Amfipoli News: Το αρχαίο μυστικό για την απόκτηση σούπερ μνήμης

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

Το αρχαίο μυστικό για την απόκτηση σούπερ μνήμης



Η επιστήμη έχει δείξει ότι ο καθένας μπορεί να αποκτήσει μια σούπερ μνήμη με την ικανότητα να διατηρεί τεράστιο όγκο πληροφοριών για μεγάλο χρονικό διάστημα χρησιμοποιώντας την αρχαία Ελληνική και ρωμαϊκή τεχνική που ονομάζεται «παλάτι μνήμης».

Μετά από 40 ημέρες καθημερινής προπόνησης 40 λεπτών, χρησιμοποιώντας την τεχνική βελτίωσης της μνήμης, αποδείχθηκε ότι ένα άτομο με μέσες δεξιότητες αποθήκευσης μπορεί να υπερδιπλασιάσει τη μνήμη του.

Ερευνητές από τις Κάτω Χώρες, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ - με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή γνωστικής νευροεπιστήμης, Martin Dresler, από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Radboud στο Nijmegen - δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Neuron, αφού ολοκλήρωσαν ένα πείραμα με 51 εθελοντές.

Μετά από μια περίοδο τεσσάρων μηνών χρησιμοποιώντας δύο τεχνικές μνημονικής, οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να θυμηθούν 62 από τους 72 όρους που δόθηκαν, ενώ τα ίδια άτομα θυμήθηκαν μόνο 26 από τους 72 όρους στην αρχή της μελέτης.

Τέσσερις μήνες μετά την ολοκλήρωση της μνημονικής εκπαίδευσης, η μνήμη των συμμετεχόντων παρέμεινε υψηλή. Οι συμμετέχοντες θυμήθηκαν κατά μέσο όρο σχεδόν 50 λέξεις, αποδεικνύοντας ότι η βελτίωση της μνήμης δεν ήταν παροδική.

Η μέθοδος του παλατιού μνήμης χρονολογείται από την αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη

Η καλύτερη τεχνική απομνημόνευσης, όπως αποδείχθηκε από τη νέα μελέτη, ήταν σε χρήση από την αρχαιότητα, συνδέοντας αυτό που κάποιος θέλει να απομνημονεύσει (π.χ. λέξεις), με συγκεκριμένες θέσεις σε ένα μέρος, και ονομάζεται «παλάτι μνήμης».

Οι άνθρωποι φαντάζονται να περπατούν σε αυτό το μέρος (π.χ. το παλάτι) και αυτό που βλέπουν (π.χ. ένα ντουλάπι), αντιστοιχεί σε μια απομνημονευμένη λέξη.

Αρχικά ονομαζόταν μέθοδος loci, που σημαίνει η μέθοδος των τόπων στα λατινικά, η τεχνική της μνήμης παλατιού έχει προαναγγελθεί από καιρό ως ο καλύτερος τρόπος για να θυμάστε μια σειρά από πράγματα, από πρόσωπα έως ψηφία, και ακόμη και λίστες λέξεων σε ξένη γλώσσα.

Μια μέθοδος που βασίζεται σε «οπτικοποιήσεις» των πληροφοριών που γίνονται οικείες καθώς συνδέονται με το προσωπικό περιβάλλον εκείνου που την εφαρμόζει. Στη νοητή σου επίσκεψη στο περιβάλλον που τις τοποθέτησες θα μπορείς να τις ξαναβρείς, ειδικά αν τις έχεις συνδέσει με κάτι που σου είναι ήδη εξαιρετικά οικείο.

Όταν εμείς φτιάχναμε παλάτια της μνήμης, ο Σέρλοκ ήταν πάνω στα δέντρα

Σύμφωνα με τον θρύλο, ο ποιητής Σιμωνίδης ο Κείος εφηύρε τη μέθοδο μετά από μια καταστροφή: Στη διάρκεια ενός συμποσίου, βγήκε κάποια στιγμή για να μιλήσει με δύο νέους. Τότε το οίκημα πίσω του κατέρρευσε. Παρόλο που οι συνδαιτυμόνες του ήταν παραμορφωμένοι, ο Σιμωνίδης κατάφερε να αναγνωρίσει κάθε νεκρό από το σημείο όπου αυτός καθόταν. Η δυνατότητα να θυμάσαι βασιζόμενος στην τοποθεσία έγινε γνωστή ως Μέθοδος του Λόκι, μνημονικό θέατρο, παλάτι της μνήμης ή παλάτι του μυαλού.

Ελλείψει BIC στιλών και auto-cue, Έλληνες και Ρωμαίοι ρήτορες όπως ο Κικέρων, χρησιμοποίησαν τα παλάτια της μνήμης για να θυμούνται τους λόγους τους, απομνημονεύοντας τη σειρά του τι θα έλεγαν μέσα σε ένα περίπλοκο αρχιτεκτονικό οίκημα. Η τεχνική άνθισε και στον Μεσαίωνα, όταν οι μοναχοί και άλλοι λόγιοι την χρησιμοποιούσαν για να απομνημονεύουν θρησκευτικά κείμενα.

To 1846 η Αμερικανίδα ακτιβίστρια (και φιλελληνίδα) Έμα Γουίλαρντ δημοσίευσε, ίσως εν αγνοία της, ένα δικό της παλάτι της μνήμης. Ο Ναός του Χρόνου βασιζόταν στη λογική ότι όπως στη γεωγραφία είναι σημαντική η γνώση της σχέσης ενός τόπου με όλους τους άλλους, έτσι και η σκέτη απομνημόνευση χρονολογιών δεν μας εξυπηρετεί, μοναδική χρήσιμη γνώση είναι η σχέση ανάμεσα στα διάφορα γεγονότα.


Φτιάξε το δικό σου παλάτι

Βήμα 1: Για το πρώτο σου παλάτι, διάλεξε ένα μέρος που ξέρεις καλά, όπως το σπίτι ή το γραφείο σου (στην πορεία μπορείς να φτιάξεις πολλά διαφορετικά παλάτια, κι επειδή κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, δεν υπάρχει ένα παλάτι για όλους).

Βήμα 2: Σχεδίασε στο μυαλό σου τη διαδρομή στο σπίτι, π.χ. πόρτα, χολ, κουζίνα, σαλόνι, κρεβατοκάμαρα κ.λπ. (π.χ. με τη φορά των δεικτών του ρολογιού). Εντόπισε τα σημεία στα οποία μπορείς να τοποθετήσεις νοητά τα αντικείμενά σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου