Amfipoli News: ΠΡΟΣΟΧΗ - Κίνδυνος ανακοπής από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα

Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

ΠΡΟΣΟΧΗ - Κίνδυνος ανακοπής από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα




Ο κόσμος τα παίρνει με τη… σέσουλα, πιστεύοντας ότι είναι άκακα και μειώνουν τους πόνους. Όμως τα αντιφλεγμονώδη σχετίζονται με την καρδιακή ανακοπή, σύμφωνα με Δανούς ερευνητές.

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (γνωστά και ως ΜΣΑΦ) είναι από τα συχνότερα χρησιμοποιούμενα φάρμακα στον κόσμο, αφού σε πάρα πολλές χώρες – και στην Ελλάδα – χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή και σε αρκετές χώρες τα βρίσκουν οι ενδιαφερόμενοι και στα σούπερ μάρκετ.

 Οι γιατροί έχουν προειδοποιήσει δεκάδες φορές να μην τα παίρνουμε «για ψύλλου πήδημα» και επί μακρόν, αλλά πάρα πολλοί άνθρωποι τα παίρνουν καθημερινά, ακόμη και «προληπτικά», για μήνες ή χρόνια.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή καρδιολογίας Γκούναρ Γίσλασον του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “European Heart Journal-Cardiovascular Pharmacotherapy” της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 29.000 ασθενείς, που έπαθαν καρδιακή ανακοπή στη διάρκεια μιας δεκαετίας.

Από αυτούς οι 3.376 είχαν κάνει θεραπεία με φάρμακα ΜΣΑΦ έως 30 μέρες πριν από την ανακοπή. Tα ibuprofen και diclofenac ήταν τα περισσότερο χρησιμοποιούμενα φάρμακα (51% και 22% του συνόλου).


Η χρήση οποιουδήποτε ΜΣΑΦ σχετιζόταν με αυξημένο κατά 31% κίνδυνο καρδιακής ανακοπής. Ο αυξημένος κίνδυνος ήταν 50% και 31% για τα ibuprofen και diclofenac αντίστοιχα. Δεν διαπιστώθηκε κίνδυνος για μερικά φάρμακα (naproxen, celecoxib, rofecocib).

«Τα ευρήματα συνιστούν μια ισχυρή υπενθύμιση ότι τα ΜΣΑΦ δεν είναι αβλαβή» δήλωσε ο Γίσλασον. «Τα φάρμακα αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με επιφύλαξη και μόνο για βάσιμο λόγο. Θα πρέπει πιθανώς να αποφεύγονται από ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο ή πολλούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου» πρόσθεσε.

Τα ΜΣΑΦ επιδρούν ποικιλοτρόπως στο καρδιαγγειακό σύστημα, πράγμα που μπορεί να εξηγήσει τη σχέση τους με την καρδιακή ανακοπή. Μεταξύ άλλων επηρεάζουν τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων, την πρόκληση θρόμβωσης, στένωσης των αρτηριών, αύξησης της αρτηριακής πίεσης κ.ά.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι τα ΜΣΑΦ «δεν πρέπει να πωλούνται στα σούπερ-μάρκετ ή στα βενζινάδικα, όπου δεν παρέχεται καμία επαγγελματική συμβουλή για τη χρήση τους. Τα μη συνταγογραφούμενα ΜΣΑΦ πρέπει να διατίθενται μόνο μέσω φαρμακείων, σε περιορισμένες ποσότητες και σε χαμηλές δόσεις».

«Μην παίρνετε πάνω από 1.200 μιλιγκράμ ibuprofen τη μέρα. Το naproxen είναι πιθανώς το ασφαλέστερο ΜΣΑΦ και μπορούμε να παίρνουμε έως 500 μιλιγκράμ ημερησίως. Το diclofenac είναι το ΜΣΑΦ με τους περισσότερους κινδύνους και πρέπει να αποφεύγεται από ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο και από τον γενικό πληθυσμό. Υπάρχουν ασφαλέστερα φάρμακα διαθέσιμα, με παρόμοια αναλγητική δράση, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιείται το diclofenac” δήλωσε ο Γκίσλασον.

«Είναι λάθος το μήνυμα που σήμερα μεταδίδεται στο κοινό σχετικά με τα ΜΣΑΦ. Εάν μπορείτε να τα αγοράσετε σε κάποιο βολικό κατάστημα, πιθανώς να νομίζετε ότι «πρέπει να είναι να είναι ασφαλή για μένα». Η μελέτη μας, όμως, παρέχει πρόσθετα στοιχεία για τις αρνητικές καρδιαγγειακές επιπτώσεις των ΜΣΑΦ και επιβεβαιώνει ότι αυτές πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και τα εν λόγω φάρμακα να λαμβάνονται μόνο μετά από συνεννόηση με γιατρό» πρόσθεσε ο δανός καθηγητής καρδιολογίας. 

healthmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου