Amfipoli News: Αποκαλύφθηκε το πρόσωπο του Φαραώ-πολεμιστή της Αιγύπτου – Ήταν γνωστός ως «ο Γενναίος» και σκοτώθηκε βάναυσα σε μάχη πριν από 3.500 χρόνια

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Αποκαλύφθηκε το πρόσωπο του Φαραώ-πολεμιστή της Αιγύπτου – Ήταν γνωστός ως «ο Γενναίος» και σκοτώθηκε βάναυσα σε μάχη πριν από 3.500 χρόνια





  Οι επιστήμονες ανακατασκεύασαν το πρόσωπο ενός αρχαίου Αιγύπτιου φαραώ που δολοφονήθηκε βάναυσα πριν από 3.500 χρόνια, αποκαλύπτοντας πώς σκοτώθηκε ο βασιλιάς.

Ο Seqenenre-Tao-II, γνωστός και ως «Ο Γενναίος», δολοφονήθηκε είτε όταν πιάστηκε αιχμάλωτος στη μέση της νύχτας είτε στο πεδίο της μάχης σε ηλικία 40 ετών, ενώ προσπαθούσε να απελευθερώσει την Αίγυπτο από τον λαό των Υκσώς το 1555 π.Χ..

Μια ομάδα αρχαιολόγων του Πανεπιστημίου Flinders της Αυστραλίας συνέθεσε το πρόσωπό του χρησιμοποιώντας αξονικές τομογραφίες και ακτίνες Χ του κατακρεουργημένου κρανίου του βασιλιά, δείχνοντας τον Φαραώ με μικρά μάτια και χείλη και ψηλά ζυγωματικά.

Η ανακατασκευή του προσώπου αποκάλυψε επίσης ότι ένα χτύπημα στην ανώτερη περιοχή του εγκεφάλου του Tao πιθανότατα ήταν η αιτία του θανάτου του.

Φαραώ Seqenenre-Tao-II

Φαραώ Seqenenre-Tao-II

Ο θάνατος του Φαραώ

Ο θάνατος του Φαραώ, είτε όταν αιχμαλωτίστηκε είτε στο πεδίο της μάχης, αποτελεί αντικείμενο συζήτησης από τότε που βρέθηκαν τα λείψανά του το 1800. Αυτό όμως που έχει γίνει γνωστό είναι ότι υπήρχαν αρκετοί που επιτέθηκαν στον Tao από διαφορετικές κατευθύνσεις.

Το πρόσωπο του Tao ανακατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας το κρανίο του που βρέθηκε από αρχαιολόγους σε ένα συγκρότημα τάφων γνωστό ως Deir el-Bahri, εντός της νεκρόπολης των Θηβών, το 1886.

Σάρωσαν ψηφιακά τα λείψανα, τα έβαλαν σε έναν υπολογιστή και συμπλήρωσαν τα κενά με ένα κρανίο από ένα άλλο άτομο που είχε προηγουμένως ψηφιοποιηθεί. Το άλλο κρανίο τροποποιήθηκε μέχρι να ταιριάζει με αυτό του Tao- μια διαδικασία που ονομάζεται ανατομική παραμόρφωση.

Η ομάδα σχεδίασε ένα ψηφιακό προφίλ του προσώπου του βασιλιά και έκανε το χρώμα του δέρματος παρόμοιο με αυτό που ήταν συνηθισμένο στους αρχαίους Αιγυπτίους. «Δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα το πραγματικό χρώμα του δέρματος», αναφέρεται στη μελέτη.

Το σχήμα των ματιών, οι βλεφαρίδες και τα φρύδια του Tao είναι επίσης υποκειμενικά στοιχεία, αλλά οι ερευνητές δήλωσαν ότι εξανθρωπίζουν τον αρχαίο βασιλιά.

Φαραώ Seqenenre-Tao-II

Φαραώ Seqenenre-Tao-II

Η ομάδα χρησιμοποίησε επίσης δείκτες πάχους για να ταιριάξει με εκείνους της αφρικανικής καταγωγής και στη συνέχεια πρόσθεσε ψηφιακές πληγές για να δει ακριβώς πώς τα αντικείμενα τραυμάτισαν τον βασιλιά.

Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν ψηφιακά κρανία με εκτεθειμένο εγκέφαλο για να δουν με ποιο τσεκούρι μπορεί να σκοτώθηκε ο βασιλιάς, αποκαλύπτοντας ότι η μεγαλύτερη πληγή είχε διαπεράσει τον εγκέφαλό του.

Το όπλο διαπέρασε τον άνω οβελιαίο κόλπο, γεγονός που πιθανότατα προκάλεσε την αιμορραγία που οδήγησε στις τελευταίες αναπνοές του Tao.

Για τις μεταθανάτιες εικόνες, η ομάδα άφησε τα χείλη του ελαφρώς ανοιχτά και τη γλώσσα ανάμεσα στα δόντια λόγω κάποιων τραυματισμών και παραμορφώσεων του προσώπου που θα προκαλούσαν τις λεπτομέρειες όταν σκοτώθηκε ο Tao.

Φαραώ Seqenenre-Tao-II

Φαραώ Seqenenre-Tao-II

Φαραώ Seqenenre-Tao-II

Η ανακάλυψη του Φαραώ το 1886

Ο Γάλλος αιγυπτιολόγος, Γκαστόν Μασπερό, ανακάλυψε τον Φαραώ ανάμεσα σε εκατοντάδες φέρετρα και μούμιες το 1886. Ο Μασπερό διαπίστωσε ότι ο Ταο ήταν λεπτός, με μικρό και επίμηκες κεφάλι και μαύρα, λεπτά και σγουρά μαλλιά -με βάση τα μαλλιά που είχαν απομείνει στο μουμιοποιημένο σώμα.

Ο Φαραώ κυβερνούσε τη νότια, Θηβαϊκή περιοχή της Αιγύπτου από το 1560-1555 π.Χ. περίπου, κατά τη διάρκεια της Δέκατης Έβδομης Δυναστείας. Εκείνη την εποχή, η κάτω και η μέση Αίγυπτος ήταν υπό την κατοχή των Υκσώς – μιας δυναστείας παλαιστινιακής καταγωγής που κυβερνούσε από την πόλη Άβαρις στο δέλτα του Νείλου.

Ο Tao υπήρξε πατέρας δύο φαραώ – του Κάμωθις , του άμεσου διαδόχου του, και του Άμωσις Α’, ο οποίος κυβέρνησε έπειτα από αντιβασιλεία της μητέρας του.

Egyptian Pharaoh: Seqenenre Taa II

Οι αιγυπτιολόγοι Τζέιμς Χάρις και Κεντ Γουίκς, οι οποίοι πραγματοποίησαν ιατροδικαστική εξέταση του Tao τη δεκαετία του 1960, δήλωσαν ότι «μια βρώμικη, λιπαρή μυρωδιά γέμισε το δωμάτιο τη στιγμή που άνοιξε η θήκη στην οποία εκτέθηκε το σώμα του».

Η οσμή αυτή αποδόθηκε σε σωματικά υγρά που είχαν μείνει κατά λάθος στη μούμια κατά τη στιγμή της ταφής. Κατά τη διαδικασία ταρίχευσης, όσοι εκτελούν το τελετουργικό συσκευάζουν το σώμα με ορυκτό που το στεγνώνει. Όμως οι ειδικοί πρότειναν ότι η μουμιοποίηση του Taο έγινε εσπευσμένα επειδή στο σώμα του είχαν μείνει υγρά – αλλά ο λόγος δεν είναι ακόμη γνωστός.

foxreport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου