Amfipoli News: Σέρρες, Αχλαδοχώρι Σερρών: Ένα χωριό με παράδοση αιώνων – ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Σέρρες, Αχλαδοχώρι Σερρών: Ένα χωριό με παράδοση αιώνων – ΑΦΙΕΡΩΜΑ







Το Αχλαδοχώρι αποτελεί πόλο έλξης κυρίως χάρη στα εννέα περίτεχνα γεφύρια του.

Κοντά στο σημερινό Αχλαδοχώρι υπήρχε αρχαία πόλη, που ταυτίζεται πιθανώς με την Τρίστωλο, η οποία μας είναι γνωστή από τον Πτολεμαίο και είχε ακμάσει κατά την ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα. Τα ερείπιά της σώζονται στο λόφο «Γκραντίστα» που βρίσκεται περίπου 4 χλμ. ΒΑ από το σημερινό χωριό, στους πρόποδες του Όρβηλου και κοντά στις πηγές του Αχλαδίτη η Κρουσοβίτη.

Η περιοχή είναι πλούσια σε ορυκτό πλούτο που τον εκμεταλλεύτηκαν οι αρχαίοι κάτοικοι

Στα βυζαντινά χρόνια η πόλη είχε παρακμάσει, ύστερα από δυο καταστροφές, και υποβαθμίστηκε στην οικιστική βαθμίδα του «χωρίου», το οποίο αναφέρεται σε βυζαντινά έγγραφα με την ονομασία «Κρούσοβο».

Στα Οθωμανικά φορολογικά μητρώα της επαρχίας Timur Hisara του 1616, αναφέρεται ο οικισμός με την ονομασία Kurshova, ο οποίος την εποχή εκείνη έχει 469 νοικοκυριά.

Μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα όμως, και μετά την ανεξαρτησία της Βουλγαρίας, το χωριό φτάνει να έχει κατά κύριο λόγο μόνο Βούλγαρους κατοίκους.

Το χωριό όπως και η ευρύτερη περιοχή απελευθερώθηκε το 1913 όπου και ο τότε δήμαρχος έφυγε από την περιοχή χωρίς να μπορεί να αμυνθεί από τις Ελληνικές αντάρτικες επιθέσεις

Με το τέλος των πολέμων, το χωριό πέρασε σε Ελληνικά χέρια. Στα 1914-1918 είχαν μείνει ελάχιστες οικογένειες Τούρκων, οι οποίες και αυτές μέσα σε μια πενταετία αποχώρησαν. Έτσι παρέμειναν κυρίως Έλληνες Μακεδόνες.

Με τη συνθήκη του Νεϊγύ, το 1919 οι τελευταίοι Βούλγαροι αποχώρησαν και λίγο αργότερα το Κρόυσοβο μετονομάστηκε σε Αχλαδοχώρι.

Η παλαιότερη εκκλησία που βρίσκεται στο Αχλαδοχώρι είναι αυτή των Αγίων Ταξιαρχών. Η εκκλησία αυτή κτίστηκε γύρω στα 1825-1830 επί Τουρκοκρατίας. Είναι απλή, κτισμένη σε ρυθμό βασιλικής, εξ ολοκλήρου με πέτρα και αρκετά μέσα στη γη, διότι οι Τούρκοι δεν ήθελαν οι ραγιάδες να έχουν περικαλλείς ναούς.

Έτσι, για να μπει κανείς στην εκκλησία σήμερα χρειάζεται να κατεβεί μερικά σκαλοπάτια. Η εκκλησία γιορτάζει των Παμμεγίστων Ταξιαρχών.

Φεύγοντας από το Αχλαδοχώρι, κάναμε μια στάση στο πέτρινο γεφύρι της Σαμοκόβας

Το πέτρινο γεφύρι της Σαμοκόβας είναι μονότοξο, έχει μήκος 20 μ., πλάτος 3 μ., και ύψος από την επιφάνεια του νερού 5,30 μ.

Το άνοιγμα της καμάρας φθάνει περίπου στα 11 μ.

Μεταγενέστερα έχτισαν και στις δύο πλευρές του μονοπατιού τσιμεντένιο στηθαίο ύψους 1 μ.

aveserres.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου