Amfipoli News: Ο Πουλιανός είχε και πάλι δίκιο: Οι άνθρωποι, πριν 1.000.000 χρόνια, οργανώνονταν για να αντιμετωπίσουν γιγάντιες ύαινες! - του Γ. Λεκάκη

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

Ο Πουλιανός είχε και πάλι δίκιο: Οι άνθρωποι, πριν 1.000.000 χρόνια, οργανώνονταν για να αντιμετωπίσουν γιγάντιες ύαινες! - του Γ. Λεκάκη



0

  Του Γιώργου Λεκάκη

Ομάδες ανθρώπων που ζούσαν στην Ιβηρική Χερσόνησο, 1.000.000 χρόνια πριν, μπορεί να τα κατάφερναν, ενώ ανταγωνιζόταν με γιγάντιες ύαινες, για το φαγητό τους.

Νέα μελέτη υποδηλώνει ότι μια ομάδα πέντε ή περισσότερων ανθρώπων θα μπορούσε να διώξει γιγάντιες ύαινες μακριά από ένα κουφάρι ζώου. Αρκεί ο πληθυσμός των ανθρώπων να ήταν μεγαλύτερος από τις γιγάντιες ύαινες.

Σε μικρότερες ομάδες, ωστόσο, οι άνθρωποι θα επιζούσαν μόνον εάν υπήρχαν πολλοί θηρευτές.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια ομάδα αποτελούμενη από 10 - 13 ανθρώπους ήταν η βέλτιστη, επιτρέποντας στα μέλη της ομάδας να προστατεύουν το ένα το άλλο από την θήρα, βελτιώνοντας παράλληλα την αποτελεσματικότητα της σάρωσης τηςη τροφής.

Περισσότερα από 10 άτομα επέτρεπαν στους ανθρώπους να διώχνουν μεγάλα αρπακτικά, μακριά από την πηγή τροφής. Αλλά μια ομάδα που αποτελείτο από περισσότερους από 13 ανθρώπους θα απαιτούσε και περισσότερες πηγές τροφής για να συντηρηθεί.

Όλα αυτά σε δοκιμές μοντέλων και προσομοιώσεις σε υπολογιστή…

Συνεπώς, ο Πουλιανός είχε και πάλι δίκιο, όταν απέδειξε και ανασκαφικά ομαδικό κυνήγι ελέφαντα, πριν 3.000.000 στο χωριό Περδίκκας Πτολεμαΐδας Κοζάνης Μακεδονίας… 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ.

ΠΗΓΗ: J. Rodríguez, κ.ά. «Computer simulation of scavenging by hominins and giant hyenas in the late Early Pleistocene», Scientific Reports, vol. 13, αρ: 14283 (2023), Scientific Reports, 28.9.2023. Cosmos Magazine. Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο για την Ανθρώπινη Εξέλιξη της Ισπανίας (CENIEH). ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 29.9.2023.

arxeion-politismou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου