Ο φτερωτός Έρωτας κρατά έναν αναποδογυρισμένο πυρσό και ένα λουλούδι παπαρούνας (Φωτό: ABAP FVG Superintendency).
Οι αρχαιολόγοι ανέσυραν έναν ρωμαϊκό ταφικό βωμό, στον οποίον έχει σκαλιστεί ένας φτερωτός Έρωτας, στην μία του πλευρά, και ήταν μισοθαμμένος στην κοίτη ποταμού. Όταν τα νερά του ποταμού μειώθηκαν, μια γωνία του βωμού βρέθηκε να εξέχει ανάμεσα στις κροκάλες της κοίτης.
Ο βωμός βρέθηκε στην κοίτη του ποταμού Torree, στον δήμο San Vito al Torre, στην Ιταλία. Ο πρώτος που τον είδε ήταν ένας πολίτης ο Ervino Silvestri, ο οποίος παρατήρησε την άκρη του βωμού από ασβεστόλιθο και επικοινώνησε με τις τοπικές αρχές.
Η ανάκτηση ήταν ιδιαίτερα περίπλοκη λόγω του μεγέθους και του βάρους του νεκρικού βωμού, ο οποίος ζυγίζει 6,26 τόνους. Μετά τις αρχικές ανασκαφές για να απελευθερωθεί το τεχνούργημα από τα χαλίκια, να προσδιοριστούν οι ακριβείς διαστάσεις και η κατάσταση διατήρησής του, αλλά και να διευκρινιστεί αν υπήρχαν εκεί γύρω άλλα ευρήματα, έγινε μια αρχαιολογική στρωματογραφία.
Η περιοχή ανασκάφτηκε για να δημιουργηθεί αρκετός χώρος, να ισιωθεί και να τοποθετηθούν οι ιμάντες με τους οποίους ανασηκώθηκε ο βωμός. Στη συνέχεια τυλίχθηκε με ύφασμα για να προετοιμαστεί για μεταφορά. Οι αρχαιολόγοι της Επιθεώρησης ABAP FVG διεξήγαγαν τις ανασκαφές όχι μόνο για να απελευθερώσουν το μνημείο, αλλά και για να αποκτήσουν περισσότερες πληροφορίες για την γύρω περιοχή, όπου δεν μπορούσαν να αποκλείσουν αν υπήρχαν άλλα ευρήματα.
Μια προκαταρκτική εξέταση χρονολογεί τον βωμό στην αυτοκρατορική εποχή (31 π.Χ. – 476 μ.Χ.). Ο βωμός βρέθηκε σχεδόν εντελώς άθικτος, εκτός από την επάνω δεξιά γωνία. Στην μπροστινή πλευρά υπάρχει επιγραφή τοποθετημένη μέσα σε καλούπι που αναφέρεται στο “γένος Απινία”, υποδηλώνοντας πιθανότατα τα γένη της οικογένειας που μοιράζονται το ίδιο οικογενειακό όνομα και ισχυρίζονται ότι κατάγονται από έναν κοινό πρόγονο.
Ο Έρωτας και ο Θάνατος
Σε μία από τις πλευρές υπάρχει η εικόνα ενός φτερωτού Έρωτα, του φτερωτού θεού που συνήθως συνδέεται με τον έρωτα και τη σεξουαλική επαφή σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία. Κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής περιόδου, οι Έρωτες αποδίδονται μερικές φορές με κάποιες ιδιαίτερες συσχετίσεις, αναφορικά με πτυχές του έρωτα.
Η εικόνα του Έρωτα απεικονίζεται να στέκεται σε βάθρο και να κρατά έναν αναποδογυρισμένο πυρσό και ένα λουλούδι παπαρούνας, τα οποία αναγνωρίζονται ως σύμβολα που αντιπροσωπεύουν τον αιώνιο ύπνο. Έτσι ο συγκεκριμένος Έρωτας εικάζεται ο΄τι συσχετίζεται με τον θάνατο.
Η πίσω πλευρά του βωμού φαίνεται ακατέργαστη και κάπως κατεστραμμένη, με τμήματά της να έχουν αποκολληθεί, πιθανότατα ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης έκθεσης στα τρεχούμενα νερά του ποταμού.
Σύμφωνα με την Επιθεώρηση ABAP FVG, η μελέτη της περιοχής οδήγησε επίσης στην ανακάλυψη μιας λίθινης ταφικής λάρνακας, δύο ασβεστολιθικών βάσεων, αρκετών τεμαχίων κεραμιδιών και τούβλων και μιας ασβεστολιθικής όψης.
enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου