Amfipoli News: Μέμα Σταθοπούλου. Η γοητευτική «σκληρή» του κινηματογράφου ήταν αθλήτρια του στίβου και ήθελε να γίνει γυμνάστρια. Έκανε καριέρα στο σινεμά, αλλά αφοσιώθηκε στα παιδιά της. Η κόρη της σκοτώθηκε σε τροχαίο

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

Μέμα Σταθοπούλου. Η γοητευτική «σκληρή» του κινηματογράφου ήταν αθλήτρια του στίβου και ήθελε να γίνει γυμνάστρια. Έκανε καριέρα στο σινεμά, αλλά αφοσιώθηκε στα παιδιά της. Η κόρη της σκοτώθηκε σε τροχαίο




Η Μέμα Σταθοπούλου ήταν ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Είναι γνωστή ως το «σκληρό» θηλυκό του σινεμά, λόγω του παρουσιαστικού της, του έντονου βλέμματός της, αλλά και εξαιτίας ορισμένων ρόλων που ερμήνευσε, όπου βασάνιζε βάσει σεναρίου τους άντρες συμπρωταγωνιστές της. 

Μερικές από τις πιο γνωστές ταινίες της είναι «η Παραστρατημένη», «Το κορίτσι της οργής», «Ένας μάγκας στα σαλόνια» με τον Γιάννη Βόγλη, «Ένας άφραγκος Ωνάσης», με τον Κώστα Βουτσά, «Οι σφαίρες δε γυρίζουν πίσω» με τον Κ. Καζάκο. 

Η ηθοποιός εκτός από το ταλέντο της, ξεχώρισε και με την ομορφιά και το καλλίγραμμο σώμα της. 
Η συνάδελφός της με την οποία έχουν παίξει μαζί σε ταινίες, Δέσποινα Στυλιανοπούλου, την έχει χαρακτηρίσει «Ελληνίδα Σάρον Στόουν». Η Μέμα, το βαφτιστικό της όνομα ήταν Δήμητρα Σταθοπούλου κατάφερε να γίνει γνωστή και το πρόσωπο της να είναι αναγνωρίσιμο μέχρι σήμερα, παρόλο που η κινηματογραφική της καριέρα διήρκεσε μόλις 8 χρόνια. 

Το να εγκαταλείψει το σινεμά ήταν προσωπική της απόφαση, όχι γιατί συνέβη κάτι στη δουλειά της, αλλά επειδή θέλησε να αφοσιωθεί στην οικογένεια και τα παιδιά της. 
         Εκτός από το ταλέντο ξεχώρισε και για την ομορφιά της 

Η Σταθοπούλου αγαπούσε πολύ την υποκριτική και όπως είχε αναφέρει σε συνέντευξή της, αν της δινόταν η ευκαιρία να επιλέξει για δεύτερη φορά, πάλι το ίδιο επάγγελμα θα διάλεγε. Ήθελε όμως να είναι προσηλωμένη μητέρα και σύζυγος. 

Η Μέμα Σταθοπούλου γεννήθηκε το 1942 στην Πάτρα, όπου μεγάλωσε και πήγε σχολείο. 
Ο πατέρας της είχε σπουδάσει μαθηματικός, αλλά διατηρούσε κατάστημα με ντεπόζιτα και είδη φύλαξης (κουτιά, δοχεία) στην Πάτρα. Ήταν αριστερός και είχε κυνηγηθεί για τις απόψεις του, αλλά γλίτωσε τις συλλήψεις και την εξορία. 
Η Μέμα ήταν το πρώτο από τα δύο παιδιά της οικογένειας. 
Είχε έναν μικρότερο αδελφό, τον Νίκο. 

Από μικρή αγαπούσε τον χορό και τον αθλητισμό  
Ως μαθήτρια ασχολιόταν με τον στίβο και συγκεκριμένα το άλμα εις ύψος στην ομάδα της Παναχαϊκής. 
Είχε λάβει μέρος σε διάφορους αγώνες όπου οι επιδόσεις της ήταν εντυπωσιακές. Έτσι, ολοκληρώνοντας το σχολείο, ανακοίνωσε στους γονείς της ότι θα πήγαινε στην Αθήνα για να δώσει εξετάσεις στη Γυμναστική Ακαδημία και εκείνοι που γνώριζαν το ταλέντο της, δεν είχαν αντίρρηση. 

Όταν όμως έφτασε στην Αθήνα, αποφάσισε να γραφτεί στη Δραματική Σχολή. 
Κανείς δεν ξέρει αν το είχε σχεδιάσει από πριν ή αν ήταν μια απόφαση της στιγμής, ο χρόνος όμως και η πορεία της, τη δικαίωσαν. 
Οι γονείς της εξεπλάγησαν όταν άκουσαν την «στροφή» της κόρης τους, αλλά και πάλι δεν είχαν αντίρρηση. 
«Ο πατέρας μας ο Γιώργος ήταν ένας φιλελεύθερος άνθρωπος, και οι δύο γονείς μας ήταν έτσι, προχωρημένοι για την εποχή, μας στήριζαν πολύ στα θέλω μας», ανέφερε ο αδελφός της ηθοποιού όταν ρωτήθηκε για την αντίδραση των γονιών τους. 

Η Σταθοπούλου σπούδασε στη σχολή του Πέλου Κατσέλη. 
Αλλά και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Το 1964 έκανε το ντεμπούτο της στο θέατρο στην παράσταση «Δικέφαλος Αετός», όπου εμφανίστηκε πλάι στον Δημήτρη Χορν. 
Αυτή ήταν η πιο ξεχωριστή στιγμή της καριέρας της, όπως έχει δηλώσει. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε να παίζει και στον κινηματογράφο, ενώ όταν έγινε γνωστή έκανε και αρκετές φωτογραφίσεις για περιοδικά. 
Στο σινεμά ήταν παρτενέρ με τον Θάνο Λειβαδίτη, με τον οποίο ήταν και ζευγάρι στην πραγματικότητα. 
Η σχέση τους δεν προχώρησε στον γάμο. Η ηθοποιός παντρεύτηκε τελικά τον βιομήχανο Δημήτρη Μαρούση στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Τότε ήταν που πήρε την απόφαση να αποσυρθεί. 
Από τον γάμο της απέκτησε δύο παιδιά, τον Κώστα και την Ελένη. Μετά από περίπου δέκα χρόνια, χώρισε και επέστρεψε στην Πάτρα, όπου άνοιξε δική της επιχείρηση. 

Έφυγε από τη ζωή στις 17 Οκτωβρίου του 1999 μετά από διετή μάχη με τον καρκίνο. Η κόρη της σκοτώθηκε το 2005 σε τροχαίο δυστύχημα με μηχανή, σε ηλικία μόλις 24 ετών. 

Μη χάσετε να διαβάσετε για τη συμμετοχή της σε μια ταινία σταθμό που θεωρείται το πρώτο ελληνικό «γουέστερν»: Οι σφαίρες έπεφταν βροχή, οι λήσταρχοι αλληλοσκοτώνονταν και ο Τσάκος ο κυνηγοκεφαλός άλλαξε στρατόπεδο.

mixanitouxronou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου