Είναι πολύ σκληρό για κάθε ανθρώπινη ψυχή όταν ξαφνικά ανακαλύπτει ότι χειραγωγήθηκε συναισθηματικά. Σύμφωνα με το Wikipedia, χειραγώγηση είναι: Η συνειδητή ειδική προσπάθεια κάποιου να επηρεάσει ή να διαχειριστεί έξυπνα ή ύπουλα το συνάνθρωπό του με επιδέξιο τρόπο. Επίσης σύμφωνα με το λεξικό μου, χειραγωγώ σημαίνει «ασκώ σε κάποιον τέτοια επίδραση, που έχει σαν αποτέλεσμα να του αφαιρώ κάθε πρωτοβουλία και κάθε ανεξαρτησία στη σκέψη».
Πώς μπορούμε όμως να προστατευτούμε από ανθρώπους που προσπαθούν να μας χειραγωγήσουν για να μην “ξαναπέσουμε” στην ίδια παγίδα “αιχμαλωσίας”; Αρχικά χρειάζεται να αναγνωρίσουμε τα κύρια χαρακτηριστικά και τις τακτικές ενός χειριστικού ατόμου. Οι χειριστικοί άνθρωποι είναι πολύ ικανοί και έχουν ιδιαίτερες επικοινωνιακές και πωλησιακές δεξιότητες. Συνήθως μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτεστε, τις πράξεις σας και τις επιθυμίες σας ώστε όλα όσα κάνετε να εξυπηρετούν μόνο τους δικούς τους σκοπούς.
Απίστευτο; Τρομαχτικό; Κι όμως γίνεται. Συνήθως ο χειριστικός άνθρωπος κάνει 2 κινήσεις: Πρώτον, λέει πολλές και μεγάλες υποσχέσεις αλλά στο τέλος δεν κάνει τίποτα από αυτά που είπε. Δεύτερον, χρησιμοποιεί ως εργαλείο αιχμαλωσίας το φόβο, τις ενοχές και την ντροπή.
Δυστυχώς, οι χειριστικοί άνθρωποι γνωρίζουν όλα τα ευάλωτα και αδύναμα σημεία σας, την έμφυτη ανάγκη σας για αναγνώριση, ευτυχία, αποδοχή και ασφάλεια και κάπως έτσι αρχίζουν να σας κάνουν να αισθάνεστε ξεχωριστοί. Μόλις αισθανθείτε ξεχωριστοί, είστε πλέον υπό τον έλεγχό τους. Είναι πρόθυμοι πάντα να σας βοηθήσουν σε μία δύσκολή σας στιγμή αλλά θα φροντίσουν να σας υπενθυμίζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα πόσο σας έχουν βοηθήσει και πόσο τεράστιο βάρος σηκώνουν για εσάς με στόχο πάντα να αισθάνεστε υποχρεωμένοι και φυσικά να τους χρωστάτε.
Και όσο εσείς θα δίνετε τον καλύτερό σας εαυτό για να τους ικανοποιήσετε και θα προσπαθείτε να ανταποδώσετε τη βοήθεια που λάβατε άλλο τόσο αυτοί θα είναι δυσαρεστημένοι με όλα όσα κάνετε. Στο τέλος, θα σας απομυζήσουν όλη σας την ενέργεια αφού ό,τι και αν κάνετε, ποτέ αυτό δεν θα είναι αρκετό για να τους ικανοποιήσει. Ο χειριστικός άνθρωπος δεν ικανοποιείται με τίποτα.
Αυτό που πιστεύατε ότι ξεκίνησε ως μία σχέση αγάπης και προσφοράς αρχίζει να γίνεται ο χειρότερος εφιάλτης σας αφού πλέον αντιλαμβάνεστε ότι η βοήθεια δεν ήταν από καρδιάς αλλά θα σας κοστίσει κάτι παραπάνω. Αν θέλετε να αναγνωρίσετε ένα χειριστικό άνθρωπο, κοιτάξτε τι λέει και τι κάνει. Λέει αυτό που χρειάζεται να ακούσεις αλλά τα λόγια του απέχουν πολύ από τις πράξεις του.
Μιλάει με ασάφεια και ανακρίβεια. Φυσικά, δεν θα απολογηθεί ποτέ για όσα είπε και για όσα δεν έκανε και ούτε φυσικά θα κάνει διορθωτική κίνηση, γιατί πολύ απλά δεν θα φταίει ποτέ ο ίδιος. Όταν εκτεθεί, θα επιρρίψει ευθύνες και θα ενοχοποιήσει κάποιον άλλο στο όνομα της ηθικής, της αγάπης, της φιλίας, του επαγγελματισμού, και θα αναλάβει τον ρόλο του θύματος.
Ο χειριστικός άνθρωπος γνωρίζει ότι λέει ψέματα και με στόχο να ξεφύγει ο ίδιος μπορεί να σε οδηγήσει να αμφισβητήσεις τον ίδιο σου τον εαυτό. Διαστρεβλώνει γεγονότα και καταστάσεις και φροντίζει συνεχώς να δημιουργεί αντιπαλότητα και διαχωρισμό, ζήλια, ίντριγκα και ανταγωνισμό ανάμεσα σε ανθρώπους.
Τα δικά του θέματα θα είναι πάντα σε προτεραιότητα και σοβαρότερα από τα δικά σας, τα οποία του είναι παντελώς αδιάφορα. Ο χειριστικός άνθρωπος προβάλλει επάνω σας όλες τις δικές του αδυναμίες και την ανικανότητά του να αισθανθεί ευτυχισμένος, άσχετα με αυτό που δείχνει και το οποίο δεν έχει σχέση με την αλήθεια. Δεν θα παραδεχτεί ποτέ ότι σας χειρίζεται. Το πιθανότερο είναι να πιστεύετε κιόλας ότι έχετε να κάνετε με κάποιον που έχει επιρροή πάνω σε ανθρώπους, και ότι οι άνθρωποι τον σέβονται, τον αγαπούν και τον εμπιστεύονται.
Επιρροή και χειραγώγηση έχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ τους και εκεί ίσως μπερδεύονται πολλοί. Αυτός που σας χειραγωγεί, προσπαθεί να επηρεάσει τους άλλους με γνώμονα το δικό του συμφέρον ενώ σας κάνει να πιστεύετε το αντίθετο και παρουσιάζει τον εαυτό του ως αυτόν που γνωρίζει καλύτερα από όλους ποιο είναι το δικό σας καλό.
Εις το όνομα του δικού σας καλού αγγίζει ή ξεπερνά τα όρια της αλαζονείας και συνήθως φοβάστε να εκφραστείτε γιατί μπορεί και να «τιμωρηθείτε». Σε αντίθεση με αυτόν που έχει επιρροή πάνω στους ανθρώπους. Γεννήθηκε για να δίνει, για να προσφέρει για να εξελίσσει τους ανθρώπους στην καλύτερή τους έκδοση.
Είναι ένας αληθινός ηγέτης, ανοιχτός στην κριτική, και στα όρια που θέτει κάθε άνθρωπος για τον εαυτό του. Σέβεται τις διαφορετικές απόψεις και κάθε βοήθεια που δίνει δεν αντιστοιχεί σε κρυφό αντίτιμο γιατί απλά είναι αυτό και αυτό ήρθε να κάνει. Αναγνωρίζει πως κομμάτι από αυτό που είναι σήμερα, του το πρόσφερε με αγάπη απλόχερα ο κόσμος που τον αναγνώρισε, τον αποδέχθηκε και τον ακολούθησε.
Είναι αυτός που στοχεύει κάθε άνθρωπος να μπορεί να στέκεται αυτόνομος και αυτόφωτος χωρίς τις συμβουλές του. Ο χειραγωγός σε αιχμαλωτίζει και σε συκοφαντεί, δεν δέχεται ότι έλαβε καμία βοήθεια, και ο άνθρωπος που έχει επιρροή, σε οδηγεί στην ελευθερία. Χαίρεται για τη βοήθεια που σου έδωσε μέχρι το σημείο που εσύ ο ίδιος ήθελες να την δεχτείς, αναγνωρίζει, νιώθει ευγνωμοσύνη και αποδέχεται με χαρά τη βοήθεια που εσύ του πρόσφερες μέχρι εκεί που μπορούσες.
Είναι αυτός που έχει το σθένος να αποδεχτεί με χαρά την κριτική σου, γιατί γνωρίζει ότι δεν είναι τέλειος και ταυτόχρονα να την χρησιμοποιήσει προς όφελός του για να εξελιχθεί και ίδιος σε κάτι καλύτερο από αυτό που ήδη είναι. Ένας αληθινός ηγέτης που έχει προτεραιότητα το δικό σου καλό χαίρεται όταν επιλέγεις το δρόμο της ελευθερίας γιατί αυτός ήταν ο αρχικός του στόχος.
Αν έχεις καταλάβει ότι βρίσκεσαι δίπλα σε κάποιον που σε χειραγωγεί, μην παίξεις το παιχνίδι του, θα χάσεις. Απλά επικοινώνησέ του τις αλήθειες σου χωρίς να περιμένεις τίποτα και αποχώρησε, φύγε. Και σε εσένα που βάδισες αυτό το δύσκολο δρόμο, αλλά σήμερα είσαι ελεύθερος, ένα έχω να σου πω:
Συγχαρητήρια για τη δύναμη της ψυχής σου.Συνέχισε να ζεις ελεύθερος πέρα από κάθε περιορισμό και εξάρτηση. Πέρα από φυλακές σωτηρίας και υψίστης ασφαλείας. Γιατί όπως είπε και ο Γιάννης Ρίτσος:
«Τ’ αληθινό μπόι τ’ ανθρώπου μετριέται πάντα με το μέτρο της λευτεριάς»
Χριστίνα Κωστολιά
enallaktikidrasi.com
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου