Amfipoli News: Pontus: Ανακαλύφθηκε χαμένη τεκτονική πλάκα 120 εκατομμυρίων ετών – Τι αλλάζει στην ιστορία της Γης;

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Pontus: Ανακαλύφθηκε χαμένη τεκτονική πλάκα 120 εκατομμυρίων ετών – Τι αλλάζει στην ιστορία της Γης;





  Μια τεκτονική πλάκα που θεωρείτο χαμένη για εκατομμύρια χρόνια ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο Βόρνεο. Γεωλόγοι βρήκαν αρχαία απομεινάρια ενός χαμένου κομματιού της Γης, το οποίο πιστεύεται ότι είναι ηλικίας 120 εκατομμυρίων ετών. Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση της γεωλογικής ιστορίας του πλανήτη μας.

Η ανακάλυψη της πλάκας Pontus

Η πλάκα, η οποία ονομάστηκε Pontus, αναγνωρίστηκε όταν η γεωλόγος Suzanna van de Lagemaat από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης και ο επιβλέπων της, Douwe van Hinsbergen, ανέλυσαν γεωλογικά δεδομένα από βουνά στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.

Η van de Lagemaat εξήγησε: «Νομίζαμε ότι επρόκειτο για λείψανα μιας χαμένης πλάκας που γνωρίζαμε ήδη. Αλλά η μαγνητική μας έρευνα στα πετρώματα έδειξε ότι τα ευρήματά μας προέρχονταν από πολύ βορειότερες περιοχές και έπρεπε να είναι απομεινάρια μιας διαφορετικής, άγνωστης πλάκας».

Η σχέση με τη διάσπαση της Παγγαίας

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η πλάκα Pontus αποτελούσε μέρος του φλοιού της Γης πριν από τη διάσπαση της υπερηπείρου Παγγαία. Η διάσπαση της Παγγαίας ξεκίνησε πριν από περίπου 160 εκατομμύρια χρόνια και οδήγησε τελικά στη διαμόρφωση των ηπείρων που αναγνωρίζουμε σήμερα.

Κατά τη διάσπαση, η πλάκα Pontus είχε το μέγεθος περίπου του ενός τετάρτου του Ειρηνικού Ωκεανού και βρισκόταν κάτω από τον ωκεανό που χώριζε την Ευρασία και την Αυστραλία.

Η τεκτονική πλάκα καταπίνεται από άλλες πλάκες

Καθώς η Παγγαία διασπάστηκε, η πλάκα Pontus πιθανότατα «καταβροχθίστηκε» από άλλες πλάκες που μετακίνησαν περιοχές όπως οι Φιλιππίνες και το Βόρνεο στις σημερινές τους θέσεις.

Το Βόρνεο, το τρίτο μεγαλύτερο νησί στον κόσμο και μέρος των Μεγάλων Νησιών Σούνδα στη Νοτιοανατολική Ασία, αποτελεί το κλειδί για την ανακάλυψη αυτή.

Pontus τεκτονική πλάκα

Περαιτέρω έρευνα στην περιοχή διασταύρωσης των πλακών

Για να ερευνήσει περαιτέρω τις ρίζες της πλάκας, η van de Lagemaat και η ομάδα της μελέτησαν την περιοχή διασταύρωσης, μια σύνθετη περιοχή γεωλογικής δραστηριότητας που εκτείνεται από την Ιαπωνία μέχρι το Βόρνεο, τις Φιλιππίνες, τη Νέα Γουινέα και τη Νέα Ζηλανδία.

«Οι Φιλιππίνες βρίσκονται σε μια σύνθετη διασταύρωση διαφορετικών συστημάτων πλακών. Η περιοχή αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από ωκεάνιο φλοιό, αλλά μερικά κομμάτια είναι υπερυψωμένα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και δείχνουν πετρώματα διαφορετικών ηλικιών», πρόσθεσε η van de Lagemaat.

Η σημασία της ανακάλυψης

Χρησιμοποιώντας τα ευρήματά της, η van de Lagemaat δημιούργησε μια οπτική αναπαράσταση των τεκτονικών κινήσεων από την εποχή των δεινοσαύρων μέχρι σήμερα. Τα ευρήματά της συνεχίζουν να αναλύονται και υπάρχει ελπίδα ότι αυτή η ανακάλυψη θα ενθαρρύνει περαιτέρω έρευνα σε άλλες άγνωστες τεκτονικές πλάκες.

«Βρήκαμε το πιο σημαντικό κομμάτι του παζλ στο βόρειο Βόρνεο» σχολίασε η van de Lagemaat.

Η πλάκα Pontus μπορεί να αποκαλύψει επιπλέον στοιχεία για την τεκτονική ιστορία της Γης και τα γεγονότα που διαμόρφωσαν την τοποθέτηση των ηπείρων και των ωκεανών.

Προηγούμενη επισκόπηση της Παγγαίας

Continental Drift from Pangea to Today

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου