Amfipoli News: Κρήτη: «Σφάζονται» οι νύφες για τη «χρυσή» διαθήκη

Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Κρήτη: «Σφάζονται» οι νύφες για τη «χρυσή» διαθήκη





Ένα ακόμα ανέλπιστο δώρο θα λάβει νύφη από το Απεσωκάρι Ηρακλείου που ανέβηκε το 2016 τα σκαλιά της εκκλησίας .
Μόλις εισπραχθούν τα ενοίκια που προβλέπει η «χρυσή» διαθήκη Καλμπάκη θα κάνει όνειρα με τα 12.000 ευρώ που θα της δοθούν, ένα γερό «κομπόδεμα» για να ξεκινήσει τη νέα ζωή με το σύζυγό της και μάλιστα σε πολύ δύσκολες εποχές που τα ζευγάρια δεινοπαθούν για να καταφέρουν να φτιάξουν το σπιτικό τους.
Όταν έφευγε από τη ζωή ο αείμνηστος Ιωάννης Σπ. Καλμπάκης αυτό που ίσως σκεφτόταν, ήταν πως δεν θα ήθελε ποτέ να ξεχαστεί το όνομά του. Ως πλούσιος σταφιδέμπορος που δραστηριοποιείτο κυρίως στο Ηράκλειο, δεν κατάφερε ποτέ να κάνει δική του οικογένεια, ούτε να αποκτήσει παιδιά. Όταν λοιπόν «έφυγε» από τη ζωή το 1975 και ανοίχτηκε η «χρυσή» διαθήκη όλοι έμειναν με το στόμα «ανοιχτό» ακούγοντας ότι άφηνε στην τότε κοινότητα δύο ακίνητα, σε Ηράκλειο και Απεσωκάρι. Μόνη προϋπόθεση, όποια νεαρή κοπέλα παντρεύεται πρώτη κάθε χρόνο, να αποκτά το χρηματικό ποσό από τα ενοίκια ενός έτους και φυσικά να μνημονεύονται τα ονόματα της οικογένειας του αείμνηστου σταφιδέμπορα.
O πλούσιος σταφιδέμπορος που άφησε τη «χρυσή» διαθήκη
Όπως περιγράφει στο neakriti.gr ο πατήρ Δημήτριος Παπαδομανωλάκης επικεφαλής του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, ήταν ένας πολύ εύπορος άνθρωπος που δεν ξέχασε ποτέ το Απεσωκάρι και με αυτό τον τρόπο θέλησε να προσφέρει στο χωριό και να παραμείνει ζωντανή η μνήμη του.
Άγρια κόντρα μεταξύ νυφών για τα λεφτά!
Γρήγορα τα νέα εξαπλώθηκαν.Αν και αρχικά αποτέλεσε το ιδανικό κίνητρο για ανύπαντρες κοπέλες που ήθελαν να ανέβουν τα σκαλιά της Εκκλησίας, γρήγορα οδήγησε σε κωμικοτραγικές καταστάσεις και προκάλεσε «πονοκέφαλο» στα τρία μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου που διαχειρίζεται το κληροδότημα, μαζί με δικηγόρο που ανέλαβε το νομικό κομμάτι και λογιστή για τα οικονομικά θέματα. Η αρμοδιότητα διαχείρισης των χρημάτων πέρασε στο Συμβούλιο, όταν και η κοινότητα «πέρασε» στο Δήμο Γόρτυνας. Όπως εξηγεί ο πατήρ Δημήτριος επικεφαλής του Συμβουλίου «τα χρήματα του κληροδοτήματος αποτέλεσαν κίνητρο για τις κοπέλες . Ωστόσο υπήρξαν και πολλές διαφορετικές περιπτώσεις, κοπέλες που κατέληξαν σε δικαστήρια . Υπήρξε περίπτωση δύο μελλόνυμφων που θέλησαν να παντρευτούν την ίδια μέρα αλλά όπως προβλέπει η διαθήκη θα έπρεπε να μοιραστούν τα χρήματα. Βλέπετε την Πρωτοχρονιά μόνο ο δήμος Γόρτυνας είναι ανοιχτός γιατί έχει γάμο…. Τελικά κατέληξαν στην απόφαση να ματαιωθεί ο δεύτερος γάμος στο δημαρχείο και να μετατεθεί, για να μην χαθούν τα χρήματα!».
Προίκα 46.000!
Πολλοί βιάστηκαν να κρίνουν τις νύφες αλλά τα 46.000 ευρώ που χορηγούνταν μέχρι το 2010 στην «τυχερή» ως άλλη μορφή «προίκας» από το κληροδότημα, θα προκαλούσαν και σήμερα ίλιγγο σε πολλές μελλόνυμφες.
Βέβαια το ποσό αυτό «έπεσε» πλέον σε χαμηλότερα επίπεδα καθώς τα ενοίκια μειώθηκαν, ενοικιάζεται μόνο ένα από τα δύο ακίνητα και το κληροδότημα δέχτηκε «βαριά» φορολογία με αποτέλεσμα στο κράτος να καταλήγει το 30% του ποσού που εισπράττεται από τα ενοίκια. Παράλληλα αφαιρούνται τα έξοδα δικηγόρου και λογιστή με αποτέλεσμα τελικά το ποσό να συρρικνώνεται, αλλά να αποτελεί και πάλι «γενναίο» κομπόδεμα για το ξεκίνημα δύο νέων ανθρώπων.
Παρανομίες… για να λάβουν τη χρυσή προίκα
Όπως λέει ο πατήρ Δημήτριος « υπήρξαν την τελευταία περίοδο και νύφες «εισαγωγής». Έκαναν με πλαστό τρόπο τα χαρτιά τους για να παραπλανήσουν το Εκκλησιαστικό συμβούλιο. Έρχονταν και έλεγαν ότι έγιναν μόνιμοι κάτοικοι του χωριού , βγάζοντας χαρτί εντοπιότητας. Το Συμβούλιο όμως είναι ιδιαίτερα προσεκτικό πλέον. Τα αιτήματα απορρίφθηκαν και τώρα έχουμε καθορίσει μια σειρά από δικαιολογητικά , έχουμε θέσει και όρους και κριτήρια ώστε να υπάρχουν προϋποθέσεις για το ποιές κοπέλες μπορούν να διεκδικήσουν χρήματα από το κληροδότημα. Για παράδειγμα δεν δικαιούνται χρήματα αλλοδαποί και οικονομικοί μετανάστες, βάσει της βούλησης του διαθέτη ,γιατί την περίοδο εκείνη έτσι κι αλλιώς δεν υπήρχαν μετανάστες στο χωριό».
Όπως είχε γράψει η εφημερίδα Νέα Κρήτη υπήρξε δικαστική περιπέτεια για τη διαχείριση του κληροδοτήματος στο παρελθόν αλλά πλέον καμία συναλλαγή δεν γίνεται χωρίς να υπογράψει έγγραφα όλο το συμβούλιο και να υπάρξει τιμολόγιο.
Υπήρξαν χρονιές χωρίς νύφη
Υπήρξαν πάντως και χρονιές που δεν παντρεύτηκε καμία κοπέλα και έτσι γίνεται προσπάθεια να προσφερθεί έργο στο χωριό. Ήδη διαμορφώθηκε ένα πνευματικό κέντρο και με κάθε τρόπο το Απεσωκάρι προσπαθεί να «θυμάται» τον ευεργέτη του, που μπορεί να μην απέκτησε δική του οικογένεια αλλά προίκισε τον πιο συγκινητικό τρόπο τις νεαρές κοπέλες που θέλησαν να κάνουν δική τους οικογένεια…
antennafm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου