στον στρογγυλό ουρανό που τέμνεται από τον ζωδιακό κύκλο. 
Κρατά ποιμαντική ράβδο και έχει στο κεφάλι τον φάρο της γνώσης που εκπέμπει.
Υπάρχει μια απλή μέθοδος, για να ξέρουμε σήμερα που λειτουργούσαν τέτοια ιερά. 
Σε όποιας πόλης νόμισμα, υπάρχει το δίγραμμα ΔΙ (Δημιουργού Ιερό), εκεί υπήρχε κέντρο Ηλιολατρίας (3). 
Σε περιπτώσεις όπως στην Ταρσό, πέραν του ότι το δίγραμμα γίνεται τετράγραμμα ΔΗΜΙ (4), το έχουμε και μέσα στον κυκλικό περίβολο που αναπαρασταίνει τον δίσκο του Ήλιου. 
Αλλού, το εμπρός μέρος του νομίσματος είναι εξωτερικά Ήλιος, όπου εντός υπάρχει η παράσταση (5) και αλλού ο δίσκος του Ήλιου είναι υπερυψωμένος από την επιφάνεια του νομίσματος (6).

Του ερευνητή νομισματολόγου Αστέριου Τσίντσιφου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου