Amfipoli News: Η αρχαία ελληνική διάλεκτος που μιλιέται στην Τραπεζούντα μπορεί σύντομα να εξαφανιστεί

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2025

Η αρχαία ελληνική διάλεκτος που μιλιέται στην Τραπεζούντα μπορεί σύντομα να εξαφανιστεί



Ορισμένα μέρη της Τραπεζούντας είναι μια από τις τελευταίες περιοχές όπου ομιλείται η Romeyka. C: Burcu/UnSplash

 Μια διάλεκτος χιλιάδων ετών της ελληνικής γλώσσας έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα σε ορισμένες περιοχές της Τραπεζούντας, αλλά πλέον κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Κόντρα σε όλες τις πιθανότητες, μια διάλεκτος χιλιετιών της ελληνικής γλώσσας κατάφερε να επιβιώσει στον 21ο αιώνα. Αλλά οι ερευνητές προειδοποιούν τώρα ότι αυτή θα μπορούσε να είναι η τελευταία ευκαιρία για να σωθεί αυτό το «γλωσσικό χρυσωρυχείο» από την εξαφάνιση.

Τα Romeyka (γνωστά και ως μουσουλμανικά ποντιακά) ομιλούνται μόνο από μερικές χιλιάδες άτομα που ζουν σε ορεινά χωριά στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας της Τραπεζούντας. Δεδομένου ότι δεν έχει γραπτό σύστημα, μεταδίδεται προφορικά από γενιά σε γενιά.

Η γλώσσα είναι ζωντανό κατάλοιπο από την εποχή που η Ελλάδα είχε παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα κατά την αρχαιότητα και τον πρώιμο Μεσαίωνα. Καθώς η περιοχή επηρεαζόταν όλο και περισσότερο από το Ισλάμ και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, οι περισσότεροι άνθρωποι τελικά στράφηκαν στο να μιλούν τουρκικά. Αλλά στους ερημικούς λόφους γύρω από την Τραπεζούντα, σώζονταν θραύσματα αρχαίων ελληνικών σε ορισμένες μουσουλμανικές κοινότητες.

(Σχετικά: Βρέθηκαν ανθρώπινα ίχνη 13.000 ετών σε μια σπηλιά στην Τραπεζούντα)

Η Ιωάννα Σιταρίδου, Καθηγήτρια Ισπανικής και Ιστορικής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, δήλωσε: «Η μεταστροφή στο Ισλάμ στη Μικρά Ασία συνοδεύτηκε συχνά από αλλαγή της γλώσσας στα τουρκικά, αλλά οι κοινότητες στις κοιλάδες διατήρησαν τη Romeyka. Και ενώ οι ελληνόφωνες κοινότητες που παρέμειναν χριστιανικές προσέγγισαν τα νέα ελληνικά λόγω της εντατικής εκπαίδευσης στα ελληνικά, ειδικά τον 19ο και τις αρχές του 20ου αιώνα, διατήρησαν κάποια αρχαϊκά χαρακτηριστικά». λέει.

Ενώ το Romeyka έχει κάποιες σημαντικές διαφορές από τα νέα ελληνικά, έχει ορισμένα χαρακτηριστικά που εντοπίζουν τις ρίζες του απευθείας στην αρχαϊκή ελληνική γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στην ελληνιστική περίοδο (323 π.Χ. – 32 μ.Χ.).

Η καθηγήτρια Ιωάννα Σιταρίδου (δεξιά) με έναν ομιλητή Romeyka 100 ετών στην Τραπεζούντα. Γ: Ιωάννα Σιταρίδου

Ένα από τα γλωσσικά χαρακτηριστικά του Romeyka είναι η χρήση ενεστώτα, μια μορφή του ρήματος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ουσιαστικό, επίθετο ή επίρρημα. Για παράδειγμα, ένας ομιλητής της Νέας Ελληνικής θα έλεγε «θέλω να πάω» αντί για «θέλω να πάω». Με εξαίρεση τα Romeyka, όλες οι ελληνικές διάλεκτοι και ποικιλίες που χρησιμοποιούνται σήμερα έχουν πάψει να χρησιμοποιούν αυτό το αόριστο που βρίσκεται στα αρχαία ελληνικά. Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια λεπτή διαφορά, αλλά το παράδειγμα δείχνει πώς ο Romeyka είναι ο άμεσος πρόγονος της ελληνιστικής ελληνικής, σε αντίθεση με τη μεσαιωνική ελληνική, που είναι ο άμεσος πρόγονος της νεοελληνικής.

«Η Ρωμέικα είναι η αδερφή και όχι η κόρη των νεοελληνικών», λέει η καθηγήτρια Σιταρίδου.

Η καθηγήτρια Σιταρίδου έχει περάσει τα τελευταία 16 χρόνια μελετώντας το Romeyka, ελπίζοντας να αποκτήσει μια βαθύτερη κατανόηση της γλώσσας και ενδεχομένως να τη σώσει από τη λήθη. Πέρασε ένα μέρος αυτού του χρόνου ζώντας στην περιοχή της Τραπεζούντας με γηγενείς ομιλητές Romeyka.

Αν και η γλώσσα έχει καταφέρει να επιβιώσει για αιώνες, υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσει την εξαφάνιση. Οι περισσότεροι ομιλητές της γλώσσας στην Τραπεζούντα είναι ηλικίας άνω των 65 ετών και λιγότεροι νέοι μαθαίνουν τη γλώσσα, οδηγώντας σε αβεβαιότητα σχετικά με το εάν η γλώσσα θα επιβιώσει στον επόμενο γύρο μετάδοσης μεταξύ γενεών.

Η Romeyka πέφτει επίσης θύμα κοινωνικο-πολιτιστικού στιγματισμού, όπως συμβαίνει συχνά με τις μειονοτικές γλώσσες. Ο τουρκικός εθνικισμός προτιμά να δει το τέλος της ελληνικής να μιλιέται εντός των συνόρων της χώρας. Ομοίως, οι συντηρητικοί στην Ελλάδα θεωρούν τη Romeyka ως μια «μολυσμένη» μορφή της μητρικής τους γλώσσας.

Ως μέρος μιας προσπάθειας να σωθεί η γλώσσα από τον αφανισμό, η Sitaridou κυκλοφόρησε μια νέα πλατφόρμα Crowdsourced Romeyka που επιτρέπει στο κοινό να ανεβάζει ηχογραφήσεις της ομιλίας του Romeyka.

«Η συνομιλία Crowdsourced είναι ένα νέο εργαλείο που βοηθά τους ομιλητές να δημιουργήσουν ένα αποθετήριο ομιλούμενων δεδομένων για γλώσσες που απειλούνται με εξαφάνιση, επιτρέποντας στους ερευνητές να τεκμηριώσουν αυτές τις γλώσσες ενώ τους παρακινεί να εκτιμήσουν τη δική τους γλωσσική κληρονομιά», είπε η Σιταρίδου. «Μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν την ταυτότητά τους από εκείνους που βρίσκονται εκτός της γλωσσικής τους κοινότητας, δημιουργώντας ένα μόνιμο μνημείο στη γλώσσα τους». λέει.


IFL Science. 4 Απριλίου 2024.

arkeofili.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου