Amfipoli News: Αρχαιολόγοι έκαναν ανασκαφές για την κατασκευή σχολείου και ανακάλυψαν τάφο από την Εποχή του Χαλκού και μια διακοσμημένη στήλη 5.000 ετών

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

Αρχαιολόγοι έκαναν ανασκαφές για την κατασκευή σχολείου και ανακάλυψαν τάφο από την Εποχή του Χαλκού και μια διακοσμημένη στήλη 5.000 ετών



 Οι ανασκαφές για την κατασκευή γυμναστηρίου του δημοτικού σχολείου, έφεραν στο φως πολλές αρχαιολογικές δομές, μεταξύ του οποίου ένας λίθινος, τετράγωνος τάφος (δηλαδή ένα φέρετρο από λίθινες πλάκες σε καθαρή διάταξη). Ο τάφος, περιείχε τουλάχιστον δύο άτομα και περιβάλλονταν από έναν κύκλο από πέτρες και μάλλον την κάλυπτε ανάχωμα. Φωτογραφία: Διεύθυνση Αρχαιολογίας Ιταλίας


Οι ανασκαφές για την κατασκευή γυμναστηρίου του δημοτικού σχολείου, έφεραν στο φως πολλές αρχαιολογικές δομές, μεταξύ του οποίου ένας λίθινος, τετράγωνος τάφος (δηλαδή ένα φέρετρο από λίθινες πλάκες σε καθαρή διάταξη). Ο τάφος, περιείχε τουλάχιστον δύο άτομα και περιβάλλονταν από έναν κύκλο από πέτρες και μάλλον την κάλυπτε ανάχωμα. Φωτογραφία: Διεύθυνση Αρχαιολογίας Ιταλίας

Τα υπολείμματα ενός τάφου, που θεωρείται ιερός χώρος και χρονολογείται τουλάχιστον 4.000 χρόνια πίσω,  ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια εκσκαφών για τη δημιουργία ενός νέου γυμναστηρίου, με κονδύλια της ΕΕ.

Οι εκσκαφές γίνονταν για την κατασκευή  δημοτικού σχολείου στο Μπερμπέννο ντι Βαλτελλίνα, στη βόρεια Λομβαρδία της Ιταλίας. Τις δαπάνες είχε αναλάβει το  Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Ιταλία (PNNR). Οι εργάτες όμως έπεσαν πάνω σε πολλά αρχαιολογικά ευρήματα. Ανακαλύφθηκαν  αρχαιολογικές δομές, μεταξύ των οποίων και ένας λίθινος, τετράγωνος τάφος. Ηταν φτιαγμένος από λίθινες πλάκες σε ευθύγραμμη διάταξη. Ο τάφος, περιείχε τουλάχιστον δύο άτομα, περιβαλλόταν από έναν κύκλο με πέτρες και μάλλον ήταν καλυμμένος από ένα ανάχωμα.

Άποψη του ιερού χώρου της Χαλκολιθικής Περιόδου.

Άποψη του ιερού χώρου της Χαλκολιθικής Περιόδου.(Φωτογραφία: Διεύθυνση Αρχαιολογίας,).

Αν και η ακριβής χρονολόγηση του τύμβου είναι άγνωστη, μπορεί να ανάγεται στα τέλη της Χαλκολιθικής Περιόδου ή τις αρχές της Εποχής του Χαλκού, δηλαδή περίπου 4.000 χρόνια πίσω.

Στη βόρεια Ιταλία, η Εποχή του Χαλκού διήρκεσε σχεδόν από το 2.300 ως το  1.150 π.Χ. Αυτό δείχνουν οι χρονολογήσεις με ραδιοάνθρακα). Στη διάρκειά της, οι προϊστορικές κοινότητες υπέστησαν σταδιακή, αλλά ουσιαστική μεταμόρφωση.

Τις κυριότερες πηγές πληροφοριών για αυτή την περίοδο, προσφέρουν στοιχεία από ταφές και ιερές τοποθεσίες  ή χώρους τελετουργιών, όπου τα αντικείμενα διακόσμησης έπαιζαν κεντρικό ρόλο.

Ένα εξαιρετικό εύρημα

Ο τάφος  είναι ένα εξαιρετικό εύρημα, το πρώτο του είδους του στην Βαλτελλίνα. Αυτό που το κάνει πιο ξεχωριστό, είναι το γεγονός ότι οι τοίχοι του είναι φτιαγμένοι με μια περίτεχνα διακοσμημένη στήλη 5.000 ετών, παρόμοια με εκείνη που έχει ανακαλυφθεί στην περιοχή Τέλιο, πάλι στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, και πλέον βρίσκεται προς έκθεση στο ιστορικό κτίριο Palazzo Besta.

Η στήλη, από την οποία προκύπτει, λόγω των εγχάρακτων αναπαραστάσεων, ότι ήταν αφιερωμένη σε άνδρα, μπορεί να ήταν αρχικά τμήμα μιας ευθύγραμμης διάταξης σε κάποιου είδους προϊστορικό ιερό.  «Αυτό που μπορεί να διατυπωθεί με βεβαιότητα, είναι το γεγονός ότι, όσα προκύπτουν από τις ανασκαφές, αποτελούν κομμάτι μιας από τις πιο σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στη Βαλτελλίνα», εξηγεί ο Stefano Rossi, γενικός επιθεωρητής αρχαιολογίας.

Η στήλη αποτελούσε τμήμα των τοίχων του τάφου.

Η στήλη αποτελούσε τμήμα των τοίχων του τάφου. (Φωτογραφία: Διεύθυνση Αρχαιολογίας,).

Οι αλλαγές στην χρονολόγηση της ανθρώπινης παρουσίας 

“Αρκετά ευρήματα που έχουν έρθει στο ήδη από τον 19ο αιώνα είχαν δείξει ότι η ανθρώπινη παρουσία στο Berbenno χρονολογείται τουλάχιστον από την εποχή του Χαλκού. Τα νέα αυτά ευρήματα μεταθέτουν την ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή τουλάχιστον χίλια χρόνια πίσω. Ειδικά,  το άγαλμα της στήλης αποτελεί την πιο δυτική μαρτυρία αυτού του σημαντικού πολιτιστικού φαινομένου, που χρονολογείται πάνω από πέντε χιλιάδες χρόνια πριν”.

Οι εργασίες των ανασκαφών πραγματοποιήθηκαν με τη συμβολή της εξειδικευμένης αρχαιολογικής εταιρείας Sap, η οποία έκανε δυνατή την ταυτοποίηση πολλών σημαντικών δομών.

Δεδομένου ότι, οι αρχαιολογικές μελέτες είναι ακόμη υπό εξέλιξη, σύντομα θα προκύψουν περισσότερες λεπτομέρειες στο ήδη συναρπαστικό τοπίο που έχει ανακαλυφθεί μέχρι τώρα. Με την ολοκλήρωση των ανασκαφών, τα ευρήματα θα μεταφερθούν σε άλλο σημείο για συντήρηση και αναβάθμιση, ώστε να προχωρήσει περαιτέρω το έργο.

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου