Amfipoli News: Γυναίκες πολεμίστριες στην Αρχαία Ελλάδα

Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024

Γυναίκες πολεμίστριες στην Αρχαία Ελλάδα



 


Ένα από τα σπουδαία πράγματα για τα παιχνίδια στον υπολογιστή είναι ότι όλα είναι δυνατά στη σχεδόν ατελείωτη σειρά καταστάσεων που προσφέρονται, είτε πρόκειται για ρεαλιστικούς είτε για φανταστικούς κόσμους.

 Αλλά έχει αναφερθεί ότι οι παίκτες μποϊκοτάρουν το Total War: Rome II για λόγους ιστορικής ακρίβειας, αφού οι προγραμματιστές παρουσίασαν γυναίκες στρατηγούς, προφανώς για να ευχαριστήσουν τις «φεμινίστριες».

Αλλά ενώ είναι αλήθεια ότι οι Ρωμαίοι δεν θα είχαν γυναίκες στρατιώτες στον στρατό τους, σίγουρα συνάντησαν γυναίκες στη μάχη – και όταν το έκαναν αυτό προκάλεσε μεγάλη αναταραχή. Οι ιστορικοί του αρχαίου κόσμου κατέγραψαν ιστορίες εντυπωσιακών γυναικών στρατιωτικών διοικητών από πολλούς πολιτισμούς.Η βασίλισσα Ζηνοβία απευθύνεται στους στρατιώτες της

Στον αρχαίο κόσμο, όταν οι γυναίκες πήγαιναν στον πόλεμο, συνήθως αναφερόταν ως πλήρης αντιστροφή της φυσικής τάξης των πραγμάτων. Οι αρχαίοι πίστευαν, όπως ισχυριζόταν η Ιλιάδα του Ομήρου , ότι «ο πόλεμος θα είναι υπόθεση των ανδρών».

 Στα μάτια των (ανδρών) σύγχρονων ιστορικών, οι γυναίκες πολεμίστριες ήταν παρεκτροπές και συχνά τις θυμόμαστε ως ενσαρκώσεις των μυθικών  Αμαζόνων. Αυτοί οι θρυλικοί πολεμιστές συνήθως απεικονίζονταν ως ελαφρώς ανεξέλεγκτες γυναίκες που συμπεριφέρονταν αφύσικα και συμβόλιζαν –τουλάχιστον στους αρχαίους άνδρες– έναν κόσμο ανατρεπόμενο.

Ωστόσο, η διασταυρωμένη ιστορία του Αχιλλέα και της πολεμίστριας βασίλισσας του Αμαζονίου Πενθεσίλεια γοήτευσε τους αρχαίους χρονικογράφους. Η Πενθεσίλεια, που οδήγησε τα στρατεύματά της στην υποστήριξη της Τροίας, ήταν η μυθική κόρη του Άρη, του θεού του πολέμου.

Σκοτώθηκε στη μάχη από τον Αχιλλέα  ο οποίος στη συνέχεια τη θρήνησε, ερωτεύτηκε πολύ την πολεμίστρια βασίλισσα για την ομορφιά και την ανδρεία της. Η στιγμή, που αποτυπώθηκε σε ένα διάσημο αγγείο του 6ου αιώνα π.Χ. που βρίσκεται τώρα στο Βρετανικό Μουσείο, αναπαρίσταται σε κείμενο και εικόνες σε όλη την κλασική Ελλάδα και τη Ρώμη.

Ο Αχιλλέας σκοτώνει τη βασίλισσα του Αμαζονίου Πενθεσίλεια σε μάχηΌταν η Αρτεμισία της Καρίας διοικούσε πλοία στο πλευρό των Περσών στη μάχη της Σαλαμίνας το 480 π.Χ., πολέμησε τόσο καλά που ο Πέρσης βασιλιάς Ξέρξης αναφώνησε: «Οι άνδρες μου έγιναν γυναίκες και οι γυναίκες μου άνδρες». Ήταν ένας κόσμος που ανατράπηκε, σύμφωνα με τον αρχαίο Έλληνα ιστορικό Ηρόδοτο – αλλά οι στρατιώτες που ακολούθησαν πρόθυμα την Αρτεμισία στη μάχη δεν θα μπορούσαν να σκεφτούν έτσι. 

hernews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου