Amfipoli News: Η κατανάλωση μελιού έχει μόνο θετικά;

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

Η κατανάλωση μελιού έχει μόνο θετικά;




Το μέλι έχει χρησιμοποιηθεί ως τρόφιμο και φάρμακο από τα παλιά τα χρόνια.
Το μέλι έχει χρησιμοποιηθεί ως τρόφιμο και φάρμακο από τα παλιά τα χρόνια. Πρόκειται για μια φυσική ουσία που παράγεται από τις μέλισσες, από το νέκταρ των ανθέων ή από εκκρίματα δέντρων και φυτών που δίνουν μέταλλα νέκταρ ή μελιτώματα αντίστοιχα. 
Διατροφική αξία ανά 1 κ.σ.
  • Ενέργεια  64 θερμίδες
  • Υδατάνθρακες 17,3 γρ
  • Ζάχαρη 17,25 γρ
  • Πρωτεΐνη 0.06 γρ
  • Λιπαρά 0 γρ
The good
Το μέλι αποτελείται από υδατάνθρακες (σάκχαρα) όπως γλυκόζη και φρουκτόζη και μεταλλικά στοιχεία όπως το μαγνήσιο, το κάλιο, το ασβέστιο, το χλωριούχο νάτριο, το θείο, το σίδηρο και το φώσφορο. Περιέχει βιταμίνες B1, B2, B6, B5, B3 και C, οι οποίες αλλάζουν σύμφωνα με τις ιδιότητες του νέκταρ και της γύρης.
Αυτά τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία σύμφωνα με μελέτες προσφέρουν: αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές, αντιπαρασιτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντικαταθλιπτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Διάφορες μελέτες επιβεβαίωσαν διάφορες επιδράσεις μετά την κατανάλωση μελιού, όπως βελτιωμένη γαστρεντερολογική και καρδιαγγειακή υγεία. Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες βασίστηκαν σε σχετικά υψηλές δόσεις μελιού 50 έως 80γρ (2-4 κ.σ.)
The bad
Το μέλι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και πιο συγκεκριμένα υψηλή περιεκτικότητα σε ελεύθερα σάκχαρα, δηλαδή τα σάκχαρα που προστίθενται στα τρόφιμα, τα σιρόπια και τους χυμούς φρούτων χωρίς ζάχαρη.
And the ugly 
Η υπερβολική κατανάλωση ελεύθερων σακχάρων αυξάνει την πρόσληψη ενέργειας (θερμίδων), η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο φθοράς των δοντιών. Το μέλι μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, γεγονός που αποτελεί σημαντικό παράγοντα για άτομα που έχουν διαβήτη ή προ-διαβήτη.

Tip Διαιτολόγου: Αν δεν μπορείς να πιεις το καφέ ή το τσάι σου χωρίς ζάχαρη προτίμησε το μέλι τότε, ωστόσο αν είσαι σε πρόγραμμα διατροφής δοκίμασε άλλες γλυκαντικές ουσίες με ελάχιστες θερμίδες όπως το στέβια. Η ζάχαρη στο μέλι δεν είναι καλύτερη από άλλες γλυκαντικές πηγές ωστόσο υπάρχουν οφέλη για την υγεία που θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση. 
Χαρά Μαλιώτη, MNutr, R.D., MSc
projecthealth.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου