Ένα παραδοσιακό ιταλικό γλυκό!
Ένα γευστικό ταξίδι στο χρόνο!!!
Υλικά
2-2,5 φλυτζάνια ζάχαρη
5-6 φέτες μπαγιάτικο ψωμί του τοστ χωρίς κόρα
300ml χλιαρό γάλα
4 αυγά (η αρχική συνταγή έλεγε 6 αυγά, αλλά τα μείωσα)
2 κουτ. σούπας βούτυρο
2 κάψουλες βανίλιας
1/4 φλυτζάνι τσαγιού ρούμι
3 κουτ. σούπας σταφίδες αλευρωμένες
Εκτέλεση
Φτιάχνω την καραμέλα. Σε κατσαρόλα λιώνω σε σιγανή φωτιά σταδιακά 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη, μέχρι να καραμελώσει και να πάρει ένα ωραίο καστανό χρώμα.
Βάζω την καραμέλα σε λαδωμένη φόρμα.
Μουλιάζω το ψωμί στο χλιαρό γάλα.
Το στραγγίζω και το κρατάω χωριστά.
Χτυπάω σε δυνατή ταχύτητα το βούτυρο με τα αυγά και τη ζάχαρη, προσθέτω το ψωμί, τις βανίλιες, το ρούμι και όσο από το γάλα χρειαστεί, ώστε να πάρω ένα ρευστό μείγμα.
Στο τέλος προσθέτω τις αλευρωμένες σταφίδες.
Βάζω το μείγμα στη φόρμα με την καραμέλα.
Έχω προθερμάνει το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Τοποθετώ στο φούρνο ένα ταψί με βραστό νερό και μέσα σε αυτό βάζω τη φόρμα με το μείγμα, ώστε το νερό να φτάνει μέχρι τη μέση της φόρμας.
Ψήνω σε μπεν μαρί για περίπου 11/2 ώρα ή μέχρι να βυθίσω μια οδοντογλυφίδα και να βγει στεγνή.
Αν το γλυκό πάρει χρώμα νωρίς, το σκεπάζω με αλουμινόχαρτο. Αφήνω να κρυώσει και ξεφορμάρω σε μεγάλο πιάτο.
Αν δεν ξεφορμάρεται, βουτάμε για λίγα δευτερόλεπτα τη βάση της φόρμας σε ζεστό νερό και ξεφορμάρουμε!
Tonia Vassilakou
Cooking Affairs-Διατροφή, Υγεία & Ευζωία
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου